Date archive: декември 2018

БМГД бе специален гост по време на Белгийските дни 2018

38859485_672191696486422_7704456358703136768_nПрез 2018 Белгийските дни се проведоха под мотото „благополучие“. Дните  бяха открити от Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България и Франк Йенсен, президент на BBL Business Club, а Българската Мрежа имаше специално участие.

Лизе Кинго,  изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН, изпрати поздравление към гостите на бизнес срещата на тема „благополучие“  на 19 ноември 2018. Научете още 

 

Details

Експертите по корпоративна отговорност създадоха своя професионална организация

ЕКСПЕРТИТЕ ПО КОРПОРАТИВНА ОТГОВОРНОСТ СЪЗДАДОХА СВОЯ ПРОФЕСИОНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ

Близо 40 професионалисти учредиха Българска асоциация на КСО специалистите (БАКСОС) в София на 19 октомври 2018 г. Тя ще работи за утвърждаване и развитие на професията им.

Създаването на новата организация бе подкрепено от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Българския форум на бизнес лидерите и Висшето училище по застраховане и финанси.

Членовете на асоциацията ще работят в три направления:

  • припознаване на модерната професия и създаване на високи професионални стандарти за работа;
  • развитие на нови компетенциии и професионални умения у практикуващите КСО (корпоративна устойчивост и обществена отговорност);
  • утвърждаване на авторитета и значимостта на професията и академичните институции, в които се преподава.

BAKSOS_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специално проучване на профила на КСО специалистите[1] у нас сочи, че фирмените дейности и бюджети по КСО се увеличават, а позицията трайно се въвежда в българските компании. Повече от 20% от практикуващите тази професия са на пълна заетост, а други 49% съвместяват КСО дейности с такива по комуникация и връзки с обществеността. По-малко от 10% от тях, обаче, имат специална професионална квалификация или университетско образование в това направление. На този етап вътрешнофирмените обучения са недостатъчни, защото 78% от участващите компании заявяват, че все още нямат изработени специални програми за обучение по КСО за своите служители.

Други световни изследвания сочат, че мотивите на бизнеса за инвестиции в КСО са динамични във времето. Днес компаниите декларират, че те са най-често: повишаване на конкурентоспособността, иновации, ангажиране на служителите и създаване на доверие у клиентите/доставчиците/местните общности.

[1] Проучването е извършено от CSR AdviceBox и Junction Bulgaria  в периода 1-31 октомври, 2018 г. измежду 108 КСО практици.

Details