Date archive: май 2019

Какво е общото между мръсния въздух и изкуството, разкриват артистите

Article 6 SmogFreeProjectDalianХората на изкуството черпят вдъхновение от заобикалящия ги свят, затова не е учудващо, че сред тях вече се срещат такива, които творят, повлияни от най-сериозния екологичен проблем на нашето време – замърсяването на въздуха. Майкъл Пински се вдъхновява от различните видове замърсяване на въздуха и създава инсталация, състояща се от пет сфери с въздух.

Научете още

Details

Да поговорим за опазването на околната среда с ОВЕРГАЗ

logo_web2019По повод отбелязването на Световния ден на околната среда, Българската мрежа разговаря със своите компании членове на тема опазване чистотата на въздуха. В днешното интервю ще поговорим с Овергаз за дейностите на компанията, насочени към опазване на околната среда. 

Към статията 

Details

Да завъртим колелата за повече въздух

Artboard-1На 4 юни в галерия Червената точка, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН организира откриващо събитие, с което ще даде старт на инициативите, с които заедно със своите компании членове ще отбележат Световния ден на околната среда, тази година посветен на тема „Замърсяване на въздуха“.

Гостите на събитието ще имат възможност да чуят експертна информация от специалисти, работещи по темата за замърсяване на въздуха и влиянието, което то оказва върху човешкия организъм и общественото здраве, ще бъдат представени и практики на компаниите, участващи в инициативата и приноса им за чист въздух. 

Гост лектори ще бъдат д-р Александър Симидчиев, пулмолог, сдружение „Въздух за Здраве“ и доц. д-р Михаил Околийски, Световна здравна организация.

Програмата включва:

10:30 – 11:00 Кафе за добре дошли и регистрация
11:00 – 11:10 Откриване: „Замърсяване на въздуха“ #BeatAirPollution, Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН
11:10 – 11:20 QUIZ
11:20 – 11:40 Ефектите от замърсяването на въздуха върху нашето здраве, д-р Александър Симидчиев, пулмолог, сдружение “Въздух за здраве”
11:40 – 12:00 Последиците от замърсяването на въздуха върху общественото здраве, доц. д-р Михаил Околийски, Световна здравна организация
12:00 – 12:30 Бизнесът като сила за добро и чист въздух – практики на компаниите и приноса им за чист въздух

В инициативата ще се включат „АЕЦ Козлодуй“, Овергаз, Пощенска банка, Солвей Соди, Софарма и ТехноЛогика.

Събитието е отворено за представители на средствата за масова комуникация, социалните медии и компаниите-членове.

Участието е след предварително потвърждение по майл на secretariat@unglobalcompact.bg.

Details

Да отдадем своето признание на пчелите

beesСмята се, че замърсяването на въздуха засяга и пчелите. Предварителните изследвания показват, че замърсителите на въздуха взаимодействат с молекулите на аромата, отделян от растенията, от които пчелите трябва да намерят храна. Смесените сигнали пречат на способността на пчелите да се хранят, което ги прави по-бавни и по-малко ефективни при опрашването.

Научете повече 

Details

Как горите могат да ни помогнат да се справим с климатичните промени и замърсяването на въздуха

Forest_visitСъбирането на диви гъби в Източна Европа е повече от традиция. То е социално събитие. Всяка година, в края на лятото и началото на есента, хиляди любители – гъбари се отправят към горите в търсене на идеалните екземпляри. Гъбарите взимат и децата със себе си по време на разходките, за да се учат да разпознават кои са ядливите видове и кои – отровните, кои са узрели и кои искат още време, предавайки по този начин в наследство грижата за гората. 

Научете повече 

Details

Боледуващите от астма трябва да бъдат изключително внимателни заради замърсяването на въздуха

Asthma 2 Photo by Judgefloro FvfMetroManila9958_03Според проучване на Световната здравна организация 235 млн. души страдат от астма, която е най-често срещаната хронична болест сред децата. Над 80% от смъртните случаи, причинени от астма, са регистрирани в ниско и средно развитите страни.

Една от формите на замърсяване на въздуха в градовете, която оказва влияние на хората, са вредните емисии от превозните средства. 

Научете още 

Details

Български студенти от университета в Ковънтри потърсиха път обратно към България

IMG_1664В рамките на двудневна визита в Университета  Ковънтри (Великобритания) председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов и делегация от Министерство на младежта и спорта, водена от заместник-министъра на младежта и спорта Николай Павлов, се срещнаха с 70 български студенти обучаващи се там в момента.

Научете още 

Details

Водещи български компании застават зад ново Споразумение за Европа

Dr.-Ilham-Kadri-CEO-Solvay-650x518В рамките на събитието близо 100 изпълнителни директори на водещи български и световни компании заявиха своята готовност да обединят силите си за постигане на ново Споразумение за Европа. Заедно те призовават частните компании, гражданското общество и институциите да се включат в диалога за изграждане на доверие, да създадат платформи за сътрудничество и финансови модели за въвеждане на устойчива кръгова и дигитална икономика, която да допринася за осигуряване работа на гражданите през целия им живот и за пълноценното им социално включване. Научете още 

Details

Петте държави, повели борбата с мръсния въздух

Transport emissions 2 London Photo by PxhereТранспортът е сред най-сериозните източници на замърсяване на въздуха в градовете, а обхватът на щетите варира в зависимост от мястото. Той би могъл да бъде масивен или по-слаб замърсител, но вредата, която нанася и в двата случая е безспорна. Това става причина все повече местни и национални правителства да приемат мерки за подобряване качеството на въздуха, като разработват умни системи за управление на градския транспорт и/или като преминават към електромобили и превозни средства с нулеви вредни емисии (т.нар. zero emission). Научете повече 

Details