Date archive: октомври 2019

Аурубис България спечели турнира по тенис в “Игри за добрини” 2019

Игри на добрини пали хората, а в същото време помага на много

72583825_2926760910672263_6274290841078988800_n

Завърши и последният турнир с кауза от “Игри за добрини” 2019 на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.  

Тенисистите от пет компании премериха сили на кортовете на Националния тенис център.

 

 

Служителите от Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Аурубис България, ТехноЛогика и домакините от Софарма се състезаваха в името на следните благородни каузи:

  • ТехноЛогика участва за подкрепа на Фонд „Готови за успех“ на фондация bCause
  • Асарел-Медет се бориха за подкрепа на болни от множествена склероза
  • АЕЦ Козлодуй подкрепяха Сдружение „Събитието Северозапад“
  • Софарма се състезаваха за Фонд „Лечение и рехабилитация на деца“ на фондация bCause
  • Аурубис България ще подпомогнат фонд „Лечение на деца с хронични и други заболявания от региона на Средногорието“

Турнирът и чекът от 2500 лв. бяха спечелени от отбора на Аурубис България. Ето какво сподели след победата Иван Димитров, който участва за първи път: „Радвам се, че се събрахме такъв хубав екип и от самата фирма. Прекарахме малко повече време заедно  Запознахме се с хора от други фирми. Каузите на всички отбори са впечатляващи. Духът на турнира е такъв, че даже и да загубиш, пак печелиш, защото се прави за добра кауза. Организацията беше на ниво. Всичко мина гладко. Аз лично се надявам догодина отново да мога да участвам и бих поканил всички фирми, които имат интерес да се запознаят с други бизнеси и имат хубава кауза, да изпратят хората и да участват.“

Тази година се насладихме на равностойно и балансирано участие: от 23 участници на терена се състезаваха 10 жени. Индивидуалната победителка от АЕЦ Козлодуй Стефка Колева, подчерта: „Цялата организация беше супер. Имаше много жени. Поиграхме си любителски, имаше състезателен дух. Тази година участвам за първи път и като победител непременно ще участвам догодина. Пожелавам си всяка година да има повече жени, от повече компании.“

Майсторската игра пък отличи Кристин Цветанков от Асарел Медет, който стана победител ри мъжете. „Игри на добрини пали хората, а в същото време помага на много. Всички компании трябва да бъдат отговорни като към собственото си развитие, така и към развитието на социалната среда и най-вече към нуждаещите се. Като човек, дълго време занимаващ се със спорт, смятам, че инициативата е страхотна и желая успех в бъдеще.“, заяви той при получаване на своята статуетка.

Общо класиране:

Отборно
I място               Аурубис България
II място              АЕЦ Козлодуй
III място              Асарел Медет

Категория Жени
I място                Стефка Колева, АЕЦ Козлодуй
II място               Вилма Тошева, АЕЦ Козлодуй
III място              Таня Стоянова ТехноЛогика
IV място              Наташа Бояджиева, Аурубис България

Категория Мъже
I място                Кристин Цветанков, Асарел Медет
II място               Тодор Николов, Аурубис България
III място              Иван Димитров, Аурубис България
IV място              Васил Досев, Аурубис България

За проекта

Проектът „Игри за добрини“ цели да покаже, че отговорните компании, доброто здраве на служителите, спортът и каузите могат да вървят ръка за ръка. За целта Мрежата организира спортни турнири, в които всяка участваща компания се бори за избрана от нея социална кауза. Така печелейки турнира, печели и избраната от отбора кауза, за която отива събрания награден фонд. „Игри за добрини“ е част от колективната програма на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН „Здрави на работа“ в изпълнение на Стратегическия план 2015+ за работа по Целите на ООН за устойчиво развитие и по точно Цел 3 “Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието на всички във всички възрасти”.

 

Details

Бизнесът е сила за добро в Северозападна България

10 октомври  2019 г., гр. Козлодуй

DSC_7834Може да си част от решението, показаха АЕЦ “Козлодуй” и отговорните компании от региона във форум, посветен на отговорния бизнес

На 9 октомври в Дома на енергетика в Козлодуй Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, заедно с АЕЦ “Козлодуй” и  Търговско-промишлена палата – Враца, проведe втория за годината регионален форум “Бизнесът – сила за добро”. 

В откриващите си думи Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, най-голямата компания – производител на над ⅓ от електроенергията в България и член на АЕЦ „Козлодуй“ е член на Световната инициатива на Глобалния договор на ООН от 2012 г., приветства присъстващите и акцентира на  ролята на централата в развитието на региона.

Стефка Петрова, ръководител управление “Администрация и контрол”, подкрепи казаното в презентацията „45 години социална отговорност”, в която изложи значимите за местните общности проекти с интегрирани в политиката ѝ отговорни практики. Всички те се осъществяват за и съвместно със служителите на АЕЦ-а. Един от важните документи на първа атомна е етичният кодекс на компанията, базиран на нейни автентични ценности. Г-жа Петрова поясни: “Заедно със служителите на преден план изведохме принципите безопасност, ангажираност, взаимно уважение и признание, лична отговорност и почтеност в работата, стремеж към усъвършенстване, усвояване на знания”.

 

DSC_7879DSC_7765

 

 

 

 

 

 

 

 

Огнян Траянов, председател на БМГД на ООН, представи философията на обществената отговорност на Глобалния Договор на ООН и Българската Мрежа и колективните проекти-двигатели на обществена промяна. 

Инж. Траянов обърна внимание на предизвикателствата, които среща бизнесът днес, свързани с образователните дефицити в страната, изтичането на човешкия потенциал, трудността от задържането на младите хора. Той констатира, че съвременното поколение е по-чувствително и изискващо към компаниите, отколкото предишните – “младежите повече от всякога искат да знаят, че от тяхната работа има смисъл и полза, и избират работодателите си в зависимост от добавените стойности”, и заключи: “Философията на обществената отговорност и Целите за устойчиво развитие поставят в центъра човека и неговото добруване, помагат на хората да живеят по-добре, а на компаниите – да градят по-ползотворна среда за развитие. Това е още една причина фирмите да разберат и прилагат отговорните политики”.

Изпълнителният директор на Мрежата Дарина Георгиева въведе участниците в колективните дейности и ефективността на конкретни проекти: Пактът за младежта, програмите “Отговорният избор”, “Гордея се с труда на моите родители”, Базарът на професиите, отбелязването на Световния ден на околната среда. Тя се върна към изначалния въпрос, който организацията поставя при създаването си: “Как тези постулати, принципи и универсални ценности, които идва от ООН в Ню Йорк, да заговорят на българските компании; как да направим така, че да придобият конкретика – резултатът от усилената работа е налице: “Гордея се с труда на моите родители” например е проект, който се наложи като разпознаваема марка и тази година ще проведем седмото поред издание.”

 

DSC_7904Примерът на “Асарел-Медет” и приноса на компанията за развитие на Панагюрище, хората и природата, представен от Ана Финджикова, директор “Комуникации” спечели участниците във форума, които обещаха да се посетят града на златното Панагюрско съкровище скоро.

 

Още вдъхновение от северозапада дойде от примерите, представени от Розина Русинова, държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци”, Любен Маринов, „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, Тонко Влахов от„Враца – софтуер общество” и Величка Нейчева от отдел „Култура, спорт и публични прояви” в община Козлодуй.

DSC_7999DSC_7990

 

 

 

 

 

 

 

 

Форумът завърши с посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 на атомната централа, където експерти от компанията запознаха участниците със системите за безопасност и екологичното производство на АЕЦ “Козлодуй”.

Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН благодари за топлото посрещане и споделите отговорни практики и изразява увереност, че компаниите, доказали се в областта си, като АЕЦ-а, ще задават критериите на устойчивото корпоративно поведение.

Форумът “Бизнесът – сила за добро” се провежда в различни градове от страната като част от цялостната програма на БМГД на ООН по запознаване с принципите на Глобалния Договор на ООН, Целите за устойчиво развитие, възможностите за работа по обществено отговорни проекти и среща с компании от различни региони. През 2018-2019-та година такива регионални форуми бяха проведени в Бургас, Стара Загора, Пловдив и Девня и показаха водеща роля на местни компании за развитие на обществото и съответните региони, както и заинтересованост от страна на по-малките компании към корпоративната устойчивост. Вече има интерес и заявки за следващи форуми в Панагюрище и Враца.

Презентации:

Огнян Траянов – Бизнесът – сила за добро
Дарина Георгиева – Колективни проекти на Мрежата

Стефка Петрова – АЕЦ „Козлодуй“ 45 години социална отговорност

Ани Финджикова – „Асарел – Медет“ с грижа за хората и обществото
Розина Русинова -ДП РАО „Пътят – грижа, доверие, общност”
Любен Маринов – Нови мощности
Тонко Влахов – Враца – софтуер общество
Величка Нейчева – Община Козлодуй

 

Details

Волейболните битки в „Игри за добрини“ завършиха с триумф на доброто

София, 7 октомври 2019

Отборът на А1 България спечели турнира в полза на фондация „Очи на четири лапи“
_DSF4561   _DSF5218 

 

 

 

 

 

 

 

На 5 октомври 2019 г., в Овергаз Арена се състоя третия волейболен турнир от традиционните „Игри за добрини“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Наградният фонд на турнира отива за благородна кауза по избор на компанията – победител. Тази година шампион стана тимът на А1, която дарява чека от 3500 лв. на фондация „Очи на четири лапи“, обучаваща кучета – водачи на незрящи и асистенти на хора с физически затруднения. Участие в съботните двубои взеха общо седем компании, сред които и Асарел-Медет, Аурубис България, АББ България,Крестън Булмар, сборен отбор на Банка ДСК § Експресбанк и домакините от Овергаз. Специално за турнира пристигнаха служители с волейболни умения от цялата страна – Айтос, Варна, Велико Търново, Пирдоп, Панагюрище.

Отборите се раздадоха на арената още в груповата фаза, но с напредването на деня – състезателите, подкрепени от бурни овации, навлязоха в мачовете с още по-голям хъс. Полуфиналните сблъсъци предложиха оспорвана игра,  точки, красиви отигравания и спортсменска игра. Финалният мач изправи Асарел-Медет срещу А1 в драматичен и непредизвестен двубой. В крайна сметка, след като точките в третия гейм напредваха успоредно, с две последни отигравания, момчетата и момичетата (браво, момичета!) от А1 се поздравиха с победата.

В интервю след края на турнира, нападателят с прецизен изстрел и служител „Корпоративни комуникации“ в А1 – Марин Пърлев сподели, че подкрепят „Очи на четири лапи“, заради дългогодишното им партньорство и вярата, че фондацията и кучетата-водачи правят живота на хората с увредено зрение по-пълноценен. Той благодари на дамите в състава – Ива Димова и Лидияна Желева и разказа, че момичетата излезли  на игрището в подкрепа на съотборниците и каузата с огромен хъс, макар и едната от тях да е била с контузия. 

“За нас е чест и привилегия да сме домакин на волейболния турнир  и да бъдем арена за среща на доброто, събирайки  хора с толкова благородна мотивация от различни компании. Благодарим на всеки един отбор и състезател за отдадеността, благородството и спортния хъс, с които взеха участие в инициативата, както и на съдиите от волейболна академия „Стойчев-Казийски за безупречното съдийство

Радостни сме и че, успяхме да проведем турнира без пластмасови отпадъци и с почти нулев екологичен отпечатък : всички  състезатели получиха и ползваха бутилки за вода за многократна употреба. Като компания, за която опазването на околната среда е изключителен приоритет, е важно да бъдем добрия пример.“, споделиха домакините от Овергаз.

„Добротата отново е обединила хората от различни компании, което в днешно време е за похвала. Мога само да поздравя компаниите, които са се постарали да предоставят тази възможност на своите служители. По време на турнира те показаха екипна работа, което означава, че са екип и на работното си място. Страхотна атмосфера и все по-високо ниво на игра. Надявам се догодина повече компании да вземат техния пример и да участват в този, вече традиционен, турнир. Колкото повече се разраства турнирът, толкова повече се увеличават добрините.“, коментира Валери Банчев, главен съдия на турнира.

Ето и всички каузи, за които се бориха останалите отбори:
Асарел – Медет – Детско-юношеска школа по волейбол от Панагюрище
Аурубис България – Фонд за лечение на деца с хронични и други заболявания от региона на Средногорието
АББ България – Found in Bulgaria – Защитено жилище за деца-сираци в Драгоман
Крестън Булмар  – Заедно в час
Овергаз – ParaKids и спорт за деца с увреждания
Банка ДСК § Експресбанк – Фонд Готови за успех, стипендии за отличен успех на младежи в риск

Българската мрежа на Глобалния договор ООН на изразява своята признателност към всички служителите на компаниите, които изпълниха зала „Овергаз Арена“ в съботния ден. Благодарение на тяхната ангажираност, на финала винаги триумфира доброто.  
_DSF5372_DSF5380

 

 

 

 

 

 

 

 

За проекта

Проектът „Игри за добрини“ цели да покаже, че отговорните компании, доброто здраве на служителите, спортът и каузите могат да вървят ръка за ръка. За целта Мрежата организира спортни турнири, в които всяка участваща компания се бори за избрана от нея социална кауза. Така печелейки турнира, печели и избраната от отбора кауза, за която отива събрания награден фонд. „Игри за добрини“ е част от колективната програма на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН „Здрави на работа“ в изпълнение на Стратегическия план 2015+ за работа по Целите на ООН за устойчиво развитие и по точно Цел 3 “Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието на всички във всички възрасти”.

Details

Асарел-Медет спечели турнира по футбол в полза на Иван Нягулов

IMG_5162

Инициативата “Игри за добрини” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за трета поредна година събира отбори от служители на български компании, които съчетават спорта с благородните каузи.

Есенният игрови сезон започна с турнир по футбол, който се проведе тази събота в спортна база “Бояна” в София и събра служителите на Асарел-Медет, АББ България, Аурубис България, Борика, Софарма и домакините от ТехноЛогика. Научете повече

 

Details