Date archive: април 2020

Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски” ефективно използва дистанционно обучение

МГУ27.04.2020 г.

За първи път от основаването си Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е принуден да спре присъствени учебни занятия – лекции, упражнения и консултации. Ръководството на Университета полага всички усилия и ежедневно предприема мерки, за да може да осигури и гарантира на първо място здравето на преподавателите, служителите и студентите. В курсовете е засилено присъствието на курсови задачи, тестове и казуси, които студентите могат да изпълняват самостоятелно, защото здравето и безопасността на служителите, преподавателите и студентите на университета винаги е било от първостепенно значение.

Прочетете повече

Details

Пощенска банка осигурява 15 стипендии за обучение в специализираните курсове на СофтУни

2020-PB_SoftUni_Photo_Press_1200x900px_BGN27.04.2020 г.

Пощенска банка ще осигури 15 стипендии за обучение в специализираните курсове на СофтУни за победителите във второто издание на Brain Games – интерактивните образователни игри на Пощенска банка, които се провеждат в социалните платформи Facebook и Instagram. С решаването на забавни задачи в сферата на програмирането, дизайна и дигиталния маркетинг потребителите ще могат да участват в седмичните томболи и да спечелят една от 15-те награди – присъствен или онлайн профилиран курс по избор в СофтУни, осигурен от банката. 

Прочетете повече

Details

„Аурубис България“ дарява 1.52 млн. лв. за социални проекти в общините Златица и Пирдоп в Средногорието

Aurubis_Bulgaria_Panorama_201923.04.2020 г.

„Аурубис България“ АД осигурява 1.52 млн. за дейности в подкрепа на общините Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията сключи партньорски споразумения на стойност 1.36 млн. лв. с двете общини. риоритети в целевата дарителска програма на „Аурубис България“ за региона са подкрепа за възстановяване на образованието, културата, здравословния начин на живот и спорта, социалните дейности след края на кризата с Covid-19.

Прочетете повече

Details

Пощенска банка осигури компютри за учениците от Средно училище „Иван Вазов“ в гр. Мездра

IMG-a544567dd9cb190789706a69ce61da3b-V - Copy

23.04.2020 г.

Пощенска банка осигури 30 компютъра, необходимите за тях монитори и нужните аксесоари за ученици в неравностойно положение от Средно училище „Иван Вазов“ в град Мездра. В гимназията се обучават 20 деца от социално слаби семейства, които не разполагат със средства за закупуване на техника и са заплашени от отпадане от училище поради прекъсване на учебния процес. С дарението, предоставено от банката, нуждаещите се деца ще могат да влязат във виртуалните класни стаи, за да се присъединят заедно с връстниците си към дистанционното обучение, организирано от техните преподаватели. 

Прочетете повече

Details

„Училището за Земята“ свързва децата с природата по време на COVID-19

Zemq22.04.2020 г.

В отговор на кризата COVID-19 се формира несрещано досега партньорство, което създаде “Училище за Земята” (Earth School). То ще предоставя безплатно, качествено образование, целящо да помогне на учениците, учителите и родителите по света, които са принудени да стоят по домовете си. Започнато от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и TED-Ed, Училището за Земята ще отведе учениците на 30 дневно приключение в света на природата!

Прочетете повече

Details

Докосване до смисъла

Докосване до смисъла

Zornica Vangelova06Повече от 15 години след смъртта на баба ми не бях стъпвал на село. Пред роднини, приятели и най-вече пред себе си оправдавах това свое действие с липсата на собствен автомобил.
След поредица от дребни, но неприятни инциденти бях решил никога да не шофирам. Никога не казвай никога. Едно лято поотрасналият ми син ме попита защо до морето пътуваме с автобус, накачулени с багаж като коледни елхи: „Нима толкова нямаме пари за една кола?“. Унищожителният въпрос ме жегна по честолюбието. На следващата година, още в ранна пролет, колата беше вече факт – сравнително добре запазено Рено Сценик – задължително с голям багажник, за да можем да почувстваме удоволствието от това да пренасяме къщата, без да се напрягат гърбовете и ръцете ни.
Та, пролетта пукна. А с нея и желанието ни да пътешестваме вече със собствена кола. И къде да бъде това първо пътуване? Ами на село, естествено! На това първо излизане извън града решихме да вземем и баща ми. Хем да се поразходи, хем да посади граха, че времето ставало за посев. И така, тръгнахме.
Еуфорията бе подобаваща – все пак за първи път пътувахме със собствена кола. А на мен сърцето ми се бе свило… петнадесет години не бях хващал волана. Слава Богу, стигнахме без проблеми. Разтоварихме багажа, а баща ми веднага се залови за мотиката. Ние пък тръгнахме на разходка в гората.
Кокичетата тъкмо бяха цъфнали и всичко наоколо бе побеляло от красивите им камбанки. След близо двучасов пикник в гората се завърнахме поизморени и превъзбудени от приказната картина на пролетната гора. Баща ми бе седнал на пейката на двора, пушеше и чистеше мотиката от полепналата пръст.
– Видях, че не си забравил да караш, ама май си забравил да копаш. – шеговито ми подхвърли той.
Почувствах се малко неловко и виновно. Бях го оставил, както се казва, сам да се блъска с мотиката. Нищо не казах. Взех втората мотика и мълчаливо тръгнах зад къщата. Там е дворът ни – близо декар изорана още от есента земя. Хванах реда в съседство до бащиния и забих мотиката. Пръстта се разтвори и отстъпи място на следващата копка, в очакване да даде живот на посятото семе.
Изведнъж ми замириса на дъхава земя и … на далечно детство. Рохкавата пръст ме върна години назад. Върна ми поизбелелия спомен за баба, и как едва 7-8 годишен редом с нея копаех с малката си калестирка в безкрайния текезесарки ред. Върна ме и на училищната скамейка по времето, когато учихме за Боне Крайненеца и малката Сивушка. И може би чак сега разбрах каква първична красота се крие зад онова единствено изречение – вселена на Елин Пелин: „Земята изпръхнала и се рони като захар“.
Завърнах се! Завърнах се при нея – Земята! При корените, даващи сила и живот. За миг се почувствах като митичния Антей, черпещ сила от допира с майка си Гея.
Завърнах се при смисъла.

Текст: Емил Георгиев, Овергаз мрежи
Снимка: Зорница Вангелова, ОББ

Емил Георгиев е един от победителите в конкурса за кратка история под мотото „Преоткрий твоята природа“ на Българската Мрежа за служители на компаниите-членове, проведен през 2017г.. Останалите истории може да прочетете в сборника „Преоткрий твоята природа“.

Details

Месец първи: отговорният бизнес като антидот срещу рецесията

3. КГМИЗ

20.04.2020 г.

Месец след като COVID-19 удари България, бизнесът все още се намира в кризисна ситуация. Първоначалните реакции бяха гръмки и на места хаотични, но изглежда компаниите продължиха опитите си за адаптиране към актуалната обстановка и след четири седмици ги виждаме да се изправят на крака. В текста ще ви запознаем с примерите на компаниите – членове на Българската мрежа на ГД на ООН.

Прочетете повече

Details

Група „Солвей“ обяви създаването на фонд за солидарност

Solvay Sodi_Panorama_2017_1

15.04.2020 г.

Група „Солвей“ обяви създаването на фонд за солидарност за предоставяне на допълнителна подкрепа, както финансова, така и нефинансова, за всеки служител, който може да изпита трудности, поради въздействието на пандемията от коронавирус. Всички допълнителни средства ще бъдат предназначени за благотворителни дейности и изследователски организации, занимаващи се с COVID-19.

Прочетете повече

Details

Подкрепа за най-уязвимите чрез хранително банкиране

web-site-head

14.04.2020 г.

Пандемията донесе промени и изпитания за всички ни, но като че ли в най-трудна ситуация се оказаха най-уязвимите хора – възрастните, децата, бездомните и всички, които живеят под линията на бедността. Българска хранителна банка работи за осигуряване на хранително подпомагане и намаляване на разхищаването на храна. БХБ предлага ефективно решение в борбата с глада и унищожаването на хранителни продукти като срещу 1 лев вложени финансови ресурси, организацията осигурява храна на стойност 4 лв. БХБ e надежден партньор на хранителния бизнес за оползотворяване на годна храна и предоставянето й в подкрепа на нуждаещи се хора.

Прочетете повече

Details

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева за борбата с COVID-19 в България

10.04.2020 г.

CGME3 TPPТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” дари 100 000 лева за справяне с епидемията от коронавирус на територията на България. Средствата бяха насочени към Фонд „Обединени срещу COVID-19“, създаден по инициатива на Българския дарителски форум (БДФ), Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Посолството на Съединените щати у нас. Целта на фонда е да обедини усилията на отговорния бизнес в страната и да подпомогне националните институции чрез финансиране на проекти за преодоляване на здравните и социални последици от епидемията в цялата страна.

Прочетете повече

Details