Date archive: май 2020

Училище у дома с виртуално гмуркане в океана

IYORBank_CoralReefs_TheOceanAgencyДистанционното гмуркане е новото дистанционно работене.

Училища, събития и всякакви други дейности бяха спрени по цял свят заради разпространението на COVID-19, с препоръки за малко или никакво придвижване. Но това не означава, че не можем да се наслаждаваме на света и загадките, които се крият под и над повърхността му.

Прочетете повече

Details

Биоразнообразието и Целите за устойчиво развитие

sdgs-food-azoteПланът за 2030 за устойчиво развитие представлява колективен план за постигане на мир и просперитет за всички на планетата. Изграден е около седемнайсетте Цели за устойчиво развитие, които са предназначени да решат глобалните предизвикателства свързани с бедност, неравенство, климатичните промени, вредата върху околната среда, мира и справедливостта. Тези Цели са взаимно свързани и едновременно независими: напредък в една от тях води до напредък във всички; и биоразнообразието е ключово за всички тях.

Прочетете повече

Details

Какво е биоразнообразие и защо е важно?

biodiversity-eventБиоразнообразието представлява разнообразието от живот на Земята, което включва 8 милиона различни видове растения и животни, екосистемата, в която живеят и генетичното разнообразие между тях.

Биоразнообразието е една комплексна, взаимносвързана мрежа, в която всеки член има важна роля и допринася към системата по начини, които понякога са невидими за нас. Храната, която ядем, въздухът, който дишаме, водата, която пием и климата, който прави нашата планета благоприятна за живот идва от природата. 

Прочетете повече

Details

Пчелите – жужащите спасители на нашата храна

honey_bee_bee_insectМалките опрашители са изключително богатство на планетата – не само заради сладкия продукт на техния неуморен труд, но и заради опрашването на растенията – около 84% от 264 земеделските култури в Европа разчитат на опрашването от пчелите. Бъдещето на хранителния сектор зависи от бъдещето на пчелите. Без тях, диетата ни ще се сведе до ориз, пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури, опрашвани чрез вятъра. По случай Световния ден на околната среда, през 2020 г. посветен на биоразнообразието, ще отдадем заслуженото на жужащите спасители на нашата храна…

Прочетете повече

Details

Виртуален Форум на лидерите 2020, 15-16 юни 2020 г

Българска Мрежа на Глобалния Договор на ООН ще има специална сесия на 16 юни 2020

Виртуален форум

Преди 20 години, бившият главен секретар на ООН Кофи Аннан основава Глобалния договор на ООН с цел разпространяването на сподолени ценности и принципи. Същите тези приницпи сега трябва да ни водят, за да се възстановим по-добре и обединени да бъдем по-силни след хуманитарния и икономически шок от кризата COVID-19.

Тази година обединяваме бизнеса по време на криза в един коренно различен свят. Главният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече VOCID-19 “Най-голямото предизвикателство пред което сме се изправяли заедно от формирането на ООН преди 75 години”. Пандемията ни напомня, че никоя държава, никой бизнес и нито един индивид не е по силен от най-слабото звено сред нас, в този взаимногсвързан свят.

Живеем във време на несигурност, но едно твърдение остава вярно. Никога не е имало по-важен момент, в който глобалното бизнес общество да се обедини в солидарност. Поради глобалната пандемия, причинена от COVID-19, Глобалният договор на ООН прецени, че най-правилното решение е Форумът на лидерите по случай 20 години Глобален договор на ООН да бъде трансформиран във виртуално събиране на 15 и 16 юни 2020. 

Онлайн срещата ще бъде по-голяма, по-смела и по-приобщаваща, за да може всички заинтересовани страни да участват. Надяваме се, че ще се присъедините към хилядите лидери от корпоративния свят, изпълнителни директори, държавни глави, представители на правителства и ООН във виртуалното пленарно заседание, панелни дискусии, кръгли маси, изложения и интерактивни “networking” сесии. Програмата на Форума от високо равнище ще “следва слънцето”, за да позволи на всички гости и локалните мрежи на Глобалния договор да участват в удобно за тях време.

По време на виртуалния Форум на лидерите, хилядите лидери ще решат как бизнеса може да подкрепи страните и обществата, за да се възстановят по-бързо и по-добре заедно след кризата COVID-19. Някои от основните говорители ще бъдат Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН, Лизе Кинго, изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН, Амина Мохамед, заместник главен секретар на ООН, Ал Гор, основател на The Climate Reality Project и вице-президент на САЩ по времето на Бил Клинтън, Пол Полман, член на Борда на Глобалния договор и бивш изпълнителен директор на Unilever, Джим Снаб, председател на Siemens и Maersk, Питър Лейси, главен управляващ директор на Accenture, Роберто Маркес, CEO на Natura & Co. Вижте целия списък с говорители тук.

Обединени – независимо дали виртуално или на живо – глобалното общество може  да бъде двигател за дълбоки промени и дори да ускори изпълнението на Целите за устойчиво развитие. 

Българска Мрежа на Глобалния Договор на ООН ще има специално участие със сесия на 16 юни 2020 от 13 до 15ч. на тема „Как кризата дава възможност на бизнеса да докаже, че е сила за добро, воден от непреходни принципи?“. Очаквайте повече информация в предстоящите дни.

Пълната програма и регистрация може да намерите на официалния сайт. Събитието ще бъде безплатно за членове на Глобалния договор на ООН.

*

Първоначално планираният форум на живо в Ню Йорк Leaders Summit няма да се проведе в Ню Йорк този юни, а се планира за месец юни 2021 г. 

Details

Енергия в името на знанието

Obruchishte School-0032След седмици в изолация и дистанционно обучение заради епидемията от Covid-19, учениците в Стара Загора скоро отново ще могат да посещават любимата си „Тийн зона“ в Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. В навечерието на най-светлия български празник – 24-ти май – денят на славянската писменост и култура, библиотеката отвори врати за нетърпеливите читатели при спазване на строги правила за социална дистанция. Най-популярното пространство в библиотеката – „Тийн зоната“ беше изградена с ключовата подкрепа на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и вече повече от година привлича младите хора в града с различни инициативи.

Прочетете повече

Details

„Българско школо“ си проправя път към свободата и труда

65462867_475689019861513_2448619172515545088_o

Овергаз развива дългогодишни традиции в подкрепата на проекти в сферата на изкуството, културата, образованието, спорта. Фокусът на вниманието ни винаги е бил насочен към проекти, носещи стойност и смисъл за обществото, спомагащи гражданското самосъзнание и чувството за съпричастност между хората. Реализирайки своята КСО дейност, ние в Овергаз вярваме, че светът се движи от доброто и от желанието на всеки да бъде полезен със своя труд. Тази вяра е водещ фактор при осъществяването на един от любимите проекти на създателя на Овергаз г-н Сашо Дончев – образователният център „Българско школо“.

Прочетете повече

Details

УНСС – 100 години отстояване на знание и социално отговорно поведение

12345Тази година УНСС празнува своя 100 годишен юбилей. Началото е поставено около 19 ч на 21 май 1920 г., когато в сградата на Славянското дружество в София се провежда първото заседание на 11-членна инициативна комисия за създаване на ново специализирано висше училище в България. От създаването си до сега университетът подготвя голяма част от елита на страната ни, утвърждавайки своите лидерски позиции в професионалните направления: икономика, управление и администрация, право и политически науки.

Прочетете повече

Details

Видео уроци от от ТехноМеджикЛенд подпомагат учителите и децата в онлайн обучението

IMG_20200208_143910Докато няма възможност да посреща любопитковци “на живо”  екипът на ТехноМеджикЛенд заснема редица експерименти към учебния материал по природни науки, чиято цел е да бъдат предоставени на учителите, както по време на дистанционното обучение, така и след завръщането на учениците в класните стаи.

Научете повече

Details

ТехноЛогика проведе дистанционно обучението „Управление на проекти“ от НП „ИТ бизнесът преподава“

12Обучението „Управление на проекти“ от Модул 3 на националната програма „ИТ бизнесът преподава“ се проведе онлайн на 13 и 14 април. Участие в него взеха преподаватели по „Информационни технологии“ и „Икономика и мениджмънт“ от училища в София, Пирдоп, Крумовград, Горна Оряховица и Първомай.

Прочетете повече

Details