Date archive: май 2020

Училище у дома с виртуално гмуркане в океана

IYORBank_CoralReefs_TheOceanAgencyДистанционното гмуркане е новото дистанционно работене.

Училища, събития и всякакви други дейности бяха спрени по цял свят заради разпространението на COVID-19, с препоръки за малко или никакво придвижване. Но това не означава, че не можем да се наслаждаваме на света и загадките, които се крият под и над повърхността му.

Прочетете повече

Details

Биоразнообразието и Целите за устойчиво развитие

sdgs-food-azoteПланът за 2030 за устойчиво развитие представлява колективен план за постигане на мир и просперитет за всички на планетата. Изграден е около седемнайсетте Цели за устойчиво развитие, които са предназначени да решат глобалните предизвикателства свързани с бедност, неравенство, климатичните промени, вредата върху околната среда, мира и справедливостта. Тези Цели са взаимно свързани и едновременно независими: напредък в една от тях води до напредък във всички; и биоразнообразието е ключово за всички тях.

Прочетете повече

Details

Какво е биоразнообразие и защо е важно?

biodiversity-eventБиоразнообразието представлява разнообразието от живот на Земята, което включва 8 милиона различни видове растения и животни, екосистемата, в която живеят и генетичното разнообразие между тях.

Биоразнообразието е една комплексна, взаимносвързана мрежа, в която всеки член има важна роля и допринася към системата по начини, които понякога са невидими за нас. Храната, която ядем, въздухът, който дишаме, водата, която пием и климата, който прави нашата планета благоприятна за живот идва от природата. 

Прочетете повече

Details

Пчелите – жужащите спасители на нашата храна

honey_bee_bee_insectМалките опрашители са изключително богатство на планетата – не само заради сладкия продукт на техния неуморен труд, но и заради опрашването на растенията – около 84% от 264 земеделските култури в Европа разчитат на опрашването от пчелите. Бъдещето на хранителния сектор зависи от бъдещето на пчелите. Без тях, диетата ни ще се сведе до ориз, пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури, опрашвани чрез вятъра. По случай Световния ден на околната среда, през 2020 г. посветен на биоразнообразието, ще отдадем заслуженото на жужащите спасители на нашата храна…

Прочетете повече

Details