Date archive: юни 2020

Lidl се присъедини към Глобалния договор на ООН за отговорно корпоративно управление

12Централата на Lidl обяви, че заедно с останалите компании от Schwarz Gruppe се присъединява към Глобалния договор на ООН (United Nations Global Compact – UNGC). С присъединяването си компаниите заявяват своя ангажимент към всеобщо възприети ценности, формулирани в 10-те принципа на Глобалния договор на ООН, и поемат отговорност за ефектите от стопанската си дейност. Компанията се ангажира да спазва десетте принципа на ООН в четири основни категории – права на човека, трудови норми, околна среда и антикорупция, като ги прилага в своите бизнес стратегии и във всекидневната си работа. 

Прочетете повече

Details

Над 300 участници от цял свят в Българската сесия на световния форум за икономическо и социално възстановяване „RECOVER BETTER. RECOVER STRONGER. RECOVER TOGETHER.“

DSC_3705Българският панел протече в три последователни сесии, фокусирани върху променените бизнес процеси и отношенията в обществото, пренареждането на приоритетите и общите действия, възможни благодарение на споделените ценности. В дискусията участваха Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на Асарел-Медет, Елица Баракова, ИД на фондация Bcause, Красимир Ненов, ИД на КонтурГлобал Марица Изток 3, Силвия Пенева, управляващ партньор на Делойт България и Огнян Траянов, собственик и ИД на ТехноЛогика и председател на БМГД, модератор на сесията.

Прочетете повече

Details

Отзвук и изводи от Форума на лидерите

3Глобалният договор на ООН отпразнува 20-годишнината от създаването си с двудневен Виртуален Форум на лидерите на 15 и 16 юни 2020, който в продължение на 26 часа “следваше слънцето”. Това даде възможност на световни лидери като немския канцлер Ангела Меркел и главният секретар на ООН Антонио Гутереш, бизнес лидери като Пол Полман, бивш изпълнителен директор на Unilever, и Джули Суиит, изпълнителен директор на Accenture, както и десетки локални мрежи и граждански организации да се обединят и да споделят една обща платформа, чрез която да обсъдят възможните пътища за възстановяване от кризата COVID-19 и последвалата рецесия, при споделена отговорност, доверие и сътрудничество. През тези 26 часа, над 20 000 души от цял свят са се включили виртуално в събитието.

Прочетете повече

Details

20 години Глобален Договор на ООН

1Призовавам Ви – лично през Вашите компании и колективно чрез бизнес асоциациите – да припознаете, подкрепите и действате спрямо универсални ценности в областта на правата на човека, трудовите норми и екологичните практики.*“. Това са думите на генералния секретар на ООН Кофи Анан през далечната 1999 г., когато по време на Световния икономически форум в Давос, кани световния бизнес и ООН да обединят сили. 

Идеята му се въплъщава в световната инициатива Глобален Договор на ООН.

Прочетете повече

Details

Аурубис България: „Зеленият проект на „Аурубис България“ има за цел да насочи вниманието на служителите към опазване на околната среда“

ауКато голямо промишлено предприятие и работодател, „Аурубис България“ АД провежда последователна политика за непрекъснато подобрение, като инвестира в модернизиране на производството и екологично ефективни решения за намаляване на въздействието върху околната среда.

Прочетете повече

 

Details

Солвей Соди: „Компанията се стреми да управлява дейността си в дух на добро сътрудничество с обществото, с грижа за местните общности, за околната среда и, преди всичко, за здравето и безопасността на работещите“

Pic2Българската мрежа попита компаниите-членове защо биоразнообразието е важна тема за тях и какви инициативи в сферата на околната среда са предприели през годините. В серия от публикации ще споделим с Вас техните отговори. Поредната компания, която отговаря на нашите въпроси е Солвей Соди:

Прочетете повече

Details

Отговорният бизнес в България със собствена сесия в световния форум за икономическо и социално възстановяване „RECOVER BETTER. RECOVER STRONGER. RECOVER TOGETHER.“

MOD10На 15 и 16 юни тази година срещата на върха на лидерите на Глобалния договор на ООН ще отбележи 20 години от обединяване на световния бизнес за един по-добър свят. Форумът обещава да бъде по-голям и по-приобщаващ от всяко физическо събитие, организирано до момента. Световният форум „Recover better. Recover stronger. Recover together“ на Глобалния договор на ООН ще срещне виртуално над 13 000 участници от цял свят, за да дискутират как светът да излезе обединен и по-силен след пандемията Covid-19. Това е най-мащабната среща на бизнеса, грaжданския и академичния сектор след здравната криза и очакваната икономическа, като целта е да очертае възможните пътища за възстановяване при споделена отговорност, доверие и сътрудничество.

Българска сесия: Българската перспектива ще бъде представена на самостоятелна дискусионна сесия на БМГД, фокусирана върху реинженеринга на бизнес процесите и корпоративното гражданство, на основата на споделени ценности.

Прочетете повече

Details

КГМИ3: Енергия за природата

Proud Project DSC_3868През последните 10 години над 370 доброволци на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са подели повече от 30  доброволчески инициативи и изработили почти 1 500 часа в подкрепа на различни „зелен“ инициативи като залесяване, почистване и облагородяване на зелени площи, лекции в образователни институции на екологична тематика и разбира се доброволчество в подкрепа на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.   Така енергетиците напълно доброволно допринасят за опазване на природата и биоразнообразието в областта,  давайки своя принос за един по-добър  свят, в който застрашеният животински или растителен вид никога не се превръща в изчезнал. 

Прочетете повече

Details

Световен ден на околната среда 2020: български компании отбелязват 5 юни, посветен на биоразнообразието

1Българската мрежа на Глобалния договор на ООН чества Световния ден на околната среда, тази година на тема “Биоразнообразие” под наслов “It’s Time #ForNature. Денят е повод отговорните компании и техните служители да вдъхновят с отношение към природата

Чрез публикациите и предизвикателствата служителите ще се запознаят със състоянието на биосферата в България, причините и последствията от разрушаването на екосистемите, усилията на гражданското общество и не на последно място – поведението ни като туристи и гости в живата природа. В поредицата от материали, са изложени някои повече или по-малко известни факти, свързани с мястото, на което живеем, и влиянието ни върху него.

Прочетете повече

Details

Зелените герои на Пощенска банка

KolajДнес много хора смятат, че еко инициативите са свързани с големи финансови инвестиции, но всъщност реалността е съвсем друга – с малки действия и много ентусиазъм могат да бъдат постигнати големи и устойчиви промени. Можем да използваме торбички и чаши за многократна употреба, да пестим водата, да не принтираме всичко на хартия, да не изхвърляме пластмаса безразборно в природата, да изключваме компютрите и осветлението в офиса, да използваме соларни зарядни, а защо не – да се включим с доброволен труд в някой зелен проект. Можем просто да бъдем отговорни. И екипът от мотивирани служители на Пощенска банка напълно доказва това. Те често отделят от свободното си време, за да се включат заедно в доброволчески зелени програми и инициативи. И го правят с усмивка!

Прочетете повече

Details