Date archive: юни 2020

КГМИ3: Енергия за природата

Proud Project DSC_3868През последните 10 години над 370 доброволци на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са подели повече от 30  доброволчески инициативи и изработили почти 1 500 часа в подкрепа на различни „зелен“ инициативи като залесяване, почистване и облагородяване на зелени площи, лекции в образователни институции на екологична тематика и разбира се доброволчество в подкрепа на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.   Така енергетиците напълно доброволно допринасят за опазване на природата и биоразнообразието в областта,  давайки своя принос за един по-добър  свят, в който застрашеният животински или растителен вид никога не се превръща в изчезнал. 

Прочетете повече

Details

Световен ден на околната среда 2020: български компании отбелязват 5 юни, посветен на биоразнообразието

1Българската мрежа на Глобалния договор на ООН чества Световния ден на околната среда, тази година на тема “Биоразнообразие” под наслов “It’s Time #ForNature. Денят е повод отговорните компании и техните служители да вдъхновят с отношение към природата

Чрез публикациите и предизвикателствата служителите ще се запознаят със състоянието на биосферата в България, причините и последствията от разрушаването на екосистемите, усилията на гражданското общество и не на последно място – поведението ни като туристи и гости в живата природа. В поредицата от материали, са изложени някои повече или по-малко известни факти, свързани с мястото, на което живеем, и влиянието ни върху него.

Прочетете повече

Details

Зелените герои на Пощенска банка

KolajДнес много хора смятат, че еко инициативите са свързани с големи финансови инвестиции, но всъщност реалността е съвсем друга – с малки действия и много ентусиазъм могат да бъдат постигнати големи и устойчиви промени. Можем да използваме торбички и чаши за многократна употреба, да пестим водата, да не принтираме всичко на хартия, да не изхвърляме пластмаса безразборно в природата, да изключваме компютрите и осветлението в офиса, да използваме соларни зарядни, а защо не – да се включим с доброволен труд в някой зелен проект. Можем просто да бъдем отговорни. И екипът от мотивирани служители на Пощенска банка напълно доказва това. Те често отделят от свободното си време, за да се включат заедно в доброволчески зелени програми и инициативи. И го правят с усмивка!

Прочетете повече

Details

Един Солвей/Една планета

2Илхам Кадри, главен изпълнителен директор на Солвей: „В Солвей използваме науката за решаване на ключови екологични и социални предизвикателства. С амбициозния ни нов 10-годишен план акцентираме върху насърчаване на устойчивостта в нашето портфолио, операции и на работното място, за да стимулираме създаването на изключителна дългосрочна стойност за всички заинтересовани страни. Вярваме, че Един Солвей/Eдна планета ще ни позволи да насочим инвестиционните си решения към подобряване на технологиите, които използваме в заводите си, подкрепа за нашите слушители и местните общности, както и за генериране на достатъчна възвращаемост за нашите акционери. Солвей възнамерява да се възползва от широк набор от инструменти за постигането на тези цели, включително инвестиции, развиване на продукти и решения в областта на човешкия капитал и дигитализацията.“

Вижте плана за устойчивост на Солвей тук.

Details

Фондация „Биоразнообразие“ подготви презентация за българското биоразнообразие

Биоразнообразието е чудото, което наричаме живот! 

speciesТова са и синигерите, които ни будят рано сутрин, кацнали на прозореца, и минзухарът, пробил с цвета си дълбокия сняг, и малкият гущер, който ни стряска, шмугвайки се в храсталака, и ние, и всичко останало, което е пред очите ни, а твърде често не забелязваме. Биоразнообразието е навсякъде – в горещите гейзери и ледените планински води, в безбрежните пустини и в непроходимите джунгли, в безжизнените на пръв поглед скални пукнатини и в цветните ливади, в най-дълбоките морски дълбини и в ефира на небето. Биоразнообразието е това, което отличава нашата планета от милиардите други подобни на нея във Вселената, то е това, което я прави жива и неповторима. Всъщност, известният ни до този момент в цялата необятна Вселена живот, е съсредоточен в един микроскопичен пласт с дебелина не повече от 30-40 км.

Разгледайте цялата презентация за Българското биоразнообразие тук.

Details