Date archive: септември 2020

„Гордея се с труда на моите родители“ и Базар на професиите 2020

Базар снимкаКризисната ситуация, породена от пандемията COVID-19, доведе до много промени в годишните планове на всички компании и организации. Българската мрежа също бе принудена да се адаптира и да преструктурира плановете си, както и ежегодните инициативи, които провежда. Въпреки трудностите ние успяхме да намерим начин, който да позволи провеждането на добре познатите и обичани наши проекти.
 
С радост искаме да Ви съобщим, че емблематичните инициативи на Българската мрежа „Гордея се с труда на моите родители“ и Базар на професиите ще се проведат в адаптиран, хибриден формат тази година.
 
Details

Четири компании, членове на Глобалния договор, подкрепят Софийски фестивал на науката

image_10th_editionМежду 26 септември и 2 октомври тази година ще се състои десетият фестивал на науката под мотото „Отдалечени, но по-близо“, който ще събере в София учени от България, Испания, Ирландия, Италия, Обединеното кралство, Полша, САЩ, Сърбия и Унгария. Любителите на точните науки ще могат да участват в лекции и практически работилници на живо в събота и неделя (в София тех парк) и онлайн – през седмицата в училищната програма.Фестивалът, организиран от Британски съвет, за поредна година бе припознат от бизнеса като значимо събитие от културния календар и получи подкрепа от отговорните компании-членове на Глобалния договор. 

Прочетете  повече

Details

Бизнес в полза на обществото – възможен и в България

08.18.2018-Kofi-AnnanПрез далечната 1999 г. генералният секретар на ООН Кофи Анан лансира пред световния бизнес и ООН  революционна за времето си идея – създаването на обществен договор, базиран на споделени ценности и принципи. Той призовава компаниите да припознаят, подкрепят и действат спрямо универсални принципи в 4 области – закрила на човешките права, трудови норми, опазване на околната среда и антикорупция

За първи път се осветява активната роля на бизнеса за напредъка на обществата и се ражда Глобалния Договор на ООН. Днес, 20 години по-късно, Договорът е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост, обединяваща над 11 000 компании и 3 000 организации, които прилагат 10-те принципа и работят по Целите за устойчиво развитие. Универсалността на принципите е безпосрна, но реални ползи има, когато те се използват творчески и съобразно местните нужди. Затова Българската мрежа на Глобалния договор на ООН залага на стратегически и колективни действия, целящи промяна в обществените нагласи, изграждане на общности и значими резултати.

Прочетете повече

Details

Годишен отчет на Българската мрежа за 2019 г.

Отчет_1Годишният отчет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН за 2019 г. излиза в разгара на една трудна и неочаквана година, която преобърна познатия начин на живот и пренареди дневния ред на човечеството. 2020-та година е годината, в която отбелязваме 20 години от създаването на световната инициатива на Глобалния Договор на ООН. През 2020-та година отбелязваме и 10-годишнината от основаването на нашата – българската мрежа на отговорните компании, която, заедно с членовете си, утвърждава принципите на устойчивото развитие и се стреми към напредък по Глобалните цели на ООН чрез колективни действия. Изпитанията, пред които ни изправи настоящето, отново ни убедиха в универсалността на принципите в четирите тематични области – закрила на човешките права, трудови норми, опазване на околната среда и антикорупция. Както през изминалата, така и всяка друга година, Българската мрежа разработва проекти с оглед да подобри средата и обществото, в което живеем. Образование, здравеопазване, екология, активно гражданство са основите, на които стъпваме, за да бъдем полезни на нашите общности. В годишния отчет можете да се запознаете с примери за стратегически инициативи, реализирани успешно през 2019 г., и планирани за 2020 г. Гордеем се с нашите компании, които въпреки труса на пандемията, устояха. Устояха в новата реалност и намериха начин да се трансформират и адаптират, не отстъпвайки от своите обществено отговорни политики. Те показаха, че по-рано заявените позиции не са празни думи, а съответстват на реални действия, и че принципите на корпоративната устойчивост са валидни както в по-спокойни времена, така и при извънредни обстоятелства. Каним читателите на доклада да се запознаят с дейностите на Българската мрежа за изминалата година, защото там са залегнали именно онези принципи, които впоследствие преведоха компаниите и техните общности през непредсказуемата 2020 г.

Прочетете целия отчет тук

Details

Начало на инициативата #beatEwaste поставя Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Лога_отг.избор2Намаляване замърсяването на околната среда е сред централните теми през последните години както в глобален, така и в национален мащаб. Този проблем стана причина през 2020 г. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН да постави акцент върху отговорното рециклиране на електронни отпадъци като част от колективната програма „Отговорният избор“. С инициативата #beatEwaste Мрежата цели да реализира вътрешна кампания за служителите на отговорните компании за интелигентно рециклиране на e-отпадъци.Сред компаниите, които вече провеждат своите акции по правилно събиране на е-отпадъци се нареждат „Cetin България“, „Нестле България“ АД, „Овергаз“, „Софарма“, „Теленор България“ ЕАД, „ТехноЛогика“ ЕАД“, ,,Филип Морис България” ЕООД, „Фесто Производство“ ЕООД, „Хаос Груп“ и „Юнимастърс Лоджистикс“. Техните служители ще могат да се освободят от непотребни уреди в офисите на своите работодатели без струпване на хора.

Прочетете повече

Details

Доброволци от Пощенска банка обновиха Екопътека на Витоша

Postbank-team_Green-stories_3Доброволци от Пощенска банка реновираха кът за отдих и обновиха горската екопътека в местност Златните мостове заедно с екипа на Природен парк „Витоша“ във второто издание на инициативата „Зелени истории на открито“. В събитието тази година се включи и основателят на първия ресторант с нулев отпадък в България Блажка Димитрова, която вдъхнови участниците да бъдат по-зелени и отговорни с множество практични съвети и с разказ на историята, която стои зад нейния необикновен ресторант с кауза.

Прочетете повече

Details

#BeatEWaste: Отговорният избор и рециклирането на електронни отпадъци

poster_bez dati-page-002Всяка година обогатяваме портфолиото на програмата и през 2020 година поставяме акцент върху отговорното рециклиране на електронни отпадъци. С инициативата #beatEwaste даваме възможност на компаниите да организира вътрешна кампания измежду своите служители, клиенти и партньори. Инициативата предвижда лесен, интересен и удобен механизъм за ангажиране на служителите и улесняването им в отговорно предаване на стари и неработещи електронни и електрически устройства за рециклиране. В допълнение, отговорно върнатите отпадъци генерират стойност, с която заедно ще подпомогнем споделена екологична кауза. 

Партньори на инициативата са „Екологика“, национален лидер в рециклиране на електрическо и електронно оборудване и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).  Средствата, събрани от върнатата и рециклирана техника, ще бъдат дарени за обща благотворителна кауза.

Можете да прочетете повече за инициативата, да разберете как да се включите, какви са условията, каква е техническата организация, каква е ползата от участието и какво получават компаниите като се включат, както и таксите за участие на линка тук. Заявка за участие в инициативата можете да изтеглите от тук.
Информационната брошура на „Отговорният избор“ можете да намерите тук.

Инициативата е отворена както за членове на Българската мрежа, така и за компании извън членската листа. За да заявите желание за участие, моля, пишете на secretariat@unglobalcompact.bg.

 

Details

Какво са е-отпадъците и каква е връзката им с Целите за устойчиво развитие?

CaptureЕлектронни отпадъци, или E-waste, се отнася за всички предмети съставени от електрически или електронни компоненти и части, които са били изхвърлени от собственика без намерение да се използват повторно (Step  Initiative 2014). Включва широк спектър от продукти – почти всеки домакински или бизнес уред с електрически части и захранване или батерия.

По-добро разбиране и повече статистика за е-отпадъците ще допринесе към изпълнението на няколко от Целите от Плана за 2030 г. Ще помогне с постигането на SDG-тата свързани с околната среда и здравето. Също така ще адресира работната заетост, както и икономическия растеж, тъй като доброто управление на е-отпадъците може да създаде нови сфери на заетост и да доведе до напредък в предприемачеството.

Прочетете повече

Details

Който търси, намира: българската компания Ecologica с решения за изхвърляне на непотребна техника

poster_bez dati-page-001#beatEwaste е името на новата кампания на Българската мрежа по проекта „Отговорният избор“. Инициативата предвижда лесен, интересен и удобен механизъм за ангажиране на служителите и улесняването им за отговорно предаване на стари и неработещи електронни и електрически устройства за рециклиране. Между 15 септември и 15 октомври 2020 ще се реализират акции по събиране на е-отпадъци в желаещите компаниите без струпване на хора и без рискове за тях. По повод на инициативата разговаряме с основателя на водещата организация у нас за извозване и рециклиране на техника „Екологика“ – Даниел Костов. „Нашите системи за производство и потребление стресират и увреждат естествените системи на Земята. Използваме огромни количества суровина и енергия, за да създадем милиарди продукти, които поддържат живота ни. Колкото по-богати сме, толкова повече консумираме и замърсяваме“, фокусира вниманието ни върху едно от предизвикателствата на века.

#beatEwaste може би е точно вашата кампания! Подробности как да се включите – в края на интервюто и на този линк.

Прочетете цялото интеврю тук

Details

ЕКОПАК България: „Стара хартия за нова книга“ 2020 започва

Stara-hartia-za-nova-kniga-2020_picВ навечерието на първия учебен ден София отново ще е домакин на кампанията „Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. На 13 септември всяко дете, което доведе възрастен с 5 кг хартия за рециклиране на традиционното място – бул. „Витоша“ 37, ще получи нова книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Кампанията отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и е подкрепена от кмета Йорданка Фандъкова.

Прочетете повече

Details