Date archive: септември 2020

#BeatEWaste: Отговорният избор и рециклирането на електронни отпадъци

poster_bez dati-page-002Всяка година обогатяваме портфолиото на програмата и през 2020 година поставяме акцент върху отговорното рециклиране на електронни отпадъци. С инициативата #beatEwaste даваме възможност на компаниите да организира вътрешна кампания измежду своите служители, клиенти и партньори. Инициативата предвижда лесен, интересен и удобен механизъм за ангажиране на служителите и улесняването им в отговорно предаване на стари и неработещи електронни и електрически устройства за рециклиране. В допълнение, отговорно върнатите отпадъци генерират стойност, с която заедно ще подпомогнем споделена екологична кауза. 

Партньори на инициативата са „Екологика“, национален лидер в рециклиране на електрическо и електронно оборудване и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).  Средствата, събрани от върнатата и рециклирана техника, ще бъдат дарени за обща благотворителна кауза.

Можете да прочетете повече за инициативата, да разберете как да се включите, какви са условията, каква е техническата организация, каква е ползата от участието и какво получават компаниите като се включат, както и таксите за участие на линка тук. Заявка за участие в инициативата можете да изтеглите от тук.
Информационната брошура на „Отговорният избор“ можете да намерите тук.

Инициативата е отворена както за членове на Българската мрежа, така и за компании извън членската листа. За да заявите желание за участие, моля, пишете на secretariat@unglobalcompact.bg.

 

Details

Какво са е-отпадъците и каква е връзката им с Целите за устойчиво развитие?

CaptureЕлектронни отпадъци, или E-waste, се отнася за всички предмети съставени от електрически или електронни компоненти и части, които са били изхвърлени от собственика без намерение да се използват повторно (Step  Initiative 2014). Включва широк спектър от продукти – почти всеки домакински или бизнес уред с електрически части и захранване или батерия.

По-добро разбиране и повече статистика за е-отпадъците ще допринесе към изпълнението на няколко от Целите от Плана за 2030 г. Ще помогне с постигането на SDG-тата свързани с околната среда и здравето. Също така ще адресира работната заетост, както и икономическия растеж, тъй като доброто управление на е-отпадъците може да създаде нови сфери на заетост и да доведе до напредък в предприемачеството.

Прочетете повече

Details

Който търси, намира: българската компания Ecologica с решения за изхвърляне на непотребна техника

poster_bez dati-page-001#beatEwaste е името на новата кампания на Българската мрежа по проекта „Отговорният избор“. Инициативата предвижда лесен, интересен и удобен механизъм за ангажиране на служителите и улесняването им за отговорно предаване на стари и неработещи електронни и електрически устройства за рециклиране. Между 15 септември и 15 октомври 2020 ще се реализират акции по събиране на е-отпадъци в желаещите компаниите без струпване на хора и без рискове за тях. По повод на инициативата разговаряме с основателя на водещата организация у нас за извозване и рециклиране на техника „Екологика“ – Даниел Костов. „Нашите системи за производство и потребление стресират и увреждат естествените системи на Земята. Използваме огромни количества суровина и енергия, за да създадем милиарди продукти, които поддържат живота ни. Колкото по-богати сме, толкова повече консумираме и замърсяваме“, фокусира вниманието ни върху едно от предизвикателствата на века.

#beatEwaste може би е точно вашата кампания! Подробности как да се включите – в края на интервюто и на този линк.

Прочетете цялото интеврю тук

Details