Овергаз: „Екологичната политика на Овергаз съпътства развитието на компанията още от самото й създаване преди близо 30 години“

IMG_0008По случай Световния ден на околната среда 2020, с тазгодишна тема „Биоразнообразие“, Българската мрежа попита компаниите-членове защо биоразнообразието е важна тема за тях и какви инициативи в сферата на околната среда са предприели през годините. В серия от публикации ще споделим с Вас техните отговори. Ето какво споделиха Овергаз:

Прочетете повече

Details

Биоразнообразието в България, част III: Как се прави бизнес с уважение към природата и устойчив туризъм?

future_environmentalists2По повод Световния ден на околната среда, посветен през 2020 г. на биоразнообразието, разговаряхме с една от най-активните национални организация, която над 20 години работи в защита на природата – Българска фондация “Биоразнообразие” (БФБ). В серия от публикации ще ви представим техните отговори, застъпващи основни теми в областта на екологията, които вълнуват както международната общественост, така и българското общество. Темите включват  процеси и явления на глобално равнище в биосферата, предизвикани от човешката дейност, ролята на световните организации и институциите у нас, местната действителност и значението на гражданския сектор в политиката по опазване на околната среда. 

В третата част от интервюто с фондацията разговаряме за партньорствата с бизнеса – как частния и неправителствения сектор заедно могат да бъдат полезни. Наръчникът на отговорния турист или 15-те “тихи” стъпки, с които да не обезпокоим обитателите на дивата природа, са резултат от такъв съвместен проект. Запознайте се с него преди да преминете през следващия маршрут…

Прочетете повече

Details

Биоразнообразието в България, част II: срязваме ли клона, върху който стоим?

educ_activitiesПо повод Световния ден на околната среда, посветен през 2020 г. на биоразнообразието, разговаряхме с една от най-активните национални организация, която над 20 години работи в защита на природата – Българска фондация “Биоразнообразие” (БФБ). В серия от публикации ще ви представим техните отговори, застъпващи основни теми в областта на екологията, които вълнуват както международната общественост, така и българското общество. Темите включват  процеси и явления на глобално равнище в биосферата, предизвикани от човешката дейност, ролята на световните организации и институциите у нас, местната действителност и значението на гражданския сектор в политиката по опазване на околната среда. 

Във втората част от интервюто наблягаме именно на неправителствения сектор – поискахме да разберем кои са реализираните до момента проекти от фондацията и с какви трудности и нередности в работата на институциите се сблъскват природозащитните организации в България. 

Прочетете повече

Details

Биоразнообразието в България, част I: богатство и заплахи

speciesПо повод Световния ден на околната среда, посветен през 2020 г. на биоразнообразието, разговаряхме с една от най-активните национални организация, която над 20 години работи в защита на природата – Българска фондация “Биоразнообразие”. В серия от публикации ще ви представим техните отговори, застъпващи основни теми в областта на екологията, които вълнуват както международната общественост, така и българското общество. Темите включват  процеси и явления на глобално равнище в биосферата, предизвикани от човешката дейност, ролята на световните организации и институциите у нас, местната действителност и значението на гражданския сектор в политиката по опазване на околната среда. 

Прочетете повече

 

Details

ТЕЦ „ КонтурГлобал Марица Изток 3“ ремонтира игрални площадки на детска градина “Наталия“ в гр. Гълъбово

1ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ извърши цялостен ремонт на игралните площадки на детска градина „Наталия“ в гр. Гълъбово. 

Като част от ремонта на площадката бяха поставени ударопоглъщащи съоръжения, които отговарят на най-високите съвременни стандарти за безопасност на малчуганите. Бяха закупени и монтирани нови, модерни люлки, пързалки и сенчести беседки. Изградена беше и зона за тихи игри. Старите съоръжения в двора на детската градина бяха премахнати, а външната ограда заменена с нова.

Прочетете повече

Details

Училище у дома с виртуално гмуркане в океана

IYORBank_CoralReefs_TheOceanAgencyДистанционното гмуркане е новото дистанционно работене.

Училища, събития и всякакви други дейности бяха спрени по цял свят заради разпространението на COVID-19, с препоръки за малко или никакво придвижване. Но това не означава, че не можем да се наслаждаваме на света и загадките, които се крият под и над повърхността му.

Прочетете повече

Details

Биоразнообразието и Целите за устойчиво развитие

sdgs-food-azoteПланът за 2030 за устойчиво развитие представлява колективен план за постигане на мир и просперитет за всички на планетата. Изграден е около седемнайсетте Цели за устойчиво развитие, които са предназначени да решат глобалните предизвикателства свързани с бедност, неравенство, климатичните промени, вредата върху околната среда, мира и справедливостта. Тези Цели са взаимно свързани и едновременно независими: напредък в една от тях води до напредък във всички; и биоразнообразието е ключово за всички тях.

Прочетете повече

Details

Какво е биоразнообразие и защо е важно?

biodiversity-eventБиоразнообразието представлява разнообразието от живот на Земята, което включва 8 милиона различни видове растения и животни, екосистемата, в която живеят и генетичното разнообразие между тях.

Биоразнообразието е една комплексна, взаимносвързана мрежа, в която всеки член има важна роля и допринася към системата по начини, които понякога са невидими за нас. Храната, която ядем, въздухът, който дишаме, водата, която пием и климата, който прави нашата планета благоприятна за живот идва от природата. 

Прочетете повече

Details

Пчелите – жужащите спасители на нашата храна

honey_bee_bee_insectМалките опрашители са изключително богатство на планетата – не само заради сладкия продукт на техния неуморен труд, но и заради опрашването на растенията – около 84% от 264 земеделските култури в Европа разчитат на опрашването от пчелите. Бъдещето на хранителния сектор зависи от бъдещето на пчелите. Без тях, диетата ни ще се сведе до ориз, пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури, опрашвани чрез вятъра. По случай Световния ден на околната среда, през 2020 г. посветен на биоразнообразието, ще отдадем заслуженото на жужащите спасители на нашата храна…

Прочетете повече

Details

Виртуален Форум на лидерите 2020, 15-16 юни 2020 г

Българска Мрежа на Глобалния Договор на ООН ще има специална сесия на 16 юни 2020

Виртуален форум

Преди 20 години, бившият главен секретар на ООН Кофи Аннан основава Глобалния договор на ООН с цел разпространяването на сподолени ценности и принципи. Същите тези приницпи сега трябва да ни водят, за да се възстановим по-добре и обединени да бъдем по-силни след хуманитарния и икономически шок от кризата COVID-19.

Тази година обединяваме бизнеса по време на криза в един коренно различен свят. Главният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече VOCID-19 “Най-голямото предизвикателство пред което сме се изправяли заедно от формирането на ООН преди 75 години”. Пандемията ни напомня, че никоя държава, никой бизнес и нито един индивид не е по силен от най-слабото звено сред нас, в този взаимногсвързан свят.

Живеем във време на несигурност, но едно твърдение остава вярно. Никога не е имало по-важен момент, в който глобалното бизнес общество да се обедини в солидарност. Поради глобалната пандемия, причинена от COVID-19, Глобалният договор на ООН прецени, че най-правилното решение е Форумът на лидерите по случай 20 години Глобален договор на ООН да бъде трансформиран във виртуално събиране на 15 и 16 юни 2020. 

Онлайн срещата ще бъде по-голяма, по-смела и по-приобщаваща, за да може всички заинтересовани страни да участват. Надяваме се, че ще се присъедините към хилядите лидери от корпоративния свят, изпълнителни директори, държавни глави, представители на правителства и ООН във виртуалното пленарно заседание, панелни дискусии, кръгли маси, изложения и интерактивни “networking” сесии. Програмата на Форума от високо равнище ще “следва слънцето”, за да позволи на всички гости и локалните мрежи на Глобалния договор да участват в удобно за тях време.

По време на виртуалния Форум на лидерите, хилядите лидери ще решат как бизнеса може да подкрепи страните и обществата, за да се възстановят по-бързо и по-добре заедно след кризата COVID-19. Някои от основните говорители ще бъдат Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН, Лизе Кинго, изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН, Амина Мохамед, заместник главен секретар на ООН, Ал Гор, основател на The Climate Reality Project и вице-президент на САЩ по времето на Бил Клинтън, Пол Полман, член на Борда на Глобалния договор и бивш изпълнителен директор на Unilever, Джим Снаб, председател на Siemens и Maersk, Питър Лейси, главен управляващ директор на Accenture, Роберто Маркес, CEO на Natura & Co. Вижте целия списък с говорители тук.

Обединени – независимо дали виртуално или на живо – глобалното общество може  да бъде двигател за дълбоки промени и дори да ускори изпълнението на Целите за устойчиво развитие. 

Българска Мрежа на Глобалния Договор на ООН ще има специално участие със сесия на 16 юни 2020 от 13 до 15ч. на тема „Как кризата дава възможност на бизнеса да докаже, че е сила за добро, воден от непреходни принципи?“. Очаквайте повече информация в предстоящите дни.

Пълната програма и регистрация може да намерите на официалния сайт. Събитието ще бъде безплатно за членове на Глобалния договор на ООН.

*

Първоначално планираният форум на живо в Ню Йорк Leaders Summit няма да се проведе в Ню Йорк този юни, а се планира за месец юни 2021 г. 

Details