Стартира издание 2018 на програмата „Отговорният избор“

 

Представяне на новия обучителен модул към програмата "Отговорният избор"Тазгодишното издание на програмата стартира на 16.02. с модул „Правата на потребителя“, а интерактивното обучение бе проведено от „Правата ми“ за служителите на Екопак България.

Бяха разгледани въпроси, свързани с рекламацията на стока, разликите между законова и търговска гаранция, особеностите на договорите при общи условия и на пазаруването онлайн.

DSC_0319

Обучението протече под формата на лекция-дискусия, придружена с ролева игра, казуси и тестове, благодарение на които служителите още по-добре усвоиха как на практика да отстояват своите права като потребители.

Обучението е част от проекта на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН „Отговорният избор“. Целта на кампанията е да покаже, че чрез избора, който потребителят прави, той насърчава или „наказва“ добросъвестните и не толкова търговци на пазара и техните производствени практики.

Програмата „Отговорният избор” е идея на компаниите членки на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Мрежата припознава своята роля в решаването на значими обществени проблеми като наличието на непрозрачни практики за защита правата на потребителите, неетичен маркетинг, увеличаване на консуматорското поведение, неинформиран и неосъзнат избор на потребителите за стоките и търговските марки, които подкрепят със своите покупки. 

DSC_0296

Основната цел на проекта е чрез прозрачност в отговорното производство и предлагане от страна на компаниите да покаже на потребителите, че със своите постъпки и покупки те имат силата да променят производствените практики, да управляват „модата”, налагана от рекламодателите, и да възпитават култура на анти-консумеризъм у себе си и младите хора.

Програмата разполага с три обучителни модула, които всяка заинтересована компания може да закупи:

  • „Отговорният потребител“, разработен от ВУЗФ
  • „Правата на потребителя“, разработен от Правата ми
  • „Излишна ли е излишната храна“, разработен от Българска хранителна банка

Научете повече тук.