Отбелязваме Световния ден на правата на потребителя

WCRD_LOGO_RGBБългарската мрежа на Глобалния договор на ООН ще отбележи Световния ден на потребителя, с информационна кампания и открита лекция на тема „Правата ми като потребител в дигиталния свят“.

Следете събтието във Facebook тук.

Тазгодишната тема на Световния ден е #BetterDigitalWorld и фокусира вниманието ни върху правата на потребителите в онлайн пазаруването. 

Интересен факт е, че до 2021 г., онлайн търговията се очаква да допринесе с над 15% за направените продажби на продукти в глобален мащаб. В същото време обаче, половината от потребителите по света все още не използват интернет. През 2016 г. близо 1,61 милиарда потребители са закупили продукт онлайн, но 72% от ползващите интернет не знаят каква дигитална информация събират компаниите за тях. 

В световен мащаб се очаква онлайн продажбите да нараснат два пъти до 2021 г., но само половината от потребителите на интернет знаят, че компаниите могат също да продадат и тяхната лична информация.

Българската мрежа ще съчетае отбелязването на Световния ден на потребителя, със старта на кампания 2018 на програмата „Отговорният избор“, която разполага с три обучителни модула, които всяка заинтересована компания може да закупи:

  • Отговорният потребител“, разработен от ВУЗФ
  • „Правата на потребителя“, разработен от Правата ми
  • „Излишна ли е излишната храна“, разработен от Българска хранителна банка

За повече информация, свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.  

consumers day9 consumers day8 consumers day_7 consumers day2
consumers day5 consumers day4 consumers day3 consumers day