През 2018 г. компаниите поемат инициативата, за да #Скъсат с пластмасата

IMG_4645 

„Опазването на околната среда е наша задача, наша грижа. Имаме една планета и това което запазим, ще остане за генерациите, които идват след нас. Бизнесът е този, който трябва да води напред. Той е локомотивът, който да бъде инициатор на мерките по отношение на опазването на околната среда“, каза Тодор Бургуджиев, по време на честването на Световния ден на околната среда, който тази година е под наслов #Скъсай с пластмасата.

 

Компаниите-членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязваха колективно деня с две инициативи:

  • Конкурс за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании;
  • Образователна игра под наслов „Стани Екогерой“, водена от експертния екип на Екопак;

В издание 2018 на инициативата се включиха 7 водещи български компании – Екопак, КонтурГлобал Марица Изток 3, Овергаз, Солвей Соди, ОББ, Софарма и ТехноЛогика.

IMG_4684

Замърсяването на околната среда влияе не само върху природата, но и върху нашето собствено здраве. Идва момент, в който всички ние трябва да се замислим – как да опазваме околната среда, как нашите градове да бъдат по-зелени, въздухът да бъде по-чист. Влиянието на пластмасата върху околната среда е огромен проблем, за който, ако не се вземат мерки сега и веднага, има опасност нашата планета да бъде затрупана с пластмаса и да стане твърде късно да я изчистим.

Инициативата на БМГД е изключително навременна. Искам да благодаря на всички компании -членове на Мрежата, които участваха със свои предложения в конкурса.

Бизнесът е този, който трябва да води напред, но естествено това трябва да бъде цел и за всички институции и всички нас като граждани и общество“, допълни г-н Бургуджиев.

Конкурсът за иновативни идеи и практики за намаляване употребата на пластмаса в офиси и компании породи много дискусии в компаниите за това как потреблението на пластмаса може да бъде намалено и макар идеите, на участниците да нямат голям размах, те силно ангажираха служителите на компаниите.

IMG_4699

Експертното жури в състав Тодор Бургуджиев, директор на Екопак и председател на журито, Жюстин Томс, основател ABC design, активист и блогър по темата за отпадъците и Огнян Траянов, управител на ТехноЛогика, председател на Мрежата отличиха идеите на Юлия Георгиева, от Овергаз (второ място) и Десислава Йосифова – Димитрова от ОББ (трето място).

Критериите за предлаганите идеи в конкурса бяха фокусирани върху нивото на приложимост на предложенията, техният обхват, видим ефект и иновативност.

 

В резултат на конкурса журито и Българската Мрежа излизат със следните препоръки към компаниите за намаляване употребата на еднократна пластмаса:

  • на служителите да се предоставят порцеланови чаши за кафе с името на служителя, стъклени бутилки и чаши за вода и чай;
  • на служителите да бъдат предложени безплатни платнени торби за пазар, срещу ангажимент/обещание те да бъдат използвани;
  • в компаниите да бъдат закупени необходимите прибори и посуда, за да се прекрати предлагането на пластмасова такава;
  • финансов стимул при покупка на напитки и храни в компаниите, напр. 10% по-ниска цена, при ползване на чаши за многократна употреба за кафе и чай;
  • да бъдат поставени кошчета за разделно събиране на отпадъците в общите помещения;
  • да бъде проведено обучение за това кои опаковки какъв еко отпечатък имат.

Предложенията ще бъдат обединени в наръчник „Офис без пластмасови отпадъци“, който да се предоставя на компаниите.

IMG_4718

Завършекът на инициативите по случай Световния ден на околната среда бе образователна игра под наслов „Стани Екогерой“ на тема опазване на околната среда и рециклиране на отпадъците, водена от експертния екип на Екопак. В играта, която се проведе на 5 юни в Национален музей „Земята и хората“, се включиха ученици и служители от различни компании.

****

Световният ден на околната среда се отбелязва  всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда от 1974г. в над 100 страни. Този ден е най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда. Тазгодишното издание на Световния ден на околната среда е под наслов #Скъсай с пластмасата и обръща внимание върху нарастващия проблем за околната среда, предизвикан от замърсяването с пластмаса.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и компаниите членове отбелязват Световния ден от 2012 г. насам, като традиционно адаптират глобалната тема към нуждите на нашата действителност. 

 

Вярваме, че отговорният бизнес е основната двигателна сила за развитие на обществото.

 

Списание „Ютилитис” е медиен партньор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН в кампанията по отбелязване на Световния ден на околната среда. 

Снимки може да разгледате тук