Кандидатствайте за Европейска награда за устойчиво развитие

Европейската комисия за първи път обявява Европейска награда за устойчиво развитие

 

36549032_10215801863857443_2199245825052246016_nЕвропейската награда за устойчиво развитие се създава с цел да възнагради усилията и изобретателността на европейските граждани, компании и организации и има ясна амбиция: да отличи вдъхновяващите инициативи, съумели да превърнат Глобалните цели за устойчиво развитие в конкретни решения и възможности.

Наградата е създадена по предложение на CSR Europe – най-голямата европейската бизнес мрежа за корпоративна социална отговорност (БМГД е национална представителна организация на CSR Europe за България) и се осъществява с подкрепата на платформата на ЕС, свързана с Глобалните цели за устойчиво развитие.

Призът ще бъде връчен на официална церемония на високо ниво през пролетта на 2019 г., на която ще присъстват първият заместник-председател на ЕК – Франс Тимерманс и настоящият заместник-председател –  Юрки Катайнен.

Първото издание на конкурса е на тема: „Предоставяне на възможности на хората и осигуряване на приобщаване и равенство“, която засяга някои от Глобалните цели за устойчиво развитие:

  • Цел 4 за качествено образование;
  • Цел 8  – за достойна реализация и икономически растеж;
  • Цел 10 – за намаляване на неравенството;
  • Цел 13 – за действия срещу климатичните промени;
  • Цел 16 – за мир, справедливост и стабилни институции;
  • Цел 17 – партньорство в преследване на общите цели.

Конкурсът е отворен за четири категории заинтересовани страни:

  1. младежки организации;
  2. публичен сектор;
  3. гражданско общество;
  4. частен сектор, като тази категория е разделена на две подкатегории: големи компании и малки и средни предприятия.

Кандидатстването е директно в Брюксел и не се изисква такса.

Оценяването протича в две фази – предварителна, с оценяване от експертна комисия, и финална, в която кандидатурите ще се оценяват от експертно жури на ЕК с председател Генерален секретариат на Комисията и четирима експерти по устойчиво развитие.

Пълните правила на надпреварата можете да прочетете тук. Срокът за кандидатстване е 14 септември 2018 г. на страницата на ЕК.

Успех!