Нов глобален поглед към усилията за преодоляване на замърсяването с пластмаса

 

DokladНовият доклад на ООН за околната среда разглежда степента на замърсяването с пластмаса през 2018 г.

Докладът предоставя първата подробна международна оценка на правителствената намеса срещу замърсяването с пластмаса.

Анализът обхваща най-добрите практики и уроци, усвоени от казуси със забрани, облагане и други форми на правителствена намеса.

Експертите в ООН предлагат на управляващите стратегия с десет стъпки.

На 5 юни 2018 г. в Ню Делхи бе оповестен новият доклад на ООН за околната среда, според който на глобалните усилия срещу замърсяването с пластмаса е даден по-силен тласък. Първият по рода си отчет установява, че правителствата увеличават темпа на прилагане и обхвата от действия за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Докладът на ООН за околната среда цели да разгледа подробно „състоянието на пластмасите” и съдържа опита и оценките върху редица мерки и регулации срещу замърсяването, под заглавието: „Пластмаса за еднократна употреба: Стратегия за устойчивост.” (“Single-use Plastics: A roadmap for Sustainability.”)

Този глобален преглед, осъществен със съдействието на индийското правителство и Министерството на околната среда, горите и климатичните промени, представя казуси от над 60 страни. Докладът анализира връзките между икономиката и пластмасата, и предлага подход, с който да преосмислим как светът произвежда, използва и управлява пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Сред препоръките са специфични действия, които политиците могат да предприемат, за да подобрят управлението на отпадъците, да насърчат природосъобразните алтернативи, да образоват потребителите, да стимулират доброволните инициативи и успешно да наложат забрани или такси за употребата и продажбата на пластмаси за еднократна употреба. Докладът е представен в Ню Делхи от индийския министър-председател – Нарендра Моди, и от директора на Програмата на ООН по околната среда – Ерик Солхайм, по повод Световния ден на околната среда. 

pic2

Снимка: UN Environment

„Оценката показва, че намесата може да бъде безболезнена и доходоносна – огромни са печалбите както за хората, така и за планетата”, коментира Ерик Солхайм – Директор на Програмата на ООН по околната среда, в предговора към доклада. „Пластмасата не е проблемът. Проблемът е в начина, по който я използваме”.

Измежду ключовите открития в доклада е фактът, че таксите и забраните, наложени от правителствата, там, където са били правилно планирани и наложени, са сред най-ефективните методи за ограничаване на свръх употребата на продукти за еднократна употреба. Въпреки това, докладът набляга на фундаменталната нужда от подобряване на сътрудничеството между заинтересованите страни от бизнеса и частния сектор, за да се предоставят решения като повишена отговорността от страна на производителите и стимулиране на подходи от кръговата икономика по отношение на производството и потреблението на пластмаса.

pic

Снимка: UN Environment

В доклада се посочва още, че генерирането на пластмасови отпадъци и начините за управлението им се различават в различните региони. Макар да не съществува едно общовалидно работещо правило в борбата срещу замърсяването, авторите очертават 10 универсални стъпки, насочени към управляващите, за справяне с проблема на местно ниво.

Прочетете целия доклад “Single-use Plastics: A roadmap for Sustainability.” тук.