Българската мрежа проведе поредица от регионални форуми в страната

 

IMG_4951

През месеците юни и юли Мрежата проведе регионални форуми под надслов „Бизнесът – сила за добро“ в три града из страната – Стара Загора, Бургас и Пловдив. Участие в събитията взеха редица местни компании, които представиха своите практики в сферата на корпоративна социална отговорност. 

В Стара Загора местните компании демонстрираха индивидуалните подходи, които прилагат за устойчиво присъствие на пазара. Сред тях бяха Загорка, които представиха широкия кръг от социално отговорни дейности, насочени към намаляване вредното влияние върху околната среда; ZaraLab – които обединяват идеите и таланта, и uspelite.bg – платформата за позитивни новини. Форумът се проведе със съдействието на КонтурГлобал Марица Изток 3, Търговско-промишлена палата Стара Загора и Общината.

Във форум Бургас бе отличено партньорството в областта на образованието между частния сектор, образователните институции и Общината. Проф. Сотир Сотиров, зам. ректор на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ гр. Бургас, разказа за добрите практики на висшето учебно заведение, а Георги Грудов говори за опита на бургаския Бизнес Инкубатор в създаването на благоприятна среда за предприемачески инициативи. Компаниите Овергаз и ТехноЛогика също взеха участие, разказвайки повече за своите добри практики в ангажирането на служителите, а Sea Harmony представиха иновативните си устойчиви решения в сферата на зелените инвестиции.

IMG_4982

Последната среща в Пловдив, даде възможност на посетилите форума от първо лице да научат повече за опита, който местните предприемачи от Гайо шоколад, Лимакон и Cupfee са придобили по пътя на развитието си. Добре разработени практики за повишаване ангажираността на служителите представиха EVN, а Асарел Медет разказаха за усилията, които полагат в сферата на дуалното обучение и осигуряването на добра квалификация на настоящите си служители.

По време на регионалните форуми г-н Огнян Траянов, председател на Мрежата, говори за това какво представлява КСО политиката и защо е важно ръководните отдели да я разбират и интегрират.

При закриването на събитието изпълнителният директор на Мрежата – Дарина Георгиева, заяви:

„Тези събития ни дадоха да разберем, че КСО е достигнала до нашите градове от Ню Йорк и сме щастливи, че открихме примери за обществена ангажираност и на други компании, нечленуващи в Мрежата.” Според нея, макар терминът да звучи академично и далечно, той може да бъде припознат в конкретни примери от българската действителност.