БМГД гостува на TechnoMagicLand – центърът на малките и порасналите изследователи

 

37384996_10215921675292654_1613162383205728256_nНа 17 юли представители на компании-членове от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН посетиха новооткрития център за наука и технологии за деца и младежи TechnoMagicLand.

TechnoMagicLand е проект на българскaта софтуернa компания „ТехноЛогика“, осъществен в партньорство със „София Тех Парк“ АД.

Домакините от „ТехноЛогика“ разказаха за идеята за създаването на центъра: децата и младежите, но и техните родители и учители, да разберат науката чрез нагледни примери, да видят практическото приложение на природните закони, често представени по сух и трудно разбираем начин в учебниците. Целта е да се запали искрата към т.нар. STEM области – технологиите, математиката, природните науки, не само у децата, които вече са се насочили в тези области, но и у другите, които срещат предизвикателство в подобни предмети и си казват „науката е много сложна и не е за мен“.

Ние посветихме 5 години в търсене на забавното и поучителното и заедно с екип от инженери, методисти и учени създадохме над 40 интерактивни и познавателни оригинални експеримента, които позволяват на децата сами да откриват магията на науката и технологиите.“, каза създателят на центърa Огнян Траянов.

Квалификацията и представянето на младите хора зависят не само от образователните институции, но и от предприятията. „Не може да очакваме от университетите готови кадри, които да привличаме с интервюта и кариерни форуми. Важното е „на входа“ на университетите да има достатъчно на брой добре подготвени и любознателни ученици, така че от висшите училища да излизат така нужните за цялата икономика специалисти“, поясни г-н Траянов представяйки новооткрития център пред колегите си от Мрежата.

Така с разбирането на необходимостта от включване на компаниите в обществения живот се ражда и TechnoMagicLand, но не като заместител, а като помощник на традиционното образование.

37270817_1764063550308262_874306039812456448_n

Представителите на компаниите от БМГД се потопиха в света на науката, припомняйки си основни природни закони като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветовете, оптични илюзии и др. Убедиха се в технологичния напредък с 3D сканиране и принтиране, програмиране на роботи и изкуствен интелект, дигитализиране на звук, сглобяване на компютър.

Технологиите правят живота ни по-лек, културата – по-красив, а творчеството, в която и да е област осмисля живота ни, съгласиха се всички гости в края на посещението и си обещаха да се върнат отново в центъра заедно със своите деца, колеги, приятели.