Активни сме, но трябва да ускорим темпото за решаване на екологичните проблеми, казва годишният доклад за 2018 по Програмата на ООН за околната среда

 

Capture

Програмата на ООН за околната среда излезе с годишен доклад за 2018 г., в който представя работата на организацията по отношение на замърсяването на въздуха и моретата, както и на справянето с газовите парникови емисии.

„Макар 2018 да бе трудна година, ние видяхме надежда в нарастващата активност и глобалното възприемане на новите бизнес модели, чиято цел е да преодолеят трудностите, пред които сме изправени“, каза Джойс Мсуия – виден микробиолог и учен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда. 

Скъсването с Пластмасата

Световният ден на околната среда през 2018 премина под мотото #СкъсайСПластмасата (BeatPlasticPollution) и вдъхнови хиляди акции срещу замърсяването с пластмаса, достигайки стотици милиони хора в над 190 страни, и постигна обещание, поето от Индия, да преустанови използването на пластмаса за еднократна употреба.
Тематични инициативи бяха организирани и сред българските компании (линк).

Прочистването на въздуха

Програмата на ООН за околната среда си партнира със Световната здравна организация в борбата срещу мръсния въздух, причиняващ смъртта на над 7 млн. души по цял свят всяка година. По данни на СЗО вредата от това замърсяване се разширява – довело е до милиони случаи на диабет и занижаване на интелекта. Двете организации се стремят да подпомагат страните в усилията им да подобрят качеството на въздуха чрез различни средства, сред които електрическа мобилност и ефективно използване на горивата.

Докладът също показва какво е въздействието на Програмата на ООН за околната среда и върху редица други области. Сред тях е индустрията с охладителни системи, към която се отправят препоръки за по-щадящо климата производство.

„През 2018 г. светът получи отрезвяващо предупреждение по време на междуправителствения панел, касаещ промените в климата. Бяха обявени последствията от повишаването на температурите с 1.5°C. Проучването показа, че времето ни да предотвратим екстремните събития, свързани с изчезването на видовете, недостига на вода и застрашаването на живота, икономиките и средствата за препитание, изтича. Годишният доклад предоставя решения срещу климатичните изменения, но и посочва пораждащите се проблеми“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутереш и подчерта: „Изводът от доклада е, че трябва неуморно да действаме“

 

За повече информация, прочетете годишния доклад за 2018.

Източник:

https://www.unenvironment.org/news-and-stories/story/un-environment-releases-2018-annual-report?fbclid=IwAR3eCuf63V-KasWhE1ZFfFA7rAOoeXjTtOayzMS2t8QeeEHYuEfL2N_2Xjk