child-2887483_1920

Началото на новата година е чудесна възможност да започнем на чисто и да се замислим.

Когато правите новогодишните си пожелания, не забравяйте да помислите и за природата.

„За да задоволят нуждите си и да живеят спрямо своите желание, някои хора консумират експоненциално повече. В същото време много хора нямат достатъчно, за да оцелеят. Трябва да преосмислим как да живеем едновременно по-добре и с по-малък отпечатък“, казва секретарят за устойчив начин на живот от програмата на ООН за околната среда Гарет Кларк.

„Защо да не използваш новата година, за да преосмислиш какво искаш от живота. Обмисли какво е наистина важно за теб, какво действително искаш и какво имаш нужда. Помисли за преживявания, за това да си близко до семейство и приятели, а след това за продуктите, които ще допринесат към постигането на тези цели. Продукти, които ще се запазят по-дълго, могат да бъдат ползвани повече пъти или ще подобрят здравето на всички.“

Мисли за това, което купуваш

Бъди осъзнат за това, което купуваш. Осведомявай се как и къде покупките ти се произвеждат като проверяваш веригата за доставки. Питай откъде произхожда храната ти, ако не си сигурен. Обръщай внимание и отказвай ако ти дават ненужни пластмасови прибори, когато има достъпни такива за многократна употреба. Помоли за хартиени продукти и не слагай пластмасовата капачка на чашата ти за кафе! Това са примери за малките неща, които можеш да правиш.

Обърни специално внимание на бързата мода – не бързай

„Бързата мода“ описва процеса, в който се произвеждат дрехи много бързо, за да могат да са в крак с тенденциите. Това често води до използването на материали, които замърсяват околната среда. Тези дрехи се захабяват бързо и често се озовават в депа за отпадъци.

Модната индустрия е отговорна за 20% от световните отпадъчни води и 10% от световните въглеродни емисии. Това е повече от всички международни полети и морски превози на стоки  взети заедно. Всяка секунда, еквивалентът на един боклукчийски камион пълен с текстилни изделия се гори или депонира. Ако нищо не се промени до 2050 г. модната индустрия ще е използвала една четвърт от световния въглероден бюджет.

Използвай продукти за лична хигиена без пластмаса

Всяка година приблизително 8 милиона тона пластмаса се озовават в океана. Знаете ли, че продуктите за лична хигиена са основен източник на микропластмаса? Те попадат в океаните като се отмиват в нашите бани. През 2020 се оглеждай за грим, дезодоранти, шампоани, душ гелове и други продукти за лична хигиена, които не съдържат пластмаса.

Носете си собствена торба за многократна употреба, когато пазарувате

Много магазини и супермаркети предлагат найлонови торбички за еднократна употреба на клиентите си за покупките им. Само че тези торбички вредят на околната среда, тъй като те са основен източник на замърсяването с пластмаса. Като носиш собствена торба, намаляваш личния ти пластмасов отпечатък.

Носи си прибори, когато пътуваш

Независимо от това дали ядеш вкъщи или навън, по всяка вероятност ще получиш прибори за еднократна употреба с храната си. Всяка минута се купуват един милион пластмасови бутилки по света, а всяка година се използват около 5 трилиона найлонови торбички за еднократна употреба.

Лесно решение на този проблем е да отказваме пластмасови прибори и бутилки, когато ядем навън или пътуваме. Носи си лични прибори за многократна употреба и бутилка, когато пътуваш или знаеш предварително, че ще ядеш по пътя или на крак. 

Публикацията е изготвена по материал на Програмата на ООН за околна среда – линк.