АЕЦ подкрепя ученето и стремежа към знания

DCIM101MEDIADJI_0452.JPG

DCIM101MEDIADJI_0452.JPG

Като отговорна към обществото компания, АЕЦ „Козлодуй” приветства и насърчава амбицията за личностно развитие и желанието за учене през целия живот. С редица конкретни инициативи, утвърдени през годините, атомната централа подкрепя стремежа към високи знания и компетентности не само на своите служители, но и на бъдещите специалисти в ядрената сфера – младите хора.

Един от предпочитаните инструменти, насочени към успешен преход от образователната сфера към бизнеса, е стипендиантската програма. По нея се предоставят стипендии на студенти от Технически университет – София, и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, обучаващи се по специалности, свързани с ядрената енергетика. Целта е най-добрите и мотивираните да свържат професионалната си реализация с АЕЦ „Козлодуй”. Пример за ефективността на стипендиантската програма е фактът, че носителите на наградите за най-добър студент и за най-добър чуждестранен студент за 2019 година са двама от стипендиантите на АЕЦ „Козлодуй”.

На интерес от страна на младите хора се радва и програмата за студентски стажове, чрез които те могат да се запознаят на практика с работните процеси в централата и да разширят познанията си.

От няколко години свои учебни стажове в българската АЕЦ провеждат и обучаващи се в два държавни университета от Беларус.

Голямо внимание се отделя на сътрудничеството с Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов” в гр. Козлодуй, с която вече е стартирана процедура за осъществяване на дуално обучение по две специалности.

За да осъществи амбициозната си задача за привличане на следващите поколения професионалисти към ядрената енергетика, АЕЦ „Козлодуй” редовно представя възможностите за реализация и развитие в компанията на кариерни форуми и базари на професиите, организирани от различни висши училища в страната. Представители на Дружеството се включват активно и в институционални работни срещи, насочени към подготовката на специалисти за енергийния сектор. С подкрепата и участието си в редица ученически състезания, конференции и кръгли маси АЕЦ „Козлодуй” фокусира вниманието на младите върху развитието на ядрената енергетика у нас и върху широкия спектър от специалности, които намират приложение в една атомна централа.

Израз на грижата за осигуряване на бъдещи професионалисти за българската ядрена енергетика е и традиционното включване на централата в националната инициатива „Мениджър за един ден”. Обратната връзка с учениците, „ръководили” атомната централа за ден, показва, че този кратък, но активен контакт с хората в реална работна среда им помага да направят информирано своя избор на професионално развитие.

Сред инициативите за стимулиране на ученето, които атомната централа подкрепя, е националната кампания „Бъди грамотен” на образователния портал Академика БГ, с което се дава възможност на ученици и техните родители в град Козлодуй да проверят познанията си по граматика на родния език.

Обща_състави_ДЕ_DSC_6870За да подпомага и развива талантите не само на своите служители, а и на жителите на Козлодуй, атомната централа създава Дома на енергетика, който през 2020 г. отбелязва своята 35-годишнина. Ежегодно в него се обучават около 300 участници в множество курсове, школи и състави – по английски език, пиано, вокално класическо и народно пеене, изобразително изкуство, театрално училище, народни танци, балет и др., с което Домът на енергетика е утвърден като истински културен и образователен център за региона. Особено популярни сред децата и младите хора са организираните от Дома конкурси за детска рисунка и концерти на школите и съставите. Получените множество награди от фестивали и конкурси на регионално, национално и международно ниво съставят респектираща колекция. Всичко това очертава както впечатляващата творческа биография и динамичното настояще на 35-годишното културно средище, така и перспективата за нови инициативи в бъдеще, с които АЕЦ „Козлодуй” ще продължи да подкрепя развитието на младите хора.