Category archive: Uncategorized

Успешно завърши 9-то издание на „Базар на Професиите 2023“ – най-голямото публично изложение за професии и кариерни възможности

На 24 и 25 ноември, в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“, „Базар на Професиите“ 2023 успешно приключи своето 9-то издание. Организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, ежегодният форум заслужено се утвърди като ключово събитие в областта на професионалното ориентиране за ученици.

DSC03959
Събитието привлече стотици родители, учители и ученици, предоставяйки обширен поглед върху бъдещите професии и кариерни възможности. Кариерният Базар бе открит с представяне на социологическо проучване за професиите на бъдещето, което породи огромен интерес и стимулира дискусии.
Калейдоскопът от възможности и идеи тази година за пръв път постави на обсъждане актуалната тема „Изкуственият Интелект и бъдещето на професиите“. Петима изявени професионалисти в сферата на маркетинг, образование, човешки ресурси, предприемачество и технологии напълниха зала #FUTUREPROOF и коментираха как ИИ променя пазара на труда, как се увеличава значението на микса от професионални и меки умения, как да се постигне синергия между хората и ИИ.
Над 2000 посетители се включиха в „Базара на професиите“, сред които 1500 ученици от 7-12 клас и близо 50 училища. За първи път събитието посетиха много ученици от училища извън столицата – Челопеч, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Елин Пелин, Банско, Пловдив, Долна Малина.

DSC03918DSC03923

DSC03667

20 водещи компании представиха кариерните пътеки в техния бизнес – обширна гама от над 45 професии в области като технологии, енергетика, зелена енергетика, екология, здраве и безопасност на труда, финанси, рудодобив, търговия, маркетинг, транспорт, логистика, образование, медии.

В отворени разговори с публиката над 30 лектора – предприемачи, професионалисти на свободна практика, журналисти, автори, експерти от бизнеса – разкриха тайните от професионалният си път и вдъхновяващите факти за кариерата си. В дискусионни панели – „Професиите на бъдещето“, „Кариерен компас“, „Предприемачи в клас“ – бяха обсъдени и възможностите за кариерно развитие, промяната на търсенето на пазара на труда, силата на личната инициатива, появата на съвсем нови професии и трансформация на настоящите, повлияни от развитието на технологиите.

DSC03670 (1)

DSC03339

След успешното издание на Базара на Професиите 2023, организаторите вече планират 10-то юбилейно издание за ноември 2024 г. Поради изключително големия интерес, те обмислят разширяване на инициативата извън София, като едно от възможните местоположения е Пловдив.

Повече от 20 водещи компании участваха в „Базар на професиите“ 2023 със свои щандове, лектори или работилници. Сред тях са Асарел Медет, Аурубис България, Байер България, Булатса (РВД), Девин АД, Дънди Прешъс Метълс България, Елаците-Мед, Enery Bulgaria, Карго-партнер, Карлсберг България, Кауфланд България, Летище София (СОФ Кънект), ЛИДЛ България, Мюлбауер, НЕК ЕАД, Овергаз, ТехноЛогика, Център за подкрепа за личностно развитие и кариерно консултиране – София.
Деветото издание на „Базар на професиите” се осъществява с
медийното партньорство на b2b Media, BGlobal, Economy.bg, ESG News.bg, Economic.bg, TeenStation, Dnes.bg, Az-jenata, Bulgaria On Air, InvestInBulgaria.

DSC03472

DSC03367

DSC03570

Details

SDG Ambition Accelerator 2024 е отворен за записване. Присъединете се сега!

fc32df57-d9b2-4019-ae8e-865cee95d7a0

Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН обявява началото на SDG Ambition Accelerator, тримесечна програма, предназначена да ви помогне да си поставите амбициозни корпоративни цели, които ще ускорят интегрирането на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие (SDGs) в управлението на основния ви бизнес.

Програмата на Глобалния Договор на ООН, разработена в партньорство с Accenture, 3M и Project Management Institute, вече достигна над 80 страни и 1,600+ компании от 40+ индустрии и от началото на 2024 г. ще се осъществява и в България.

Защо да се присъедините?

Светът не постига напредък по Целите за устойчиво развитие с необходимите темпове и мащаб. Въпреки че все още е възможно да наваксаме с Програма 2030, ще са необходими спешни, мащабни действия с множество заинтересовани страни, за да се ускори драматично напредъкът. Компаниите трябва да заемат ясна позиция и да демонстрират смело лидерство, за да трансформират бизнес моделите и икономиките, така че да станат по-справедливи и приобщаващи.

Ползи от програмата

 • Принос към Целите на ООН за устойчиво развитие: Приведете бизнес стратегиите си в съответствие с целите и получете рамка за интегриране на устойчивостта във вашите основни бизнес практики и цели.
 • Подобрена бизнес производителност: Целите за устойчиво развитие представляват значителна пазарна възможност и компаниите, които синхронизират стратегиите си с тях, вероятно ще се представят по-добре финансово в дългосрочен план чрез нови бизнес възможности, намалени разходи и подобрено управление на риска.
 • Достъп до ресурси и експертен опит: Ще получите достъп до експертни насоки, възможности за партньорско обучение и възможности за работа в мрежа с други компании, ангажирани с устойчиви бизнес практики.
 • Подобрени иновации: Като приоритизирате Целите, можете да стимулирате иновациите и да разработите нови продукти, услуги и бизнес модели, които отговарят на нуждите на един бързо променящ се свят.
 • Засилена устойчивост: Ще бъдете по-добре подготвени да се справяте с и да се адаптирате към променящите се пазарни условия, като същевременно ще сте подготвени зарегулаторните промени, което може да ви помогне да останете конкурентоспособни в дългосрочен план.
 • Готовност за отговор на новите разпоредби от ЕС за корпоративна устойчивост: Разпоредбите изискват интегрирани действия и мониторинг на въздействието върху устойчивостта от страна на компаниите. Въпреки че не всички компании ще бъдат задължени незабавно да се съобразят с изискванията, предприятията, които са част от веригите за доставки, също ще бъдат засегнати доста бързо. Акселераторът ще даде възможност на компаниите да изградят вътрешен капацитет и да се подготвят независимо от размера на бизнесаи къде се намират в своето пътуване към устойчивост.

Как да се включите?

Регистрацията за SDG Ambition Accelerator вече е отворена за компании, които са част или биха били желали да бъдат от Глобалния договор на ООН. Заявки ще се приемат до 15 януари 2024 г., а програмата ще се проведе в периода февруари – април 2024 г.  

За да кандидатствате, посетете unglobalcompact.org/take-action/sdg-ambition и се свържете с мрежата на Глобалния договор България, Ивана Цветкова, мениджър Програми и Цели за устойчиво развитие, programs@unglobalcompact.bg, +359 889 213 029.

Информационна брошура за програмата може да намерите тук.

Ще се присъедините ли към общата ни мисия за постигане на Целите за устойчиво развитие?

Очакваме ви!

Details

Български бизнес лидер е за втори път сред дванадесетте пионери на Целите на ООН за устойчиво развитие

Spiros Nomikos

Спирос Номикос, Изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, бе отличен в Ню Йорк за лидерството си в осъществяването на мащабна екологична програма.

 

Ню Йорк, 20.09.2023 г.   За втора поредна година българин се нарежда сред дванадесетте бизнес лидери, отличени като пионери на Целите за устойчиво развитие. Най-престижните световни отличия за устойчивост, зад които стои Организацията на Обединените Нации, отдават глобално признание на лидерите, които ползват бизнеса като сила за добро, поставят си амбициозни цели и въздействат върху своите организации и обществото в посока устойчиво развитие.

Спирос Номикос достигна до финала на конкурса след като беше отличен за Пионер на Целите за Устойчиво Развитие на България в националния кръг, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН през юни тази година. Като изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, той е посветен на водещата си роля в програмата за намаляване на въглеродните емисии и постигането на Целите за устойчиво развитие. Компанията има амбициозен план да прекрати използването на изкопаеми горива до 2030 г. и в крайна сметка да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Г-н Номикос ръководи проект за високоефективно използване на алтернативни горива от предварително третирани неопасни отпадъци и ежедневно мотивира екипа супергерои на устойчивостта на „Солвей Соди“.

Спирос Номикос е поредния български носител на престижното отличие – през 2022 г. Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД и български пионер също зае място сред десетте бизнес лидери на устойчивото развитие.

Световните пионери на устойчивостта за 2023 г. бяха обявени по време на Срещата на върха на Глобалния договор на ООН на 19 септември. Те бяха излъчени от жури от представители на гражданското общество, академичните среди, на Глобалния договор на ООН, на администрацията на ООН и предишните носители на приза.  Тази година в конкурса участват номинации от Бразилия, Нидерландия, Израел, Обединеното кралство и много др.

„Целите за устойчиво развитие са най-малкото общо кратно на отговорния бизнес в България – когато работим заедно по тях, ние сме обединена сила за добро. Признанието на още един български бизнес лидер не само потвърждава правилната ни обща посока, но и ни мотивира за още работа за бъдеще на стабилност, мир и просперитет“, каза Димитър Цоцорков, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. 

„Фокусът на работата ни сега е да ускорим постигането на Целите за Устойчиво Развитие и да гарантираме, че работим с най-модерните и високо-технологични съоръжения. Следваща стъпка е иновация на процесите – екипът ни супергерои на устойчивостта непрекъснато търси нови, революционни решения за всички аспекти на производството ни“, сподели Спирос Номикос.

Изборът на представител на България за пореден път показва оценката за бизнеса в страната ни като важен фактор за постигането на целите за устойчиво развитие. Това е особено валидно във времена на глобални кризи, в които бизнесът не абдикира, а доказва с действията си какво може да се направи, за да се постигне промяна, която да служи не само на акционерите, а и на обществото като цяло.

 

Details

Записването за „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“ 2023 е отворено за компании

Базар на Професиите банер - Facebook page cover_UNLogo_small

През ноември Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отново ще бъде домакин на двете събития за ранно професионално ориентиране, а именно „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“.

„Гордея се с труда на моите родители“, както всяка година, ще се проведе на 1-ви ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 24-ти и 25-ти ноември ще се проведе деветото издание „Базара на професиите“. Базарът е най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти.

За да даде възможност на повече деца и младежи да се запознаят с най-различни професии и възможности за реализация, „Базара на професиите“ отново ще бъде проведен в хибриден формат, като това ще включва присъствие на живо и стриийминг на презентациите и панелите.

Компаниите ще могат да разчитат на съдействие от Българската мрежа по подготовката за представяне на професиите и на практически съвети от наръчниците за провеждане на „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите”.

Прочетете повече информация за събитията и условията за участие.

Компаниите могат да заявят своето участие до 1-ви ноември включително на coordinator@unglobalcompact.bg.

Заявка за участие в Базар на професиите 2023

Details

Better Hospitality Initiative

BHI-EMAIL

Инициативата „Better Hospitality Initiative“ (BHI) се осъществява от водещите локални мрежи на Глобалния договор на ООН в сферата на устойчивия туризъм. Тя подкрепя трансформацията на сектора към въглеродна неутралност чрез повишаване на осведомеността и изграждане на умения сред лицата, отговорни за вземането на решения в сектора, модериране на групи за взаимно обучение и създаване на осезаеми стимули за бизнеса за планиране и прилагане на конкретни мерки.

Защо да се включите в инициативата?

Присъединете се към BHI, за да почерпите опит от своите колеги, както и от лидери на пазара като EarthCheck, International Finance Corporation, Science Based Target Initiative или Tripadvisor!

Предимства от участието в „Better Hospitality Initiative

 • Ще се запознаете с инструменти и подходи за декарбонизация.
 • Ще научите как да финансирате декарбонизацията.
 • Ще можете да използвате устойчивото развитие за маркетинг цели.
 • Ще се включите в обмен на стратегии и опит от други компании в сектора чрез групи за обучение на ръководители.
 • Ще получите сертификат за завършване на програмата от водещите локални мрежи за устойчив туризъм на Глобалния договор на ООН
 • Ще имате възможност да спечелите наградата Better Hospitality Award и по този начин да получите подкрепа за проект или стратегия за устойчивост на вашата компания.

Целева група

Хора, отговорни за вземането на решения като инвеститори, собственици на хотели и хотелиери.

Регистрирайте се за една от встъпителните сесии на Better Hospitality Initiative, които ще се проведат на 19.09 (на английски език) и на 21.09 (на испански език) и научете повече за инициативата и как да участвате в нея: https://www.globalcompact.ch/bhi

 

ВИЗИЯ 2025: Да превърнем туризма в един от двигателите на Глобалния договор на ООН

До 2025 г. водещите локални мрежи на Глобалния договор на ООН в сферата на устойчивия туризъм, в сътрудничество със своите партньори от академичните среди, бизнеса и гражданското общество, ще утвърдят туризма като сектор, признат в рамките на Глобалния договор на ООН за

 • неговата активна общност,
 • неговата институционализирана и практическа подкрепа за участващите в него,
 • въздействието му върху устойчивата трансформация на бизнеса.

Инициативата „Better Hospitality“ допринася за осъществяването на Визия 2025.

 

Details

BULGARIA’S NEW SDG PIONEER IS SPIROS NOMIKOS, SOLVAY SODI JSC

Tough decision on Bulgaria’s sustainable leaders for 2023

During an official award ceremony, Global Compact Network Bulgaria recognized their local SDG Pioneer — a business leader who is championing the Sustainable Development Goals (SDGs) and inspiring others to advance the 2030 Agenda for Sustainable Development. 

This year, the world’s most prestigious sustainability awards, backed by the United Nations, separately recognise small and medium-sized enterprises as innovative leaders in sustainability, despite their limitations in resources, experience and funding.

Dimitar Tsotsorkov, Chairman of the UN Global Compact Network Bulgaria, addressed the guests at the event, „The awards for the responsible business leaders of Bulgaria are a great occasion to remember the Sustainable Development Goals that unite us and the force for good that we have when we work together to achieve them. Now is the time to celebrate our successes and – together – motivate each other to work harder for a future of stability, peace and prosperity.“

This year’s winner, Bulgaria’s SDG Pioneer 2023 is Spiros Nomikos, CEO of Solvay Sodi JSC.

As CEO of Solvay Sodi JSC, Spiros Nomikos is dedicated in his role to address carbon emissions and the achievement of the Sustainable Development Goals. His business has an ambitious plan to move toward the reduction of fossil fuel usage and ultimately achieve carbon neutrality by 2050. Mr Nomikos has spearheaded the development of strategic partnerships with the municipality and the state, and is leading a project for the efficient use of alternative fuels along with pre-treatment of hazardous waste.

„I accept this award not as a personal one, but as a recognition for the entire Solvay Sodi team, for all the colleagues with whom we work together for our One Planet. We are a team, with a shared vision and guidelines for action that embody the UN Sustainable Development Goals,“ said Spiros Nomikos. „We have an ambitious plan: reducing the carbon footprint of production by 40% by 2027, ending the use of fossil fuels by 2030 and achieving climate neutrality by 2050.“ The project to convert one of Devnya’s plant boilers to run on 30% biomass, saving more than 200 kt of carbon emissions, is key to this transition. In partnership with the municipalities and the state, Solvay Sodi is also developing a project for the highly efficient use of alternative fuels from pre-treated non-hazardous waste for energy production. Its implementation will not only help solve the waste management problem in the North East of Bulgaria, but will also reduce the company’s carbon emissions by 300 kt, or 0.8% of the country’s total emissions.

Spiros Nomikos

The outstanding application in the Small and Medium Enterprises category is that of Roberto Santorelli from Kuminiano Fruit Ltd. Founded in the country in 1995, the Santorelli family company has been in the food business since 1925. Run now for three generations in the family, the company has a vertically integrated business model following a Farm to Fork strategy, and their long-standing work with local producers is an example of sustainable supply chain management. „We established our own orchard and for more than 25 years we have been encouraging the development of our suppliers by supporting them financially and technologically to create new ones,“ said Roberto Santorelli. „We have gradually diversified our production to be able to provide year-round employment and maximize the utilization of the local produce and minimize waste. Today, we are fully utilizing even the pits from the fruit and the wood from the pruning to produce steam for our production processes, and by the end of this year, our own solar farm will supply over 80% of our electricity needs.“

As the winner of the Local Round, Spiros Nomikos will now compete in the Global Round along with other candidates for the title of 2023 UN Global Compact SDG Pioneers.

In the Small and Medium Enterprises category the outstanding application of Roberto Santorelli from Kuminiano Fruit Ltd goes to the Global Round directly.

The world winners are expected to be announced during the UN Global Compact Leaders Summit in September 2023 in New York, USA.

“The SDG Pioneers programme recognizes the dedicated professionals that drive and innovate solutions through new technologies, initiatives and business models that can enable us to reach the Sustainable Development Goals by 2030. We hope their work will inspire others to advance the Global Goals by implementing our Ten Principles on human rights, labour, environment and anti-corruption.” said Sanda Ojiambo, CEO & Executive Director of the UN Global Compact.


 

The SDG Pioneer is one and only, but achievements in any field are impossible without the support of various parties, and when we talk about projects with a horizon of decades, it takes a reliable partner to believe in your dreams. The contest honoured Tsvetanka Mincheva, CEO of UniCredit Bulbank, with a special recognition for „Financing Sustainable Development“ for the bank’s consistent efforts in finding „Solutions for the Future“ and the specialized program „ESG Academy“ jointly developed with Sofia University.

There are fields of activity that are linked to the lives of our whole society; they are changing right before our eyes and with that, our habits as a society are also changing. Peter Ruben and KBC Group Bulgaria were honoured with a special recognition for „Sustainable Banking“ by Ms. Christina de Bruin, representative of UNICEF in Bulgaria. Desislava Simeonova, ESG Director of the Group said, „There is no competition on the path of sustainable development – we all work together, as one team, for one future“.

Prof. Dr. Dimitrov, Rector of the University of National and World Economy, honoured Ivan Chernev, CEO of Kaufland Bulgaria, with a special recognition for „Responsible Trade“, acknowledging the company’s efforts to put sustainable development at the heart of its business strategy and the consistent work on various projects for its implementation.

21 06 2023 (3)

The applications for the awards were evaluated according to a regulation set by the Global Compact and the ranking was decided by the expert jury:

 • Dimitar Tsotsorkov, Chairman of the Bulgarian Network and of the jury
 • Ognian Trajanov, Founder and CEO of TechnoLogica AD
 • Christina De Bruin, UNICEF Representative for Bulgaria
 • Ivanka Shalapatova, Minister of Labour and Social Policy
 • Elitsa Barakova, BCause Foundation
 • Prof. Dimitar Dimitrov, University of National and World Economy

A special gift for the attendees was the conversation held by Donika Rizova, the host of the event, with the futurologist Assoc. Prof. Dr. Mariana Todorova and the entrepreneur Hristo Hristov, about the pioneers and the trailblazers, about today’s leaders and their role in an increasingly unpredictable „tomorrow“, when a global pandemic is followed by an armed handover of the geopolitical maps, while a freely available artificial intelligence writes a fifth grader’s history essay.

21 06 2023 (4)

The second annual Sustainability Awards once again highlighted the important principles that unite the UN Global Compact and the Bulgarian network. Together, they celebrated the inspiring actions of individuals from leading companies – a recognition that everyone’s efforts matter, and when backed by the power of business, they can change both the present and the future.

The media partners of the contest are BNR, B2B Media, BGlobal, ESG News.bg, Enterprise, Investor.bg.

 

Contacts:

Nadya Sinigerska-Bohorova
PR@unglobalcompact.bg

About the UN Global Compact Network Bulgaria

The UN Global Compact Network Bulgaria is part of the Global Network and was officially proclaimed in 2011 by UN Secretary-General H.E. Ban Ki-moon. Bringing together companies, NGOs and educational institutions, the Bulgarian Network is the most active organization in the country in the field of sustainable development. With its recognizable collective social projects, the Bulgarian Network shows that responsible business is a force for good.
https://www.unglobalcompact.bg

About the UN Global Compact

The UN Global Compact is the world’s largest corporate sustainability initiative and has over 22,000 members. Former UN Secretary-General Kofi Annan’s voluntary initiative brings together business and NGOs, academic institutions, cities and UN agencies in a global forum to support sustainable growth and civic responsibility. The UN Global Compact’s Ten principles focus on implementing responsible business practices in the areas of human rights, labour standards, environmental protection and anti-corruption.

https://www.unglobalcompact.org

Details

Остават броени дни за подаване на заявки за SDG Pioneers 2023 – световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие

Facebook Post

 

Най-престижните световни отличия за устойчивост, зад които стои Организацията на обединените нации, ще се проведат у нас за втора поредна година. Наградите на Глобалния договор на ООН отличава професионалистите, които с активната си дейност допринасят за напредъка по Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР).

Организатор на националния кръг отново е Българската мрежа, а право на участие имат компании – членове на Глобалния договор на ООН.

Журито, което разглежда кандидатурите от България, включва проф. д-р Емил Мингов (заместник-министър, МТСП), проф. д-р Димитър Димитров (ректор, УНСС), Кристина Де Бройн (официален представител УНИЦЕФ), Огнян Траянов (изпълнителен директор, „ТехноЛогика“ ЕАД), Елица Баракова (изпълнителен директор фондация „Бикоуз – в помощ на благотворителността) и Димитър Цоцорков (председател на Надзорния съвет, „Асарел-Медет“ АД). 

Жури (1)

Заявки за участие в конкурса могат да бъдат изпращани до 15 май 2023 г. на сайта на Българската мрежа. Официалната церемония по награждаването на българския победител ще се състои в края на юни, а носителите на световния приз ще бъдат обявени по време на Срещата на върха на лидерите на ООН през септември 2023 г. в Ню Йорк, САЩ.

Важните дати в конкурса са:

 • Подаване на заявки: до 15 май 2023 г.
 • Обявяване на SDG Pioneers България – до 30 юни 2023 г.
 • Световен кръг: юли – август 2023 г.
 • Обявяване на световните SDG Pioneers по време на UN Global Compact Leaders Summit, Ню Йорк, 19 септември 2023 г.

Конкурсът се провежда изцяло по методика на Глобалния договор на ООН.

прочетете повече

Details

#ProudOfOurMembers: Арексим Инженеринг

#ProudOfOurMembers: Арексим Инженеринг

za-nas-01

 

„Арексим Инженеринг ЕАД е лидер на пазара за производството на технически пластмасови изделия и инструментална екипировка и е част от световната инициатива на Глобалния Договор още от 2011 г. Сега компанията се присъединява и към Българската мрежа.“, Кирил Асенов, изпълнителен директор на Арексим Инженеринг.

 

Какво е корпоративна устойчивост за Арексим? Разкажете ни за вашия дългогодишен  опит, прилагането й в страната, лидерството на българския екип и работа с партньори.

Корпоративната устойчивост е от съществено значение за нас в Арексим Инженеринг. Това включва постигане на финансова стабилност, екологична отговорност, социална отговорност и грижа за здравето и безопасността на нашите служители.

Ние винаги сме се стремели да прилагаме добри корпоративни практики в нашето бизнес-планиране, мениджмънт и взаимодействие с партньори и клиенти. Винаги работим за това да бъдем етични, прозрачни и отговорни в нашите дейности.

Ние също така сме горди с лидерството на нашия български екип и нашата работа с партньори. Нашите служители са добре обучени и квалифицирани, а ние инвестираме в техните умения и опит, за да можем да предоставим най-доброто обслужване на нашите клиенти. Работим с водещи международни и български компании и сме горди с дългогодишните си взаимоотношения и успешни проекти.

Като част от нашата корпоративна отговорност, също така се стремим да подпомагаме общността и да предоставяме възможности за развитие на младите хора. Ние осигуряваме възможности за практики и стажове за студенти и се включваме в различни благотворителни и социални инициативи.

Като мениджър на Арексим Инженеринг, аз гарантирам, че ще продължим да работим усилено за подобряване на нашата корпоративна устойчивост и да бъдем отговорни и успешни в нашите дейности.

 

Кои от Целите за устойчиво развитие припознавате като приоритетни? Какви конкретни дейности имате по тях? 

В Арексим Инженеринг признаваме значимостта на Целите за устойчиво развитие на ООН и считаме, че е наша отговорност да работим в подкрепа на тези цели. Като производствена компания, ние се фокусираме върху някои от следните приоритетни цели:

 • Индустрия, иновации и инфраструктура – ние се стремим да подобрим производствените процеси и да инвестираме в нови технологии, за да бъдем по-ефективни и да намалим нашата отпечатък върху околната среда.
 • Отговорна консумация и производство – ние се стремим да намалим отпадъците и да увеличим ефективността на материалите, които използваме. Използваме рециклирани материали, когато е възможно, и ние преработваме и рециклираме отпадъците си.
 • Спиране на климатичните промени – ние работим за намаляване на емисиите на парникови газове и за опазване на околната среда. Ние използваме енергийно ефективно оборудване, като например LED осветление, и инвестираме във възобновяема енергия, когато е възможно.
 • Партньорство за целите – ние се стремим да работим с партньори, които споделят нашата мисия за устойчиво производство и да изградим дългосрочни партньорства, които да допринесат за постигането на Целите за устойчиво развитие.

Ние сме поели ангажимент да работим в съответствие с принципите на устойчиво развитие и да продължим да подобряваме практиките си, за да можем да постигнем по-добри резултати в тази област.

 

Кои са най-значимите инициативи и дейности за устойчивост?

Някои от най-значимите инициативи и дейности за устойчивост включват:

 • Инвестиране в енергийна ефективност и използване на възобновяеми източници на енергия, като например инсталиране на слънчеви панели, енергоефективни системи за осветление и климатизация.
 • Внедряване на стратегии за управление на отпадъци и опазване на околната среда, като например рециклиране на отпадъци и използване на екологично чисти материали и технологии.
 • Създаване на условия за равни възможности за работа, включително прилагане на принципите на социалната отговорност и развитие на политики за добро отношение към служителите, както и за привличане на таланти и насърчаване на равенството между половете.

Тези и други подобни инициативи могат да помогнат на компанията да устойчиво се развива, като едновременно допринася за опазване на околната среда и за подобряване на социалното благосъстояние.

 

DCIM100MEDIADJI_0003.JPG

 

Представете вашия екип по устойчивост.

В компанията няма специален екип, който работи само върху устойчивост, а всички служители са информирани и ангажирани с постигането на целите за устойчиво развитие. Камен Димитров, който е финансов мениджър, работи в тясно сътрудничество с ръководството на компанията, за да се гарантира, че са налице необходимите финансови ресурси за постигане на целите за устойчиво развитие. Тодор Главинков, мениджър на FESSH, е отговорен за изпълнението на проекти, свързани с опазване на околната среда и устойчивото използване на енергията в производствения процес. Даниела Пазвантова, която работи като мениджър Продължаващо Подобрение, е насърчавала устойчивите практики и процеси в цялата организация, като въвежда иновативни методи за намаляване на отпадъците и оптимизиране на производствения процес. Тези служители и техните колеги са постоянно ангажирани с постигането на целите за устойчиво развитие и работят в тясно сътрудничество с партньорите и заинтересованите страни, за да гарантират успешно прилагане на устойчиви практики в дейността на компанията.

Ние в Арексим Инженеринг сме горди с нашия екип по устойчивост. Той се състои от ентусиазирани и ангажирани професионалисти, които работят заедно, за да постигнат нашите цели за устойчиво развитие. Нашите специалисти се фокусират върху изграждането на стратегии, изследвания и проекти, които подобряват нашата корпоративна устойчивост, намаляват нашия отпечатък върху околната среда и насърчават социална отговорност.

Екипът ни също така работи за постигане на целите за устойчиво развитие на ООН, като подпомага внедряването на политики и практики за постигане на тези цели в нашата организация. Водени от нашия ангажимент за устойчивост, ние продължаваме да работим усърдно за намаляване на нашия отпечатък върху околната среда и увеличаване на социалната отговорност в нашите общности.

 

Друго, което искате да споделите.

Можем да споделим, че Арексим Инженеринг е сертифицирана по ISO 9001, ISO 14001 и IATF 16949. Тези сертификати показват ангажимента на компанията към качеството на продукцията, защитата на околната среда и здравето и безопасността на работещите. Компанията изгражда процедури за отчитане и намаляване на въглеродния отпечатък, като също така работи по постигане на нулева аварийност и заболяваемост на своите служители. Всички тези усилия допринасят за устойчивото развитие на компанията и на обществото като цяло.

 

 

Details

Двигатели на българската икономика отново са в ръководните структури на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

21 02 2023 (39)

 

На отчетно-изборното събрание на Българската мрежа, което се проведе на 21 февруари 2023 г. в СофияТех Парк, гр. София, бяха избрани членове на Националния и Контролния съвет, както и председател на сдружението за мандат 2023 г. – 2027 г. Членството в Българската мрежа не е персонално, а на компании и организации, и присъединяването към нея, както и към управителните органи преминава през верификация от Централата на Глобалния договор на ООН.

За членове на НС бяха преизбрани Асарел–Медет, Овергаз, Софарма и фондация BCause, а Аурубис, Солвей Соди и Лидл България са новите попълнения на ръководния орган. Членовете на Националния съвет имат ръководни, представителни и лидерски функции, а ангажиментите им са свързани не само с дейността на Мрежата с с Глобалния договор в Ню Йорк и CSR Europe, но и с утвърждаване на устойчивостта като единствения път на развитие и просперитет на бизнеса и обществото.

Членове на Контролния съвет за новия мандат са Инвестор медия груп, СУ „Св. Климент Охридски“ и Кауфланд България. Участието в двата съвета на организацията е въпрос на доверие, чест и престиж.
За председател на Българската мрежа единодушно беше избран Димитър Цоцорков, Председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“, който е първия SDG пионер за България и е сред 10те SDG Пионери в глобален мащаб.

 

Прочетете повече

Details

Първите заявени участия в „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите” 2023 са факт, ранното записване е до 30 юни 2023 г.

Базар (1600 x 900 px)

 

Събитията за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН – „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“, ще се проведат отново през ноември. „Гордея се с труда на моите родители” традиционно е планирано за 1 ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 24 и 25 ноември, “Базар на професиите” за девети път ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти.

Хибридният формат на събитията, с възможности за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, ще бъде запазен, за да се даде възможност на повече деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. Присъствената програма ще бъде обновена с още възможности за интеракция, за запомнящ се досег с професиите и компаниите.

“Събитията ни за младежко професионално ориентиране вече се утвърдиха като работещата платформа, която не само представя многообразието от професии и дълбочината на всяка една от тях, но и превръща срещите между доказаните специалисти и младежите в в увлекателна интеракция между бъдещи колеги. “Гордея се с труда на моите родители” и “Базар на професиите” създават мост между образованието и бизнеса, между настоящето и бъдещето на професиите и компаниите, и показват, че откритото професионално призвание носи и лично удовлетворение”, сподели Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа.

Компаниите ще могат да разчитат на съдействие от Българската мрежа по подготовката за представяне на професиите и на практически съвети от наръчниците за провеждане на „Гордея се с труда на моите родители“ и „Базар на професиите”.

Компаниите могат да заявят своето участие на secretariat@unglobalcompact.bg:

 • ранно записване и плащане на такси до 30 юни 2023 г.
  краен срок за записване 1 октомври 2023 г. включително.

Прочетете повече за актуалните срокове и условия за участие.

Details