Category archive: 2015

Глобалният договор на ООН приветства историческото споразумение за климата в Париж

Споразумението в Париж, COP21На срещата за климата COP 21 (Climate conference of parties – COP), която се проведе в Париж, бе постигнато историческо споразумение. За първи път всички държави, участващи в конференцията (195 на брой), се съгласиха да намалят вредните емисии, така че увеличаването на температурата на Земята да се ограничи под 2 градуса по Целзий (3,6 по Фаренхайт), предадоха световните медии.

До споразумението се стигна след две седмици напрегнати преговори, като документът е от части правно обвързващ и от части доброволен, уточнява BBC.

Според Лизе Кинго, Изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН,
„Парижкото споразумение изпраща правилните пазарни сигнали, които да гарантират предвидимост, да отключат капитала, да дадат тласък на иновациите и да възнаградят отговорния бизнес. Вече не става въпрос за това дали да преминем към нисковъглеродна икономика. По-скоро вече става въпрос за това как да стане това.

Никога досега не сме виждали такова ниво на ангажираност от страна на бизнеса и е ясно, че набраната инерция е необратима. Частният сектор също трябва да бъде аплодиран за това, че вмъква добри бизнес практики в процеса на COP21 и за посланието, че едно стабилно споразумение за климата е наистина необходимо и търсено.“

Основните мерки в споразумението включват:
– намаляване на парниковите емисии, колкото е възможно по-скоро и достигане на баланс между създаване и поглъщане на парникови газове до края на века;
– поддържане на увеличаването на глобалната температура „под 2 градуса по Целзий“ и полагане на усилия, тя да не надвишава 1,5 градуса;
– преглед на прогреса на всеки 5 години;
– $100 млрд. годишно за финансиране на развиващите се страни, вложени в сферата на климата и климатичните промени до 2020, с ангажимент това финансиране да продължи и за в бъдеще.

Преди срещата 187 държави представиха своите детайлизирани програми за това как ще процедират, за да ограничат повишаването на парниковите емисии.

Пълният текст на обръщението на г-жа Кинго можете да прочетете тук.

Details

Повече от 600 деца посетиха Детския базар на професиите

j20151129-021

София, 2.12.2015

Повече от 600 деца посетиха Детския базар на професиите, заключителното събитие на проекта „Гордея се с труда на моите родители“. Деца и родители имаха възможност да се запознаят с 25 професии, а в събитието участваха 13 компании и организации с щандове. Повече

Details

Детски базар на професиите

All429 ноември, НДК, Зала 8, от 10.30 часа
ЗАЩО ДА ДОЙДЕТЕ? ЗАЩО ДА ДОВЕДЕТЕ ДЕЦАТА СИ?

• За да запознаете децата си с различни професии
• За да научите кои са новите професии днес
• За да разберете кои ще бъдат професиите на бъдещето
• Защото изборът на професия има отношение към твоето щастие и устойчивото бъдеще на света и България
• Защото изборът на професия има отношение към щастието, реализацията и полезността на вашите деца утре
ВХОД СВОБОДЕН

(още…)

Details

Бизнес лидери са партньори на ЕК за повишаване на младежката заетост в Европа

Pact for Youth_picБрюксел, 17 ноември

 Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е първата българска организация, подписала Европейския пакт за младежта, който бе провъзгласен по време на Европейския форум Предприятие 2020. Повече

Details

Европейските мрежи отпразнуваха GC+15 в Берлин

GC15-EuropeДве седмици след приемането на новите Целите за устойчиво развитие на ООН (SDGs) през септември и в навечерието на дългоочакваното ново споразумение за климатичните промени в Париж, европейската конференция Global Compact 15 Europe събра повече от 20 европейски локални мрежи, за да обсъдят бъдещето на корпоративна устойчивост и на Глобалния договор на ООН в Европа.

Домакин на двудневното събитие, на което присъстваха повече от 500 участници от бизнеса, правителството, гражданското общество, бизнес асоциации и други заинтересовани страни, бе Германската мрежа. Основни теми за дискусия бяха ролята на бизнеса в областта на устойчивото развитие, нефинансовото отчитане според новата директива на ЕС, борбата с корупцията, овластяването на жените, климатичните промени, върховенството на закона, както и бъдещето на корпоративната устойчивост.
Българската мрежа бе единствената локална мрежа, която участва със свой щанд в съпътстващото изложение на успешните партньори на компаниите за устойчиви партньорства.
Прочетете повече за  Global Compact+15 Europe
Интервю с новия изпълнителен директор на ГД на ООН г-жа Лийзе Кинго Interview_DW Lise Kingo bg
Снимки от участието на Българската мрежа можете да откриете тук

Details

България се включи в провеждането на „Най-големият урок в света“

12047337_10203802623185053_5276306_nИнициативата се осъществява в партньорство между Министерство на образованието и науката, УНИЦЕФ и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

28 септември 2015, София – Само ден, след като на юбилейната 70-а сесия на ООН световните лидери поеха най-амбициозния си ангажимент за по-добро бъдеще за всички хора на планетата, приемайки единодушно новите Глобални цели за устойчиво развитие за следващите 15 години – ученици от България се запознаха с тях и се ангажираха с предоставянето на креативни идеи за решаване на някои от съвременните предизвикателства.

(още…)

Details

Наистина ли трябва да отидем до Милано за да спасим света? БМГД на Милано Експо 2015

Представител на Българската мрежа на Глобалния Договор взе участие в конференция „Last Call to Europe 2020”, организирана от CSREurope и Милано Експо.

От 1 май до 31 октомври2015г. под мотото Прехрана за планетата, Енергия за живот /Feeding the Planet, Energy for Life/ сепровежда Световното изложениеМилано Експо 2015.

Първите изложения са в Париж 1844г. и Лондон 1851г. и от тогава насам светът се обединява на всеки 2-3 години за да обърне внимание на значими за обществото теми.

Милано Експо е най-голямото до сега събитие, посветено на храната – празник и среща на култури и светове, пътешествие около света, изложение на човешкия прогрес.

(още…)

Details

Наръчник за корпоративна устойчивост

untitledНаръчникът обяснява корпоративната устойчивост, за която настоява Глобалният договор на ООН. Включва 5 основни елемента, които формират облика на съвременната отговорна компания.

Наръчник за корпоративна устойчивост

Details

Генералният секретар назначи Лизе Кинго за изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН

Генералният секретар назначи Лизе Кинго за изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви назначаването на Лизе Кинго за изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН. Тя ще наследи Георг Кел, които се пенсионират по-късно тази година, след като повече от 25 години трудов стаж в ООН.

Генералният секретар изрази още ангажимента си за насърчаване на сътрудничеството между частния сектор и Организацията на обединените нации. Той е особено благодарен за лидерството ва г-н Георг Кел в създаването и управлението на Глобалния договор на ООН от 2000 година до днес.

Г-жа Кинго, която стъпва в длъжност от 1 септември, ще донесе богат опит и съпричастност към ценностите на Глобалния договор, в съчетание с широки познания и разбиране на стратегическо лидерство и изпълнение на корпоративната устойчивост чрез изграждането на партньорства с ключови заинтересовани страни. Доскоро тя бе изпълнителен вице-президент и член на Изпълнителното ръководство на Novo Nordisk. В своята кариера тя е работила като старши заместник-председател за връзки със заинтересованите страни (1999-2002) и директор на околната среда (1988-1999). В момента тя е заместник-председател на датската фондация „Nature“ и председател на Датския съвет за корпоративна социална отговорност.

Details

MIlanoExpo 2015. Прехрана за планетата, Енергия за живот

MIlanoExpo 2015. Прехрана за планетата, Енергия за живот

От 1 май до 31 октомври2015г. под мотото Прехрана за планетата, Енергия за живот /Feeding the Planet, Energy for Life/ се провежда Световното изложение Милано Експо 2015. Първите изложения са в Париж 1844г. и Лондон 1851г. и от тогава насам светът се обединява на всеки 2-3 години за да обърне внимание на значими за обществото теми.

Милано Експо е най-голямото до сега събитие, посветено на храната – празник и среща на култури и светове, пътешествие около света, изложение на човешкия прогрес. В продължение на шест месеца 140 страни и международни организации показват най-добрите технологии и отговори на жизненоважната нужда да гарантираме здравословна, безопасна и достатъчна храна за всички, опазвайки планетата и нейното равновесие. Над 20 милиона посетители на територия от 1.1 милиона м2 могат да видят различни култури, храни и да почерпят идеи за справяне с прехраната.

Details