Category archive: Новини

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари 100 000 лева за борбата с COVID-19 в България

10.04.2020 г.

CGME3 TPPТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” дари 100 000 лева за справяне с епидемията от коронавирус на територията на България. Средствата бяха насочени към Фонд „Обединени срещу COVID-19“, създаден по инициатива на Българския дарителски форум (БДФ), Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Посолството на Съединените щати у нас. Целта на фонда е да обедини усилията на отговорния бизнес в страната и да подпомогне националните институции чрез финансиране на проекти за преодоляване на здравните и социални последици от епидемията в цялата страна.

Прочетете повече

Details

Полезни връзки за здраве, култура и спорт

zx620_4058226Екипът на Българската мрежа състави списък с полезни връзки относно Covid-19, както и занимания, които можете да практикувате от вкъщи по време на изолацията. В списъка можете да откриете линкове към важни публикации, новини и друга информация от международни организации като ООН и СЗО, както и линкове към всякакви занимания, които хората могат да практикуват от домовете си (спорт, култура, занимания за деца, подкасти). Споделете ги с Ваши колеги, служители, партньори, приятели. Всички ресурси са със свободно ползване.

Прочетете повече

Details

Бизнесът по света по време на криза – отговорност и солидарност

picture-130.03.2020 г.

COVID-19 пандемията послужи като лакмус и извади на преден план волята, посвещението и грижата на частния сектор за добруването на обществото. В статията отдолу можете да прочетете няколко вдъхновяващи реални примери за първите действия на водещи международни компании, част от световното семейство на Глобалния договор на ООН.

Научете повече

Details

Българската мрежа се включва във виртуалното обучение на децата

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25.03.2020 г.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН вече 8 години усилено работи за подобряване на връзката между бизнеса и образованието, между младите хора и техните бъдещи работодатели. 

В момент, в който децата са принудени да учат уроците си дистанционно с помощта на дигитални образователни платформи, ние сме подготвени! Като част от новата ни инициатива „Професиите отблизо“, Българската мрежа споделя 22 заснети лекции на специалисти, които разказват за професиите си по време на Базар на професиите 2019 и 2018.

Научете повече

Details

За връзката между „короната“, шахматистите в Градската и хубавия живот

2

20.03.2020 г.

Изолацията е сериозно изпитание. Изправи ни пред собствената уязвимост, пред заблудата, че сме всесилни. Върна ни до ръба на пропастта, в която пропадахме – да помпим представата за себе си с лайкове; да позираме като „луксозни“ хора, да гоним успеха на друг връх или на чужд гръб. Много бързо се разтопи захаросаният с филтри виртуален лайфстайл. В изолацията си ще преживеем страх, гняв, болка, тъга, радост – естествени емоции, които може да се опитаме да приемем без да ги пренебрегваме или залостваме. Ще видим близките си в приятна и в неприятна светлина, но ще усетим и самите нас в такава. И всичко това ще бъде нормално, даже необходимо. Отдавайки се на тишина, разговори и разходки вътре в себе си, ще допуснем пролетта на годината да дойде, а на надвисналата опасност – да отмине. Тогава, струва ми се, ще излезем и ще грабим с пълни шепи – не дезинфектанти, а преживявания. И всичко обикновено, дори битово, което приемахме за даденост и рутина, сега ще ни донесе наслада. Представям си, че поваляме кризата с търпение и изострена сетивност. Разкрасени без поправки, ожаднели за близост, щастливи без причина.

Прочетете целия текст тук

Details

Специален апел от Глобалния договор на ООН: Обединен бизнес в отговор на COVID-19

picture-1

19.03.2020 г.

Глобалният договор на ООН отправя призив към всички компании за обединени действия, за да намалим скоростта на разпространение на вируса, да подкрепим служителите и да улесним непрекъснатостта и бързото възстановяване на бизнеса.

Прочетете повече

Details

Лизе Кинго: Обединен бизнес, за да преборим COVID-19 чрез десетте принципа

picture-3

17.03.2020 г.

„Като глобално бизнес общество, нека се водим от решителност, солидарност и предпазливост в седмиците и месеците, които предстоят. Нека разчитаме на силата на десетте принципа на Глобалния договор и да се съюзим срещу пандемията COVID-19“.

Прочетете цялото писмо

Details

Българската мрежа започва инициатива за събиране и рециклиране на електронно отпадъци

poster_bez dati-page-002С инициативата #beatEwaste даваме възможност на компаниите, служителите, клиентите и гражданите, да научат повече за вредите от е-отпадъци и потенциала на ресурсите, които те създават, ако се събират и рециклират правилно. 

Научете повече

Details

Покана за участие в заснемането на Видео ресурси, представящи професиите от специалисти от компаниите

imageВече 8 години Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН заедно с отговорните компании създава култура на партньорство между бизнес, образование и младите хора в България. Чрез “Гордея се с труда на моите родители” и “Базар на професиите” информираме, вдъхновяваме и помагаме на младите хора в професионалното ориентиране и в избора им на житейска посока. Но не само това. Даваме им шанс да усетят, че трудът може да е ценен и съзидателен и че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. От началото на инициативите над 6000 деца са гостували в компаниите и над 8000 млади хора са се запознали с различни професии по време на откритите годишни Базари на професиите.

Време е да стигнем до още повече деца, учители и родители като създадем видео ресурси, представящи професиите от специалисти от компаниите в реална работна среда, които да бъдат достъпни за всички в цялата страна.

Затова, паралелно с подготовката на издание 2020 на “Гордея се с труда на моите родители” и “Базар на професиите”, тази година Ви каним да участвате и в заснемането на видео ресурсите.

Ето и предложението ни към компаниите:

  • Всяка компания ще получи насоки за видео съдържание, разработени заедно с експертите от Фондация на бизнеса за образованието (ФБО) и видео заставки. Насоките ще спомогнат за уеднаквяване на видеата от гледна точка на въпроси, съдържание, времетраене;
  • Всяка компания може да представи колкото професии желае като заснеме видео клипове съобразно насоките;
  • Видео съдържанието може да бъде създадено с Ваши вътрешни ресурси, чрез Ваши доставчици или като ползвате услугите на компанията, с която Мрежата работи;  
  • Видео материалите могат да бъдат публикувани във Ваши комуникационни канали;
  • Ние ще създадем условия за популяризирането им чрез каналите на Мрежата, чрез нарочно създадена платформа от ФБО, както и чрез платформа на Министерство на образованието и науката, което планира създаване на споделена облачна система, така че те да бъдат достъпни за ученици и учители от цялата страна;
  • Очакваме видео ресурсите да бъдат създадени до края на лятото в удобен за Вас период. В създадените платформи ще могат да бъдат добавяни видеа и впоследствие.

За заявите участие, моля Ви, пишете ни на имейл адрес: secretariat@unglobalcompact.bg.
Всички компании, които имат интерес и заявят готовност да се включат в създаването на видео ресурсите, ще получат насоките и заставките още през следващата седмица.

Очакваме Ви и вярваме, че заедно можем да сме полезни на младите хора!

Екипът на мрежата остава на разположение за въпроси или нужда от разяснения.

Details

Най-разпознаваемите „Гордея се с труда на моите родители“ и Базара на професиите отворени за компаниите!

reklama-2-300x206

Кампанията по записване на участници в популярните инициативи „Гордея се с труда на моите родители“ и Базар на професиите вече започна и всички компании, които искат да вземат участие, могат да заявят желанието си!

За последните седем издания на инициативата „Гордея се“, над 6000 деца са прекрачили вратите на работното място на своите родители, където са се запознали с десетки различни професии. 

В своите вече пет издания, Базарът на професиите успя да срещне над 7800 деца, учители и родители с огромно разнообразие от специалисти, които нагледно показаха на младежите особеностите на своите професии. 

Инициативите вече се радват на изключително висока разпознаваемост сред бизнеса, обществото и медиите. Събитията целят отблизо да срещнат деца и младежи с широка палитра от професии, като по този начин допринесат за вдъхновението и професионалната ориентация на бъдещото поколение професионалисти.

Научете повече за събитията и условията за участие на нашия уебсайт тук и тук и не пропускайте да гледате специално разработените видеа за протичането на ежегодните дни на отворени врати в компаниите и Базара на професиите.

За допълнителна информация и заявяване за участие, моля свържете се с нас на secretariat@unglobalcompact.bg.

Details