Date archive: декември 2020

2020 – година на отговорни действия и споделени усилия за по-добро бъдеще

2020-instagram-Spark-Report-and-Holiday-video_02 2Годината беше предизвикателство за всички, но ние разбрахме, че общността на Глобалния договор на ООН в България е силна, защото е обединена от споделени ценности и готова за смели действия. Компаниите-членове доказаха, че във времена на криза политиките в четирите направления: човешки права, трудови норми, околна среда и антикорупция – устояха заради непреходната си стойност. Доказаха, че успешните бизнес решения следват от грижата за хората и природата. Доказаха, че ценят взаимодействието със своите общности, но и не остават равнодушни към призивите на по-далечните. Доказаха, че бизнесът и гражданските организации се допълват в своите действия и че тяхната синергия променя съзидателно обществото. 

През 2020 г. дадохме и научихме много. Ние от Мрежата на отговорните компании искаме да благодарим на всички компании и личности – за усилията и разбирането, които вложиха в съвместната работа по нашите колективни проекти. Заедно успяхме да привлечем нови симпатизанти на ценностите и идеите на Глобалния договор и вярваме, че занапред те ще бъдат все по-припознавани в България. Стремим се да утъпкваме пътеките за българските компании, водени от желанието, знанието и опита на най-добрите у нас и по света. 

През 2020 г. се навършиха 20 години от основаването на Глобалния договор на ООН – годишнина, която бе белязана от безпрецедентната COVID-19 криза, но и година, в която брандът “Глобален договор” се наложи като еталон на световната сцена за обединение на отговорния бизнес. Силата на организацията ни нарасна с успешната дигитална трансформация, която отвори виртуалния достъп на медиите и на хората по света до лидерите на промяната.

Трансформациите станаха присъщи и за Българската мрежа: заедно с компаниите-членове успяхме да се адаптираме и да реализираме на национално равнище редица дългогодишни, а и нови проекти – Световен ден на околната среда, “Гордея се с труда на моите родители”, “Базар на професиите”, “Отговорният избор” – всички, свързани с Целите за устойчиво развитие, които следваме неизменно.

Сред събитията, които ще запомним с голяма посещаемост и публичен интерес, са виртуалните срещи по повод 20-годишнината с представители на отговорния бизнес (линк). В разгара на първия локдаун членовете на Мрежата – бизнес и неправителствени организации, чрез своите лидери, отправиха важни послания за обединение, солидарност и стабилност, които вдъхнаха смелост в подходите за справяне с кризата. Тя не е зад гърба ни, предстоят ни още предизвикателства, някои и непрогнозируеми, пред които светът и страната ни ще се изправят, но ние избираме да виждаме чашата наполовина пълна. Защото оптимизмът ни не е напразен – дължи се на опита, който натрупахме заедно, и на вярата, която носим, че споделените усилия днес за устойчивост и по-добро бъдеще ще ни отведат в един по-балансиран, равноправен, чист и здрав свят утре. 

2020-instagram-Spark-Report-and-Holiday-video_01

Благодарим на своите членове и на всички заинтересовани страни за това, че избраха Българската мрежа и показаха принадлежността си към глобалното семейство на отговорните компании. 

Надяваме се и през 2021 г. да осветяваме пътя пред отговорния бизнес с вашата ценна енергия. Пожелаваме си да не се отказваме, а да продължим да създаваме и съзидаваме, водени от човечността и отговорността пред бъдещето!

Екипът на Българската мрежа на ГД на ООН 

 

Details

ООН ще измерва човешкото развитие спрямо екологичната устойчивост и материалния отпечатък на държавите

131121498_3821448401233414_6700368292445923569_oЗа първи път тази година в Индекса на човешкото развитие (ИЧР), изготвян от  Програмата на ООН за развитие (ПРООН), се взима предвид свързаността ни с околната среда и въздействието, което оказваме върху планетата, заедно с утвърдените показатели като продължителност на живота, степен на образование и доходи. България заема 56-то място от общо 189 държави.

Прочетете повече

Details

Нов живот за старата техника. Акцията #beatEwaste събра близо 2 тона непотребна техника

IMG_20201111_122801Между 15 септември и 15 октомври 2020 г. Българската мрежа проведе своята първа мащабна акция за правилно рециклиране на електронни отпадъци #beatEwaste по проекта “Отговорният избор”. В рамките на един месец служителите на десет компании предадоха в своите офиси е-отпадък – електрически уреди и електронни устройства с общо тегло над 1740 кг. Със съдействието на водещата фирма в областта на рециклирането на оборудване “Екологика България” отпадъкът бе извозен и предстои да бъде рециклиран или въведен отново в експлоатация.  

Прочетете повече

Details

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари пакетирани храни и предпазни средства срещу COVID-19 на Дома за хора с увреждания в град Стара Загора

Home Disabled People Stara Zagora 1ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари хранителни продукти и предпазни средства срещу COVID-19 на Дома за  пълнолетни хора  с физически увреждания в град Стара Загора. Безвъзмездната помощ ще повиши безопасността на пребиваващите в институцията в сложната епидемична обстановка.

Прочетете повече

Details

Антонио Гутиереш с реч за опазването на околната среда

1На 02 декември,, Генералният секретар на ООН – Антонио Гутиереш, в реч пред световната общественост и студенти по опазване на околната среда от Колумбийския университет, отправи важни послания, свързани със състоянието на планетата. „Пандемията подложи на сериозен тест глобалните климатични политики и показа, че COVID-19 и климатичните промени са две страни на една монета. За пореден път природата ни даде урок, че се налага да променим отношението си към природата и да превърнем във върховен приоритет живота в мир с нея.“ Той посочи задълбочаващите се проблеми и предизвикателства, на които политическите лидери, бизнесът и обществата трябва да реагират незабавно:
  • рекордно високи средни температури
  • драстичен спад в биоразнообразието
  • високи степени на замърсяване на въздуха и обезлесяване
  • повишение на CO2 парниковите емисии
  • над 70% от заболяванията при човека са зоотични (т.е. предават се животни поради разрушаване на естествените защитни прегради между хората и животните)
Гутиереш изтъкна застрашителния мащаб на икономическите, социалните и здравните последици от климатичните промени и подчерта, че актуалните политики не съответстват на заявките, дадени с Парижкото споразумение, за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. „Движим се в правилната посока, но има много спънки и неразбиране в някои държави, и ние трябва да ги спечелим на своя страна. Нека спрем да унищожаваме и да започнем да възстановяваме“, с тези думи той се обърна към активните граждански общества по целия свят и ги призова да обединят усилия с бизнеса в полза на възможното бъдеще.
 
Прочетете повече
Details