Date archive: декември 2020

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари пакетирани храни и предпазни средства срещу COVID-19 на Дома за хора с увреждания в град Стара Загора

Home Disabled People Stara Zagora 1ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ дари хранителни продукти и предпазни средства срещу COVID-19 на Дома за  пълнолетни хора  с физически увреждания в град Стара Загора. Безвъзмездната помощ ще повиши безопасността на пребиваващите в институцията в сложната епидемична обстановка.

Прочетете повече

Details

Антонио Гутиереш с реч за опазването на околната среда

1На 02 декември,, Генералният секретар на ООН – Антонио Гутиереш, в реч пред световната общественост и студенти по опазване на околната среда от Колумбийския университет, отправи важни послания, свързани със състоянието на планетата. „Пандемията подложи на сериозен тест глобалните климатични политики и показа, че COVID-19 и климатичните промени са две страни на една монета. За пореден път природата ни даде урок, че се налага да променим отношението си към природата и да превърнем във върховен приоритет живота в мир с нея.“ Той посочи задълбочаващите се проблеми и предизвикателства, на които политическите лидери, бизнесът и обществата трябва да реагират незабавно:
  • рекордно високи средни температури
  • драстичен спад в биоразнообразието
  • високи степени на замърсяване на въздуха и обезлесяване
  • повишение на CO2 парниковите емисии
  • над 70% от заболяванията при човека са зоотични (т.е. предават се животни поради разрушаване на естествените защитни прегради между хората и животните)
Гутиереш изтъкна застрашителния мащаб на икономическите, социалните и здравните последици от климатичните промени и подчерта, че актуалните политики не съответстват на заявките, дадени с Парижкото споразумение, за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. „Движим се в правилната посока, но има много спънки и неразбиране в някои държави, и ние трябва да ги спечелим на своя страна. Нека спрем да унищожаваме и да започнем да възстановяваме“, с тези думи той се обърна към активните граждански общества по целия свят и ги призова да обединят усилия с бизнеса в полза на възможното бъдеще.
 
Прочетете повече
Details