Date archive: септември 2021

От Ню Йорк до София – форум на Глобалния договор на ООН и Българската мрежа, посветен на отговорния бизнес, 13 и 14 октомври 2021

GlobalGoals_blue

Събитието MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS ще срещне представители на отговорния бизнес у нас със световни експерти по корпоративна устойчивост. Срещите ще се проведат на 13 и 14 октомври 2021 г. в хибриден формат и са посветени на ролята на компаниите в постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН

На 13 и 14 октомври 2021 г. столицата ни ще се превърне в средище на отговорния бизнес в рамките на форума MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS. Българската мрежа на Глобалния договор (БМГД на ООН) и нейните компании членове ще се срещнат с представители на световната инициатива в Ню Йорк, за да покажат силата на бизнеса да създава “добро” в национален и международен мащаб. 

Прочетете повече

 

Details

Бизнесът и местната власт обединиха усилия в акция за безопасност в Девня

Пешеходни пътеки Девня 4През 2019 г. по идея на отдел „Здраве и безопасност при работа“ в Солвей Соди, служители на компанията поставиха началото на инициативата „Безопасно пристигни за първия учебен ден“, като боядисаха десетте пешеходни пътеки в районите около три училища и две детски градини на територията на град Девня, за безопасното придвижване на учениците и децата от детските градини преди началото на учебната година.

Прочетете повече

Details

Устойчивото потребление на храни и Целите за устойчиво развитие 2030

1По данни на Програмата на ООН за околната среда на фона на 690 милиона души по света, страдащи от глад, 17% от цялата храна, консумирана от потребителите, се изхвърля. За производството й са били използвани природни ресурси и са изхвърлени парникови газове. Понастоящем хранителните системи не са адаптирани към нашите цели. Те не посрещат нуждата от храна и хранителна безопасност на нарастващото население, за което околната среда и здравето ни плащат висока цена. Така се оказваме изправени пред задължението да извършим цялостна трансформация в начина, по който произвеждаме храна. Чрез намаляване на хранителните отпадъци могат да бъдат спестени пари, да се ограничат въглеродните емисии и да се съхранят ресурсите за идните поколения. 

Прочетете повече

Details

Стартира записването за „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите 2021“ на Българската мрежа на глобалния договор на ООН

gordeiase3Поредицата от събития за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на глобалния договор на ООН – „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“ – ще се проведе през ноември. Деветото издание на проекта „Гордея се с труда на моите родители” е планирано за 1 ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 26 и 27 ноември, седмият Базар на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Хибридният формат на събитието, комбиниращ възможност за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, отново ще даде възможност на деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. 

Прочетете повече

Details

Нов преподавател по английски език от САЩ за учениците от Гълъбово благодарение на „КонтурГлобал Марица Изток 3“

3От началото на новата учебна година учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в град Гълъбово, в сърцето на енергийния комплекс „Марица Изток“, отново ще имат възможността да изучават английски език максимално близо до оригинала. След наложенето от пандемията прекъсване, в града пристигна нов преподавател от САЩ. Присъствието му е осигурено от програма „Фулбрайт“ с подкрепата на една от големите електроцентрали в региона – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Прочетете повече

Details

Устойчивостта и доверието са новият най-ценен капитал на бизнеса

GlobalGoals_whiteОт приемането на Глобалните цели за устойчиво развитие (SDG) през 2015 г., отговорният бизнес и организации, обединени от Глобалния договор на ООН, инвестират усилия и ресурси за тяхното постигане. Част от тази обща стратегия е поредицата локални събития с международно участие „Making Global Goals Local Business“, които срещат бизнес лидери, експерти в областта на устойчивото развитие, представители на правителства, граждански организации и неправителствен сектор. Амбициозната цел е създаване на партньорства, за да се формулират и стимулират колективни действия и да се ускори напредъка по SDG-s.

Прочетете повече

Details

Пощенска банка обяви победителите в своята КСО платформа „Вселена от възможности“

Postbank_Photo_6На 14 септември по време на специално събитие в Университетската ботаническа градина в гр. София бяха наградени победителите в иновативната дигитална платформа на Пощенска банка „Вселена от възможности“. Тя бе създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция, за да насърчи интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото. 30 от общо 238 проекта с потенциал в ключовите области „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“ достигнаха до финалния етап на състезанието, а в началото на септември след решителния вот на авторитетно жури бяха избрани тримата победители – по един проект във всяка от тях.  

Прочетете повече

Details

Енергия за социално развитие

4 CGME3_Home Seniors Galabovo„КонтурГлобал Марица Изток 3“ е повече от индустриален съсед за жителите на Гълъбово и региона на Стара Загора. Град Гълъбово, област Стара Загора? Може да ви звучи непознато, но пък е интересно. В малкия град денят отдавна не свършва с първа програма – има възможности за спорт, занимания за подрастващите, добро образование, качествени здравни и социални грижи. От години за развитието на Гълъбово допринасят големите компании в енергийния комплекс Марица Изток, сред които и ТЕЦ  „КонтурГлобал Марица Изток 3”. Централата е инвестирала над 9 милиона лева в различни социални проекти, фокусирани основно към община Гълъбово  и Стара Загора.

Прочетете повече

Details

Пощенска банка и Visa реализираха социално отговорната кампания „Силата е в нашите ръце“

Photo_4_Postbank_Visa_SofiamedПощенска банка и Visa реализираха съвместна социално отговорна кампания в подкрепа на българските здравни работници и техните усилия в борбата с COVID-19. С инициативата „Силата е в нашите ръце“ 125 000 лв. бяха предоставени на УМБАЛ „Софиямед“, с които предстои да бъдат закупени дихателни апарати от най-висок клас за активна реанимация, кислородни концентратори и апаратура за назална високопоточна кислородна терапия с постоянно положително налягане.

Прочетете повече

Details

Климатично неутралните продукти на Lidl – Vemondo, вече и в постоянния асортимент

Lidl Bulgaria VemondoНовата гама продукти Vemondo са част от глобалната стратегия на Lidl за борба с климатичните промени. Компанията продължава да анализира допълнителните възможности в дългосрочен план за избягване, намаляване и компенсиране на въглеродните емисии във веригата на доставки, така че в бъдеще да предложи още климатично неутрални продукти.

Прочетете повече

Details