Date archive: януари 2022

SDG, ESG политиките и българския бизнес

bloomberg SDG

Акценти от участието на Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН в предаването Бизнес старт, Блумбърг България, с водещ Христо Николов

В последните месеци бяха направени промени в Eвропейската нормативна уредба, която засяга прилагането и докладването на ESG политиките. Към момента тя засяга големите компании с над 500 служители и тези от обществен интерес, но с новите правила кръгът им ще бъде разширен.

Новият формат на Комюникето за напредък, което е доклада за устойчивост на Глобалният договор на ООН, оповестен януари тази година (2022 г.) , отговаря на всички европейски изисквания за ESG отчетност, които ще влязат в сила 2024 г. 

SDG присъстват в Националната програма за развитие на България 2030, която беше приета в края на 2020 г. Националният план за устойчивост пък стъпва на Националната програма за развитие и прави бегли препратки към SDG.

Въвеждането на индикатори и конкретни подцели, които да бъдат постигнати, е един от възможните начини SDG да станат част от Националния план. Ако сега се въведат показатели, след това ще можем да отчетем дали сме напреднали по тях.

Прочетете повече

Чуйте целия разговор

Details

Изчезнаха ли целите на ООН от посланията на европейските политици и работата на Европейския съюз?

figure-1-7

Акценти от участието на Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН в предаването Бизнес старт, Блумбърг България, с водещ Христо Николов

Целите на ООН за устойчиво развитие се превърнаха в политики и конкретни действия. Това, което показват Европейския съюз и Европейската комисия със своите приоритети са всички Цели за устойчиво развитие. Направена е съпоставка и може да се видят как Европейската зелена сделка, „Икономика за хората“, дигиталната грамотност се вписват в Глобалните цели и на кои от тях отговарят. SDG са с хоризонт 2030 и след приемането им през 2015 г. те вече са част от работата на целия Европейски съюз. Създаден е общ сайт за мониторинг на изпълнението им за ЕС. Щом едни цели и показатели се измерват, значи се работи по тях и тенденцията е да бъдат осъщестявани чрез конктретни политики.

 

Прочетете повече по темата

Чуйте целия разговор

Details

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отново подкрепи своите съседи

Home Galabovo Mednikarovo


Експресно дарение в подкрепа на битката срещу COVID-19, този път за Дома за възрастни хора в гр. Гълъбово, направи ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Латексови ръкавици, предпазни маски и дезинфекциращи средства са само малка част от висчки консумативи, дарени с цел предпазване от заразата на настанените в социалното заведение десетки възрастни хора, както и на персонала, който се грижи за тях.  Благодарение на КонтурГлобал, домът разполага и с напълно обновен и озеленен двор, оборудван с уреди за раздвижване, зони за отдих, шах и табла.

С нови придобивки започна годината и за жителите на село Медникарово – едно от най-големите населени места в община Гълъбово. Селото се намира в непосредствена близост до ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и благодарение на компанията, алеята пред кметството е обновена с нови пейки и кошчета за отпадъци, за поддръжката на тревните площи също е помислено – осигурени са модерна косачка, храсторези и косумативи за техниката.

Прочетете повече

Details

Рекламите на сградите на УниКредит Булбанк остават тъмни през нощта, за да се пести енергия

UCB

Рекламните табели на двете основни сгради на УниКредит Булбанк в София вече се изключват в най-тъмните часове на нощта – на площад „Света Неделя“ и на ул. „Гюешево“. Целта е да се ограничи консумацията на ток като е изчислено, че при спиране на осветлението за 5 часа през тъмната част на денонощието при инсталирани мощности от 8,5kW за една вечер би следвало да се спести 42.55 kWh.

Прочетете повече

Details

#ProudOfOurMembers: Байер България

proudofourmembers_Bayer

Байер са член на световната инициатива на Глобалния Договор от самото начало от 2000 година, а Бейер България през 2021 г. се присъедини към Българската мрежа. 

Интервюто с Люба Паунова, управител на Байер България ЕООД и ръководител „Човешки ресурси“ за Румъния, България и Молдова дава отговор на въпросите какво е корпоративна устойчивост за Байер, по кои SDG работи компанията и кой е екипа в региона.

„Приносът към устойчивото развитие е основен елемент от корпоративната стратегия на Байер и е една от основните ни ценности. Водени от нашата визия „Здраве за всички, глад за никого“, ние насърчаваме приобщаващия растеж и отговорното използване на ресурсите, за да помогнем на хората и планетата.“, споделя г-жа Паунова.

Прочетете повече

Details