Date archive: май 2022

Leaders Summit 2022, Световната среща на лидерите, работещи за устойчиво развитие, ще се проведе на 01 и 02 юни под надслов “Светът, който искаме”

2022_LS_-_Zoom_Background_1

По време на форума ще бъдат обявени и световните SDG пионери, с българска номинация на финалния кръг

На 01 и 02 юни ще се проведе световния форум Leaders Summit 2022 “Светът който искаме”, който се организира ежегодно от Глобалния договор на ООН. Най-значимото събитие в сферата на корпоративната устойчивост събира лидерите на ООН, бизнеса, правителства, гражданския и академичния сектор, за да сравнят напредъка по Целите за устойчиво развитие и да планират нови конкретни мерки за постигането им. 

Сред водещите участници в Leaders Summit 2022 г. са Антонио Гутиереш, генерален секретар на ООН, Мишел Бешеле, Върховният комисар на ООН за човешките права, Санда Оджиамбо, помощник генерален секретар  на Глобалния договор на ООН,  Катрин Ръсел, генерален директор на УНИЦЕФ, Педро Санчез, министър-председател на Испания, които ще разговарят за „Състоянието на света“ в първата сесия на Форума на 01 юни 2022 г.

Застъпващите се глобална пандемия, война, климатична криза, които доведоха до влошаване на социалното и икономическо неравенство, отклониха света от пътя за постигане на SDG до 2030 г. Сега повече от всякога, бизнесът се ангажира като корпоративен гражданин заедно с ООН, правителствата и гражданското общество за справяне с тези предизвикателства и за работа по Целите. Това е постижимо само чрез сътрудничество между всички заинтересовани страни, с иновативното лидерство на отговорния бизнес.

02 юни, вторият ден на форума е фокусиран върху усилията на бизнеса за постигане на устойчивост: има ли и какви са ефективните инструменти за привличане на повече компании и за увеличаване на скоростта на работа по SDG, какви са начините за измерване на напредъка. Ще бъде осъществено и включване на живо от конференцията Stockholm+50, посветена на Световния ден на околната среда.

Прочетете повече

Details

БСК стартира проект за обучение на безработни лица

883 безработни ще придобият професионална квалификация по 17 различни професии, а на 319 от тях ще бъде осигурена заетост по придобитата от обученията професия

Обучения на тема „Цифрова компетентност“ и „Умение за учене“ ще се проведат от БСК в рамките на проект „Адаптация на работната сила„, финансиран от Агенцията по заетостта (АЗ) в рамките на Националния план за действие по заетостта през 2022 г.

Обученията са насочени към уязвимите групи на пазара на труда – безработни до 29 г. или над 50 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. с ниско образование, както и към лица извън работната сила, обезкуражени лица или освободени вследствие на епидемичната ситуация.

 
Прочетете повече
Details

БСК награди участниците в конкурса „Предприемачът, който ме вдъхновява“ по повод 42-я си рожден ден

бск 1

Председателят на Българската стопанска камара – Добри Митрев, връчи наградите на отличените участници в Националния литературен конкурс за ученици от 8-ми до 12-ти клас, за есе на тема по избор – „Предприемачът, който ме вдъхновява“ или „Бих инвестирал в…“.

Конкурсът се проведе по повод 42-рия рожден ден на БСК, с институционалната подкрепа на Министерството на образованието и науката и Министерството на икономиката и индустрията, а целта бе да провокира мисленето на подрастващите за приноса на предприемачеството към българското общество, за необходимостта от инвестиции за по-доброто бъдеще и, най-вече – да даде поле на мечтите им и възможност за повече положителни новини и спомен за личности, които вдъхновяват или пораждат благодарност в настоящето ни.

Прочетете повече

Details

Овергаз даде началото на нова гора. Залесени са над 500 дка

Въпреки променливото време, Овергаз реализира залесителната си акция за 2022 г. по проект „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“.
В инициативата се включиха над 50 петокласници от „Българско школо“, а залесителните дейности бяха ръководени от експерти от „Държавно горско стопанство Елин Пелин“. Залесени са 5 дка гора с 2800 фиданки от цер в местността „Гълъбец“, с. Долно Камарци, с които залесените от Овергаз гори са над 500 дка.

Експертите от горското стопанство потвърдиха, че за съжаление, в последните години сме свидетели все по-често на подобни природни явления, дължащи се на климатичните промени. В резултат се наблюдават изместване на сезоните, нетипични валежи от дъжд през зимата, обледеняване, преминаване в сняг, ветрове и т.н. Това е и една от причините още по-отговорно и с повече усилия да се грижим за състоянието на българската гора.

Овергаз развива широк спектър от проекти и инициативи за опазване и съхраняване на околната среда. Идеята за инициирането на проекта „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца” възниква след бушуващите в продължение на няколко месеца през 2000 г. опустошителни пожари, когато изгарят хиляди декари гори в страната. С проекта си Овергаз подпомага възстановяването на част от тези унищожени гори. 

Прочетете повече

Details