Date archive: юни 2022

Българин е сред десетте пионери на Целите на ООН за устойчиво развитие

2022_Pioneers_-_Twitter-general_congrats_2 (1)

 

Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет“, бе отличен в Ню Йорк, за приноса чрез иновации за намаляване на екологичния и въглеродния отпечатък, и задаване нови стандарти на работа в минния сектор

За първи път българин се нарежда сред десетте бизнес лидери, които бяха отличени като пионери на Целите за устойчиво развитие на Организацията на Обединените нации (ООН) – организация, обединяваща 193 държави-членки.

Димитър Цоцорков достигна до финалния кръг на конкурса след като беше отличен за Пионер на SDG (sustainable development goals – цели за устойчиво развитие) на България в националния конкурс, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Негови подгласници бяха Гергана Манолова от „Уникредит Булбанк“, Катерина Кирова от „Загорка“ и Невена Димитрова от „Контур Глобал Марица Изток 3″.

“Днес, когато ни застъпват криза след криза, ясно се вижда, че бизнесът продължава да бъде адаптивен и гъвкав, да създава блага, да компенсира дефицити.”, каза Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.  “Бизнесът днес е стълб, пилон на нормалността и гаранция, че ще бъдат положени всички усилия, за да има развитие и устойчивост”, убеден е той.

Изборът на представител на България показва оценката за бизнеса в страната ни като важен фактор за постигането на целите за устойчиво развитие. Това е особено валидно във времена на глобални кризи, в които бизнесът не абдикира, а доказва с действията си какво може да се направи, за да се постигне промяна, която да служи не само на акционерите, но и на обществото като цяло.

 

Прочетете повече

Details

Държавни глави, CEO и световни лидери се ангажираха да ускорят глобалното и колективно въздействие на бизнеса за постигане на Целите за устойчиво развитие

леадерс суммите

Повече от 12 000 лидери от бизнеса, правителството, ООН и гражданското общество заявиха намерението си да работят заедно за справедлив, справедлив и устойчив свят, по време на срещата на върха на лидерите на Глобалния договор на ООН. 

Виртуалното 24 часово събитие включваше лични срещи в Банкок, Тайланд,  откриването на конференцията на ООН Стокхолм +50 за отбелязване на Световния ден на околната среда и обявяването на 10те световни SDG Пионери, сред които е и Димитър Цоцорков. 

Министър-председателят на Испания Педро Санчес Перес-Кастехон и президентът на Източен Тимор Хосе Рамос-Орте се присъединиха в откриващата сесия към Антонио Гутиериш, генералният секретар на ООН и Санда Оджиамбо, Глобален договор на ООН, за да заявят амбицията си заедно да постигнат  справедлив, справедлив и устойчив свят.

Какъвто и да е размерът на вашия бизнес, в каквато и индустрия да се намирате, сега е моментът за смели действия. Днес сте тук заради ангажиментите, които сте поели. Ангажименти за нетни нулеви емисии и устойчивост, към десетте принципа на Глобалния договор, от подкрепа на човешките права и трудовите норми до околната среда и борбата срещу корупцията, ангажимент за равенство между половете, до преодоляване на разликата в заплащането на половете и изплащане на издръжка. Ангажименти, които трябва да отговарят на целта, за да помогнат за преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени развиващите се страни. Взети заедно, тези ангажименти осигуряват най-добрия начин за правене на бизнес, който е успешен, приобщаващ, конструктивен, зелен, устойчив и дългосрочно печеливш“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в своето встъпително слово.

Прочетете повече

Details