Date archive: юни 2022

“Солвей Соди” откри един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

“Солвей Соди” откри един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

Председателят на Българската Мрежа на Глобалния Договор на ООН Огнян Траянов участва в официалното честване на 25-годишнината от успешната приватизация на „Солвей Соди“ АД – Девня, и откриването на новата инсталация на компанията за производство на натриев бикарбонат.

Г-н Траянов връчи на г-н Номикос поздравителен адрес за изключителните постижения, иновативността, ангажираността към бъдещите поколения, Целите на ООН за устойчиво развитие и решимостта на „Солвей Соди“ да допринесе за решенията на основните предизвикателства пред човечеството чрез устойчиви решения.

Поредният мащабен инвестиционен проект в завода в Девня “Солвей Соди”, джойнт венчър между белгийската научна компания “Солвей” и турската индустриална група “Шишеджам”  увеличава капацитета за производство на натриев  бикарбонат, дериват на калцинираната сода, в завода с 200 000 тона. С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за производство калцинирана сода в Европа, се превръща във втория по големина завод за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света. Откриването на новата инсталация е част от събитията, организирани по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди”.

„Изключително съм горд с това модерно и енергийно ефективно съоръжение, в което сме интегрирали целия натрупан през годините опит и най-добрите налични технологии“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди”. „Тази инвестиция допълва усилията през последните 25 години – инвестирахме 1,6 милиарда лева, за да направим този завод пример за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат.”

Прочетете повече: https://www.unglobalcompact.bg/?page_id=11298

KAM_0185

Details

12 компании влизат в програмата за растеж на ENDEAVOR – DARE TO SCALE 2022

Photo_Dare to Scale 2022

В програмата са селектирани 21 предприемачи от различни сектори – ИТ и софтуер, хранително-вкусова индустрия, недвижими имоти, медии, както и организация с нестопанска цел

За четвърта поредна година предприемаческата мрежа Endeavor стартира програмата за растеж Dare to Scale, селектирайки в новия клас 12 компании от различни сектори.

Програмата се реализира с основен партньор Пощенска банка, подкрепата на Софтуер Груп, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП) и с капиталов партньор SeedBlink. Медийни партньори на Dare to Scale 2022 са Forbes Bulgaria, The Recursive и Bloomberg TV Bulgaria.

Всички селектирани компании отговарят на предварително зададените критерии – да имат доказан продукт или услуга на пазара, оборот от минимум 200,000 лв. за 2021 г. и не повече от 150 служители. Селекцията на предприемачите се реализира от ментори, борда на Endeavor и мениджъри на Пощенска банка, Софтуер Груп и ИАНМСП.

Основните въпроси по време на интервютата бяха свързани със стратегията на компаниите за растеж, бизнес модела и потенциала за лидерство. Дванадесетте компании са представлявани от 21 предприемачи – основатели на бизнеси от различни индустрии – ИТ и софтуер, хранително-вкусова индустрия, недвижими имоти и медии. Тази година за първи път има отворен слот за компания, развиваща своята дейност в полза на обществото/ НПО. В него влиза Българската стартъп асоциация – BESCO.

Програмата ще се проведе в София и ще е с продължителност от четири месеца – от м. септември до м. декември 2022 г. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Предприемачите ще преминат през специализирани обучения в четири основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Участниците ще могат да се включат в нетуъркинг събития, по време на които да се запознаят и да обменят опит с основите представители в предприемаческата екосистема. Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което участниците ще презентират своите компании пред жури от утвърдени бизнес лидери.

Прочетете повече

Details