Date archive: септември 2023

Български бизнес лидер е за втори път сред дванадесетте пионери на Целите на ООН за устойчиво развитие

Spiros Nomikos

Спирос Номикос, Изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, бе отличен в Ню Йорк за лидерството си в осъществяването на мащабна екологична програма.

 

Ню Йорк, 20.09.2023 г.   За втора поредна година българин се нарежда сред дванадесетте бизнес лидери, отличени като пионери на Целите за устойчиво развитие. Най-престижните световни отличия за устойчивост, зад които стои Организацията на Обединените Нации, отдават глобално признание на лидерите, които ползват бизнеса като сила за добро, поставят си амбициозни цели и въздействат върху своите организации и обществото в посока устойчиво развитие.

Спирос Номикос достигна до финала на конкурса след като беше отличен за Пионер на Целите за Устойчиво Развитие на България в националния кръг, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН през юни тази година. Като изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, той е посветен на водещата си роля в програмата за намаляване на въглеродните емисии и постигането на Целите за устойчиво развитие. Компанията има амбициозен план да прекрати използването на изкопаеми горива до 2030 г. и в крайна сметка да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Г-н Номикос ръководи проект за високоефективно използване на алтернативни горива от предварително третирани неопасни отпадъци и ежедневно мотивира екипа супергерои на устойчивостта на „Солвей Соди“.

Спирос Номикос е поредния български носител на престижното отличие – през 2022 г. Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД и български пионер също зае място сред десетте бизнес лидери на устойчивото развитие.

Световните пионери на устойчивостта за 2023 г. бяха обявени по време на Срещата на върха на Глобалния договор на ООН на 19 септември. Те бяха излъчени от жури от представители на гражданското общество, академичните среди, на Глобалния договор на ООН, на администрацията на ООН и предишните носители на приза.  Тази година в конкурса участват номинации от Бразилия, Нидерландия, Израел, Обединеното кралство и много др.

„Целите за устойчиво развитие са най-малкото общо кратно на отговорния бизнес в България – когато работим заедно по тях, ние сме обединена сила за добро. Признанието на още един български бизнес лидер не само потвърждава правилната ни обща посока, но и ни мотивира за още работа за бъдеще на стабилност, мир и просперитет“, каза Димитър Цоцорков, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. 

„Фокусът на работата ни сега е да ускорим постигането на Целите за Устойчиво Развитие и да гарантираме, че работим с най-модерните и високо-технологични съоръжения. Следваща стъпка е иновация на процесите – екипът ни супергерои на устойчивостта непрекъснато търси нови, революционни решения за всички аспекти на производството ни“, сподели Спирос Номикос.

Изборът на представител на България за пореден път показва оценката за бизнеса в страната ни като важен фактор за постигането на целите за устойчиво развитие. Това е особено валидно във времена на глобални кризи, в които бизнесът не абдикира, а доказва с действията си какво може да се направи, за да се постигне промяна, която да служи не само на акционерите, а и на обществото като цяло.

 

Details