Пощенска банка участва в кръгла маса на тема „Зелената сделка и бъдещето на инвестициите в банкирането“

Post 26 of 553

Финансовата институция следва активно принципите на екологично, социално и корпоративно управление в своята бизнес дейност

PB_KruglaMasa_1080x1080_2С подкрепата на Пощенска банка Висшето училище по застраховане и финанси организира кръгла маса на тема „Зелената сделка и бъдещето на инвестициите в банкирането“ с участието на представители на бизнеса, надзорните органи и академичната общност. 

Според изследване, реализирано от ВУЗФ Лаб, 80% от анкетираните в банковия сектор разполагат с екологична политика и също толкова имат вътрешен орган, който да отговаря за вземането на оперативни решения. В едва 50% от институциите обаче има определен служител, който да отговаря за екологичните политики, и в по-малко от 50% – утвърдена процедура за финансиране на екологични продукти. Около половината от банките имат процедура за управление на екологичния риск в кредитирането, като отново същия процент предлагат зелени банкови продукти, най-популярни от които са зелени ипотеки, кредити за малък бизнес и за енергийна ефективност.

Виржиния Желязкова, мениджър „Зелени политики“ в Пощенска банка, представи в детайли реализираните и предстоящите промени с фокус върху устойчивите финанси и новия зелен модел за кредитиране. „Наистина е важно банките в България да предложат такива продукти, които да помогнат на бизнеса да се структурира. Защото не трябва да забравяме, че Зелената сделка има очаквания и от бизнеса, а не само от кредитните институции“, подчерта тя.

Прочетете повече