5 юни – Световен ден на околната среда

Post 459 of 553

Световен ден (1)

5 юни е ден с посвещение. Ден за действие, в който във всяка страна се случват стотици хиляди инициативи за подобряване на екологичното състояние на планетата сега и за в бъдеще. Това е датата, избрана от ООН за Световен ден на околната среда за 2014 г. Тази година мотото на инициативата е „Надигни глас. Не нивото на моретата.“

И, както знаете, ние от Българската мрежа обичаме да надигаме глас всеки път, когато можем да направим нещо за природата.

Ето така се случи и днешната инициатива, на която съвместно със Списание 8, Овергаз, КонтурГлобал и ТНТ България посрещнахме в кино „Одеон“ повече от 100 деца от 3 софийски училища, за да поставим заедно старта на седмицата, посветена на природата. Наши гости бяха ученици от 7 и 8 клас от „Българско школо“, 90 СОУ „Хосе де Сан Мартин“ и 19 СОУ „Елин Пелин“.

Учениците получиха тениски, върху които с маркери да изпишат своите екопослания, които лично ще връчим на редица високопоставени лица и институции, от които зависи да се вземат навременни мерки. Сред избраните са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, директорът на Глобалния договор на ООН Георг Кел, президентът на България Росен Плевнелиев, министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на околната среда Искра Михайлова, министърът на земеделието проф. Димитър Греков и други.

От институциите на световно ниво посланията на децата ще отлетят към Брюксел, ще бъдат представени и пред международната група за експертна оценка на климатичните промени IPCC в Женева, Световната метеорологична организация и програмата за околната среда към ООН. Инициативата бе посрещната с голям ентусиазъм – за разлика от много възрастни, се убедихме, че децата неоспоримо осъзнават: отговорността и силата да променят е в тях, независимо в кой край на света се намират. Най-добрите послания бяха записани на видео, което предстои да се появи в интернет.

Преди да подготвят посланията си, децата имаха възможност да научат немалко по темите за опазването на околната среда. Още с идването им в киното ги посрещнаха впечатляващите снимки на Добрин Кашавелов от Филипините. Изложбата остава в кино „Одеон“ до 14 юни и всеки желаещ ще може да я види.

На събитието бе прожектиран документалният филм на Списание 8 „Глобална заплаха“, разкриващ разрушителната сила на природата  вследствие от глобалното затопляне и супертайфуна Хайян на Филипините. В кратка дискусия създателите на филма – главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова и операторът Добрин Кашавелов, разказаха своите впечатления от снимачната площадка – мястото с най-големи разрушения, Таклобан. За климатичните промени с децата разговаряха експерти от Българската мрежа, Маги Малеева (Горичка) и Георги  (WWF).

no images were found