Гордея се с труда на моите родители КОД: ЗАРЕЖДАНЕ 2.0

Post 449 of 553

10150773_956924424322598_7335660349508278080_nДЕТСКИ БАЗАР НА ПРОФЕСИИТЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ

На 10 декември (сряда) от 15часа в сградата на бившата централна софийска баня (до ЦУМ) стартира уникален детски базар на професиите. В рамките на базара над 16 компании ще показват някои от професиите си по интересен и забавен за децата начин. Входът е свободен, а препоръчителната възраст на децата е от 9 до 16 години.

Базарът предоставя на учениците уникалната възможност да пробват взимане на интервюта и заснемане на репортажи; да наблюдават демонстрация на електрическа турбина, да гледат състезание на водородни коли и работа с горелки, да тестват мобилни приложения, да програмират революционни роботи от отпадъци, да разпознават фалшиви банкноти и да използват други банкови машини – като посустройства, броячи за пари и др., да изпратят писмо до Дядо Коледа и да проследят пътя му с професионални куриери, сами да си напълнят парцалена кукла, да разберат как работи машина за подаръци, да рисуват със специални бои и не на последно място да опитат от шоколадовото фондю

Програмата е част от националната инициатива „Гордея се с труда на моите родители“, в която за втора поредна година български компании отварят вратите си за децата на служителите. Идеята на инициативата е със специално разработени програми и игри да им покажат защо трудът на родителите им е важен. Проектъте на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а целта е да бъде ежегоден и да обхване бизнеса в цялата страна.

От миналата година броят на компаниите участници се е удвоил и тази есен в 24 компании гостуваха повече от 850 деца от 8 града – София, Пловдив, Панагюрище, Гълъбово, Огняново, Девня, Русе, Пирдоп и Сливница.

В инициативата участват представители на 16 индустрии – фармация, логистика и куриерски услуги, информационни технологии, ветеринарна медицина, банково дело, преработваща промишленост, шивашка промишленост, газоснабдяване, телекомуникации, медии, застраховане, ритейл, минно дело, електроснабдяване, винопроизводство, машиностроене, производство на бои и строителни материали. На децата по интересен начин бяха представени 106 професии.

Тази година имаше и обмен. Той позволи на децата, които са участвали миналата година, да посетят друга компания и да научат за нови професии. В обмена участваха пилотни 10 компании.

Начинанието се радва и на засилен медиен интерес с 18 медийни партньори: 13 национални, 2 от Русе, 3 от Пловдив.