Реалити за деца „Пътят на храната“ показва значението на отговорния избор

Post 492 of 600

pokana_final_wedНа 5 юни 2015г. /петък/ за първи път в България се проведе образователно реалити за тинейджъри „Пътят на храната“, което чрез игра  научи децата как да пазаруват и приготвят храната си разумно и с мярка и какво се случва с отпадъците. Това пътешествие с кауза беше организирано и проведено от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН по повод Световния ден на околната среда.

Програмата стартира в Sopharma Business Towers в 8.30 часа, а кулинарната част на образователното риалити се проведе между 9.00 и 10.00 часа. Деца от различни столични училища се включиха в „демонстративно пазаруване“, последвано от приготвяне на храна за „купон“ под вещото ръководство на шеф кулинар. След консумирането на приготвената от самите тях храна, участниците проследиха пътя на боклука, който са „произвели” до завод за преработка на отпадъци и до Българска хранителна банка. По време на цялото пътешествие, децата имаха ангажимент да споделят своето преживяване в социалните мрежи.

Целта на пътешествието с кауза „Пътят на храната” е участниците и техните приятели да изградят отговорно потребителско поведение, да мислят критично, да търсят алтернативи, да консумират с мярка, тъй като всяко действие води до промяна за цялата планета.

Всяка година на 5 юни хората по света празнуват международния Ден на околната среда. Темата през 2015 година „Седем милиона мечти. Една планета. Консумирай с мярка“, се фокусира върху отговорното потребление и устойчивия начин на живот. За трета поредна година в България организатор на инициативата беше Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Снимки от събитието можете да разгледате тук.