2020 – година на отговорни действия и споделени усилия за по-добро бъдеще

Post 74 of 517

2020-instagram-Spark-Report-and-Holiday-video_02 2Годината беше предизвикателство за всички, но ние разбрахме, че общността на Глобалния договор на ООН в България е силна, защото е обединена от споделени ценности и готова за смели действия. Компаниите-членове доказаха, че във времена на криза политиките в четирите направления: човешки права, трудови норми, околна среда и антикорупция – устояха заради непреходната си стойност. Доказаха, че успешните бизнес решения следват от грижата за хората и природата. Доказаха, че ценят взаимодействието със своите общности, но и не остават равнодушни към призивите на по-далечните. Доказаха, че бизнесът и гражданските организации се допълват в своите действия и че тяхната синергия променя съзидателно обществото. 

През 2020 г. дадохме и научихме много. Ние от Мрежата на отговорните компании искаме да благодарим на всички компании и личности – за усилията и разбирането, които вложиха в съвместната работа по нашите колективни проекти. Заедно успяхме да привлечем нови симпатизанти на ценностите и идеите на Глобалния договор и вярваме, че занапред те ще бъдат все по-припознавани в България. Стремим се да утъпкваме пътеките за българските компании, водени от желанието, знанието и опита на най-добрите у нас и по света. 

През 2020 г. се навършиха 20 години от основаването на Глобалния договор на ООН – годишнина, която бе белязана от безпрецедентната COVID-19 криза, но и година, в която брандът “Глобален договор” се наложи като еталон на световната сцена за обединение на отговорния бизнес. Силата на организацията ни нарасна с успешната дигитална трансформация, която отвори виртуалния достъп на медиите и на хората по света до лидерите на промяната.

Трансформациите станаха присъщи и за Българската мрежа: заедно с компаниите-членове успяхме да се адаптираме и да реализираме на национално равнище редица дългогодишни, а и нови проекти – Световен ден на околната среда, “Гордея се с труда на моите родители”, “Базар на професиите”, “Отговорният избор” – всички, свързани с Целите за устойчиво развитие, които следваме неизменно.

Сред събитията, които ще запомним с голяма посещаемост и публичен интерес, са виртуалните срещи по повод 20-годишнината с представители на отговорния бизнес (линк). В разгара на първия локдаун членовете на Мрежата – бизнес и неправителствени организации, чрез своите лидери, отправиха важни послания за обединение, солидарност и стабилност, които вдъхнаха смелост в подходите за справяне с кризата. Тя не е зад гърба ни, предстоят ни още предизвикателства, някои и непрогнозируеми, пред които светът и страната ни ще се изправят, но ние избираме да виждаме чашата наполовина пълна. Защото оптимизмът ни не е напразен – дължи се на опита, който натрупахме заедно, и на вярата, която носим, че споделените усилия днес за устойчивост и по-добро бъдеще ще ни отведат в един по-балансиран, равноправен, чист и здрав свят утре. 

2020-instagram-Spark-Report-and-Holiday-video_01

Благодарим на своите членове и на всички заинтересовани страни за това, че избраха Българската мрежа и показаха принадлежността си към глобалното семейство на отговорните компании. 

Надяваме се и през 2021 г. да осветяваме пътя пред отговорния бизнес с вашата ценна енергия. Пожелаваме си да не се отказваме, а да продължим да създаваме и съзидаваме, водени от човечността и отговорността пред бъдещето!

Екипът на Българската мрежа на ГД на ООН