За обществено отговорния бизнес през призмата на комуникациите, в международния форум на Българската мрежа

Тази сряда, 13 октомври 2021 г., по повод своята 10 годишнина, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН проведе международния форум MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS – съ-организиран с офиса на Глобалния договор в Ню Йорк. Събитието бе в хибриден формат и постави на дневен ред темата за човешкото измерение на Целите за устойчиво развитие и превеждането им на езика на компаниите и обществото.

 

Участници в разговора бяха Огнян Траянов, председател на Българската Мрежа, Силвия Костова, началник управление „Корпоративни комуникации и маркетинг“, Пощенска банка, и Даниела Пеева, председател на Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ). Те се обединиха около тезата, че Глобалните цели не са цели на ООН, те са стандарти отвъд времето, които принадлежат на всички и ни дават представа за социалния ни напредък. Медиите са онзи партньор, чрез който бизнесът разказва за инвестиции и иновации на езика на добрите истории.

 

Специален гост и говорител беше Дан Томас, Директор “Комуникации” на Глобалния договор, бивш журналист на BBC и експерт с богат опит в областта на медиите. Той говори за способността на бизнеса да променя статуквото и да преследва частен, но и обществен интерес: “Целите за устойчиво развитие са непопулярни думи и звучат скучно, но истината е, че те се отнасят до реални проблеми в живота на хората и планетата. С други думи това са универсални общочовешки приоритети. Например Цел 5 – Полово равенство, звучи като оперативен термин, но за един баща на четири дъщери може да бъде значим въпрос и още по-значим за самите дъщери. Цел 13 – Изменение на климата, може да звучи абстрактно, но когато домовете на хората се наводняват в резултат от климатичните промени, тогава проблемът придобива реални измерения.” 

 

Участниците в дискусията повдигнаха въпросите за промяната на медиите, в следствие на тех-революцията, и за бъдещето на журналистиката в контекста на устойчивото развитие. “В бъдеще ще бъде важно да има независими медии и журналисти, които да информират обществото за инициативите на бизнес лидерите и да бъдат техен коректив (watchdog). Ролята на медиите ще бъде да повдига въпросите, които засягат широката общественост и да отразява действията на частния сектор, когато последните засягат по негативен, но и по позитивен начин обществото”, коментира Дан Томас пряко от Ню Йорк и потвърди, че светът на комуникациите се променя революционно: “Компаниите разчитахме на масмедиите, за да бъдем разпознати. С появата на социалните мрежи като платформи имаме възможност да комуникираме своите каузи с публиката в по-личен и ангажиращ формат”

 

Гледната точка на инвеститорите представи Даниела Пеева, според която инвеститорските нагласи са се променили  през последните години – все повече биват следени различните критерии за устойчивост, сред които е нефинансовото отчитане на компаниите.

 

Силвия Костова потвърди значимостта на Целите за устойчиво развитие от перспективата на “Пощенска банка”: “Нашата банка не прилага Целите за устойчиво развитие самоцелно, а като част от цялостна ЕSG програма с реално отношение към средата и обществото”. Според нея, за да достигнат усилията на бизнеса до отделния човек чрез медиите, компаниите трябва да се стремят да разказват истории по вълнуващ начин.

 

Според Огнян Траянов, ролята на медиите е да разпознаят добрите примери от компаниите за решаване на обществените проблеми и възможности за преодоляването им: ”Вече няма място за съмнения, че нашата планета е заплашена от нас и колко много ѝ тежим. Трябва да престанем да крадем от бъдещето на децата си. И за да стане това, без да жертваме ниво на жизнен стандарт, са нужни ускорени иновации и морал. Ние, с помощта на медиите, трябва да осигурим мотивация за добрите компании, че техните инвестиции в иновации и щадящи природата технологии са разпознати и оценени от негово величество клиента, партньорите и цялата верига на доставки. Наистина, ролята на бизнеса стана много по-отговорна и обществените изследвания показват нещо, което не само аз, а и всички мои колеги от Българската мрежа, изповядваме: че ние отдавна не влагаме в корпоративната социална отговорност само дарителство и програми, и проекти, които поотделно реализираме, надминахме нивото и на общите ни колективни проекти, с които сме разпознавани. Ние имаме осъзнат дълг – извоювали сме от обществото чрез пазара правото и отговорността да управляваме отговорно и умело ресурси, включително и екипа, който водим, за да създаваме все по-големи ползи за обществото. Чрез продуктите и услугите, но и чрез иновативни подходи за посрещане на предизвикателствата и възможностите пред обществото, в области и теми от съществена важност, които все още не са разпознати, адресирани или решени. Анализираме, създаваме иновативно решение, инвестирайки за своя сметка, превръщаме го в добра практика, даваме му устойчивост. И за да се превърне тази доказала се добра практика в полза за цялото общество, е нужно тя да бъде разпозната от него и от тези, на които то е делегирало отговорността да управляват даден процес/сфера и те да насочат обществен ресурс (акумулиран от нашите данъци) за реализация в национален мащаб. За това са необходими и медиите.“ 

Председателят на БГМД на ООН посочи и други виждания за ролята на медиите: 

„Приносът на медиите е важен за да запазим децата ни в България, като им дадем примери за възможности за достойна реализация, да ги насърчим към предприемачество, да инспирираме и другите фирми от даден бранш, а техните служители да изискват и очакват, да докажем, че отговорният бизнес е сила за добро. Това е въпрос на ценности на медиите, а за обществените – смисъл на съществуването им.“

Making Global Goals Local Business България е международен форум, който цели да представи човешките измерения на Целите за устойчиво развитие и ролята на бизнеса като двигател за тяхното постигане. Форумът е част от събития, организирани от локалните мрежи и Глобалния договор на ООН. 
Организационни партньори са БДВО, БСК, БФБЛ, Българо-белгийски бизнес клуб, ГБИТК, СМT, Българо-белгийски бизнес клуб, София Тех Парк.

Събитието се осъществява с партньорството на Асарел-Медет, Байер България, Евроинс, Овергаз, ТехноЛогика, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 

и с медийното партньорство на BGlobal, investor.bg, enterprise.bg, в-к Сега.

 

Дискусиите, предвидени за втория ден на форума, както и тържественото отбелязване на 10-та годишнина от създаването на Българската мрежа, бяха отложени до ново отпускане на противоепидемичните мерки, обявени в първия ден на събитието.

DSC_7655 (1) DSC_7862

Details

От Ню Йорк до София – форум на Глобалния договор на ООН и Българската мрежа, посветен на отговорния бизнес, 13 и 14 октомври 2021

GlobalGoals_blue

Събитието MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS ще срещне представители на отговорния бизнес у нас със световни експерти по корпоративна устойчивост. Срещите ще се проведат на 13 и 14 октомври 2021 г. в хибриден формат и са посветени на ролята на компаниите в постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН

На 13 и 14 октомври 2021 г. столицата ни ще се превърне в средище на отговорния бизнес в рамките на форума MAKING GLOBAL GOALS LOCAL BUSINESS. Българската мрежа на Глобалния договор (БМГД на ООН) и нейните компании членове ще се срещнат с представители на световната инициатива в Ню Йорк, за да покажат силата на бизнеса да създава “добро” в национален и международен мащаб. 

Прочетете повече

 

Details

Бизнесът и местната власт обединиха усилия в акция за безопасност в Девня

Пешеходни пътеки Девня 4През 2019 г. по идея на отдел „Здраве и безопасност при работа“ в Солвей Соди, служители на компанията поставиха началото на инициативата „Безопасно пристигни за първия учебен ден“, като боядисаха десетте пешеходни пътеки в районите около три училища и две детски градини на територията на град Девня, за безопасното придвижване на учениците и децата от детските градини преди началото на учебната година.

Прочетете повече

Details

Устойчивото потребление на храни и Целите за устойчиво развитие 2030

1По данни на Програмата на ООН за околната среда на фона на 690 милиона души по света, страдащи от глад, 17% от цялата храна, консумирана от потребителите, се изхвърля. За производството й са били използвани природни ресурси и са изхвърлени парникови газове. Понастоящем хранителните системи не са адаптирани към нашите цели. Те не посрещат нуждата от храна и хранителна безопасност на нарастващото население, за което околната среда и здравето ни плащат висока цена. Така се оказваме изправени пред задължението да извършим цялостна трансформация в начина, по който произвеждаме храна. Чрез намаляване на хранителните отпадъци могат да бъдат спестени пари, да се ограничат въглеродните емисии и да се съхранят ресурсите за идните поколения. 

Прочетете повече

Details

Стартира записването за „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите 2021“ на Българската мрежа на глобалния договор на ООН

gordeiase3Поредицата от събития за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на глобалния договор на ООН – „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“ – ще се проведе през ноември. Деветото издание на проекта „Гордея се с труда на моите родители” е планирано за 1 ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 26 и 27 ноември, седмият Базар на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Хибридният формат на събитието, комбиниращ възможност за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, отново ще даде възможност на деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. 

Прочетете повече

Details

Нов преподавател по английски език от САЩ за учениците от Гълъбово благодарение на „КонтурГлобал Марица Изток 3“

3От началото на новата учебна година учениците от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в град Гълъбово, в сърцето на енергийния комплекс „Марица Изток“, отново ще имат възможността да изучават английски език максимално близо до оригинала. След наложенето от пандемията прекъсване, в града пристигна нов преподавател от САЩ. Присъствието му е осигурено от програма „Фулбрайт“ с подкрепата на една от големите електроцентрали в региона – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Прочетете повече

Details

Устойчивостта и доверието са новият най-ценен капитал на бизнеса

GlobalGoals_whiteОт приемането на Глобалните цели за устойчиво развитие (SDG) през 2015 г., отговорният бизнес и организации, обединени от Глобалния договор на ООН, инвестират усилия и ресурси за тяхното постигане. Част от тази обща стратегия е поредицата локални събития с международно участие „Making Global Goals Local Business“, които срещат бизнес лидери, експерти в областта на устойчивото развитие, представители на правителства, граждански организации и неправителствен сектор. Амбициозната цел е създаване на партньорства, за да се формулират и стимулират колективни действия и да се ускори напредъка по SDG-s.

Прочетете повече

Details

Пощенска банка обяви победителите в своята КСО платформа „Вселена от възможности“

Postbank_Photo_6На 14 септември по време на специално събитие в Университетската ботаническа градина в гр. София бяха наградени победителите в иновативната дигитална платформа на Пощенска банка „Вселена от възможности“. Тя бе създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция, за да насърчи интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото. 30 от общо 238 проекта с потенциал в ключовите области „Дигитални иновации“, „Образование“ и „Зелени проекти“ достигнаха до финалния етап на състезанието, а в началото на септември след решителния вот на авторитетно жури бяха избрани тримата победители – по един проект във всяка от тях.  

Прочетете повече

Details

Енергия за социално развитие

4 CGME3_Home Seniors Galabovo„КонтурГлобал Марица Изток 3“ е повече от индустриален съсед за жителите на Гълъбово и региона на Стара Загора. Град Гълъбово, област Стара Загора? Може да ви звучи непознато, но пък е интересно. В малкия град денят отдавна не свършва с първа програма – има възможности за спорт, занимания за подрастващите, добро образование, качествени здравни и социални грижи. От години за развитието на Гълъбово допринасят големите компании в енергийния комплекс Марица Изток, сред които и ТЕЦ  „КонтурГлобал Марица Изток 3”. Централата е инвестирала над 9 милиона лева в различни социални проекти, фокусирани основно към община Гълъбово  и Стара Загора.

Прочетете повече

Details