10 компании създават пчелин на Българската мрежа по повод 05 юни, Световния ден на околната среда

Инициативата стартира със съвместно осиновяване на два кошера в подкрепа на българските пчелари от „Истински мед“


WED_all logos _FBcover_820x360 (1)На 05 юни 2021 г., Световният ден на околната среда (World Environment Day, WED), Българската мрежа на Глобалния договор на ООН стартира създаването на общ пчелин на организацията, с осиновяването на два споделени кошера към платформата „Истински мед“.  Всяка компания-член може да осинови и собствен кошер като част от Пчелина на Българската мрежа, ползвайки специалните условия за организацията. 

С това компаниите-членове на Българската мрежа ще дадат своя принос към Възстановяването на екосистемата, каквато е и темата на WED тази година. Спасяването на пчелите е буквално жизненоважно за възстановяването и функционирането на екосистемите, и за живота на Земята. По информация на Програмата на ООН за околната среда, пчелите са сред най-ценните опрашители на планетата. Близо 90% от всички диви цъфтящи видове зависят изцяло или отчасти от опрашването от животни, както и 75% от световната реколта и 35% от общите земеделски площи.  

Ето защо компаниите-членове на Българската мрежа: Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Делойт, Kaufland България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Минно-геоложки университет, Овергаз, Пощенска банка, ТехноЛогика, както и Aresgas стартират инициативата си за създаване на собствен пчелин с два общи кошера, в подкрепа на българските пчелари. Ефектът от осиновяване на един кошер годишно е 25 кг. мед, 60,000 нови пчели и 360 млн. опрашени цветове. 

Същевременно Българската мрежа предизвиква компаниите-участници в съвместното осиновяване на кошерите, да дадат име на пчелата майка на своя кошер. Победителите ще бъдат обявени на 05 юли, а най-доброто предложение за име ще донесе награда за компанията – бурканчета мед, както и възможност за посещение на кошера. 

KV 1920x1080 px„Възстановяването на екосистемата“, каквато е и темата на WED тази година, е достъпен ангажимент на всеки отделен човек и компания, а съвместните усилия могат да допринесат за промяната, която искаме да видим. Статистиките показват, че времето за отлагане е приключило, живеем във времето на активните действия, които трябва да предприеме това поколение, каквото е и мотото на WED 2021 #GenerationRestoration.

******

Платформата „Истински мед“ помага на българските пчелари да реализират продукцията си на честна цена и на консуматорите на мед да се сдобият със 100% чист истински мед с гарантирани качество и произход.

Медът, предлаган на платформата, е от производители, които използват smart технология, която помага на пчеларите да се грижат по устойчив начин за пчелите си, като получават данни от кошерите си в реално време чрез Beebot – вътрекошерно устройство, следящо ключови показатели за пчелната колония.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва Световния ден на околната среда от 2012 г. чрез различни инициативи, свързани с актуалната за годината тема. Oпазването на околната среда е сред основополагащите принципи* на Глобалния договор на ООН. Те ангажират компаниите-членове на инициативата с конкретни дейности и политики, като отговорно и чисто производство, спазване на високи екологични стандарти, зелени инвестиции, развиване и използване на технологии, щадящи околната среда.

Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и действия за опазване на околната среда. От 1974 г.  насам той се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда. Всеки Световен ден на околната среда е организиран около тема, която обръща внимание на важен актуален въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни среда. За 2021 г. темата е „Възстановяването на Екосистемата“ под наслов #GenerationRestoration