Фрея и Амброзия са имената на пчелите-майки от
Пчелина на Българската мрежа 

10 компании се обединиха по повод Световния ден на околната среда за съвместно осиновяване на два кошера в подкрепа на българските пчелари от „Истински мед“

сувенир 2_Пчелин на БМГДПо повод Световният ден на околната среда (World Environment Day, WED), 05 юни 2021 г., Българската мрежа на Глобалния договор на ООН стартира създаването на общ пчелин на организацията с осиновяването на два споделени кошера към платформата „Истински мед“.  Десет компании се обединиха за каузата чрез създаването на Пчелин на Българската мрежа да допринесат за Възстановяване на екосистемата, каквато е и темата на WED през 2021 г. 

Компаниите-осиновители на кошерите бяха предизвикани да дадат име на пчелата-майка на кошерите. На предизвикателството откликнаха АресГаз, Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Контур-Глобал Марица Изток 3, Технологика и Пощенска банка, като бяха получени 19 предложения за имена. Изборът на Секретариата на Българската мрежа са имената Фрея, богиня на любовта, плодовитостта, пролетта и щастието, предложено от АресГаз и Амброзия,  напитката на боговете за безсмъртие, предложено от ТехноЛогика. Двете компании печелят обявената награда бурканчета мед и възможност за организирано посещение на кошера. 

Сред открояващите се имена, предложени от компаниите са Ubee от Пощенска банка, зад което стоят U – съкратено от You, защото и ТИ можеш да бъдеш пчела майка и bee – пчела и римуващо се с Whoopee!, възклицание за щастие според Cambridge Dictionary и прекрасното Марица, комбинация от “Майка” и “Царица”, от Контур-Глобал Марица Изток 3.

сувенир 6_Пчелин на БМГДСъс създаването на Пчелин на Българската мрежа компаниите-осиновители Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Делойт, Kaufland България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Минно-геоложки университет, Овергаз, Пощенска банка, ТехноЛогика и АресГаз дават своя принос за Възстановяването на екосистемата чрез спасяване на пчелите, което е жизненоважно за функционирането и и за живота на Земята и предизвикват и други компании да се включат Пчелина като осиновят свои кошери. По информация на Програмата на ООН за околната среда, пчелите са сред най-ценните опрашители на планетата. Близо 90% от всички диви цъфтящи видове зависят изцяло или отчасти от опрашването от животни, както и 75% от световната реколта и 35% от общите земеделски площи. Ефектът от осиновяване на един кошер годишно е 25 кг. мед, 60 000 нови пчели и 360 млн. опрашени цветове. 

„Възстановяването на екосистемата“, каквато е и темата на WED тази година, е достъпен ангажимент на всеки отделен човек и компания, а съвместните усилия могат да допринесат за промяната, която искаме да видим. Статистиките показват, че времето за отлагане е приключило, живеем във времето на активните действия, които трябва да предприеме това поколение, каквото е и мотото на WED 2021 #GenerationRestoration.

******

Платформата „Истински мед“ помага на българските пчелари да реализират продукцията си на честна цена и на консуматорите на мед да се сдобият със 100% чист истински мед с гарантирани качество и произход.

Медът, предлаган на платформата, е от производители, които използват smart технология, която помага на пчеларите да се грижат по устойчив начин за пчелите си, като получават данни от кошерите си в реално време чрез Beebot – вътрекошерно устройство, следящо ключови показатели за пчелната колония.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва Световния ден на околната среда от 2012 г. чрез различни инициативи, свързани с актуалната за годината тема. Oпазването на околната среда е сред основополагащите принципи* на Глобалния договор на ООН. Те ангажират компаниите-членове на инициативата с конкретни дейности и политики, като отговорно и чисто производство, спазване на високи екологични стандарти, зелени инвестиции, развиване и използване на технологии, щадящи околната среда.

Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и действия за опазване на околната среда. От 1974 г.  насам той се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда. Всеки Световен ден на околната среда е организиран около тема, която обръща внимание на важен актуален въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни среда. За 2021 г. темата е „Възстановяването на Екосистемата“ под наслов #GenerationRestoration