Започна първият модул на Лятното училище за деца на служители

2021-08-10_Photo_Aurubis_Summer_school_4В началото на месец август започна традиционно Лятно училище за деца на служители на Аурубис България, което компанията организира за осма поредна година, в партньорство с Образователен център „Милетия“. В заниманията това лято ще се включат 60 деца на колеги от всички отдели в компанията, а мотото на тазгодишното издание е «Живи корени – дъга от пъстри мечти».

В първия ден на лятното училище децата се потопиха в миналото на град Пирдоп чрез театрална постановка, подготвена специално за тях и изиграна в двора на Начално училище „Тодор Влайков“. Пред очите им оживя самият Тодор Влайков, в ролята на който се въплъти актьорът Иван Николов. Той ги въвлече в интерактивна игра, с която помогнаха за изграждането на декора за представлението. Така под сенките на многовековните секвои се разходиха Влайковите герои от повестта „Дядовата Славчова унука“, умело пресъздадени от деца, участници в самото лятно училище – Йоан Ецов син на Светлана Борисова, която работи в нашите Аналитични лаборатории и Теодора Тодорова дъщеря на колегата Тодор Тодоров от Енергоносители.

2021-08-10_Photo_Aurubis_Summer_school_2Денят за децата продължи с още предизвикателства и търсене на забележителности, пръснати из целия град, за съществуването на които до момента повечето от тях не предполагаха.

Най-големите участници в лятното училище посетиха сградата на Община Пирдоп, където ги посрещна зам.-кметът инж. Мария Шентова. Тя ги запозна със структурата и работата на Общинска администрация и разведе децата през различните служби. Обиколката включваше и посещение на кабинета на кмета, където по-смелите се престрашиха да седнат в „горещия“ стол. Срещата продължи в заседателната зала под формата на разговор, в който децата свободно можеха да задават своите въпроси. Вярваме, че е важно всеки от нас да има активна гражданска позиция, а това е нещо, което се възпитава.

2021-08-10_Photo_Aurubis_Summer_school_3Следобедът за децата продължи в прохладните гори на местността Борова гора над града, където в игри и закачки търсиха тракийски могили. Така неусетно през целия ден те научаваха интересни факти за нашия град и създадоха безценни нови приятелства.

Предизвикателствата продължават и във втората седмица на август, когато участниците в Лятното училище ще бъдат „на пазар в Чавдар“, където ги очакват творчески работилници и игри на открито в местността „Св. Петка“, а за най-големите е предвиден поход до водопад „Казаните“, в близост до селото.