2022_LS_-_Zoom_Background_1

Световната среща на лидерите, работещи за устойчиво развитие Leaders Summit 2022 ще се проведе на 01 и 02 юни под надслов “Светът, който искаме”

По време на форума ще бъдат обявени и световните SDG пионери, с българска номинация на финалния кръг

На 01 и 02 юни ще се проведе световния форум Leaders Summit 2022 “Светът който искаме”, който се организира ежегодно от Глобалния договор на ООН. Най-значимото събитие в сферата на корпоративната устойчивост събира лидерите на ООН, бизнеса, правителства, гражданския и академичния сектор, за да сравнят напредъка по Целите за устойчиво развитие и да планират нови конкретни мерки за постигането им. 

Сред водещите участници в Leaders Summit 2022 г. са Антонио Гутиереш, генерален секретар на ООН, Мишел Бешеле, Върховният комисар на ООН за човешките права, Санда Оджиамбо, помощник генерален секретар  на Глобалния договор на ООН,  Катрин Ръсел, генерален директор на УНИЦЕФ, Педро Санчез, министър-председател на Испания, които ще разговарят за „Състоянието на света“ в първата сесия на Форума. 

В разговора за ускоряване на действията на частния сектор за справедлив преход към NET Zero ще се включат Гай Райдър от Международна организация на труда, Марк Кей от Moody’s, Роберто Суарез Сантос от Международната организация на работодателите (IOE), Сара Буроу от Международния профсъюз и др. Те ще споделят научно обосновани практики за декарбонизация, които насърчават създаването на достойни, зелени работни места и са приобщаващи за хората, които ще сменят професиите си.

В програмата на деня ще бъдат разгледани и ролята на бизнеса за намаляване на неравенствата и спазване на човешките права, стратегии за ангажиране на малки и средни предприятия чрез колективни проекти, финансиране на Целите за устойчиво развитие, какъв е маркетинга в тяхна полза и др. В сесиите ще се се включат лидери като Александра Палт, Главен директор по корпоративна отговорност и главен изпълнителен директор на Фондация Лореал, Джон Ринг, Главен изпълнителен директор на Интер ИКЕА Груп, Томас Ким от Thomson Reuters,  Вивиан Гордън Пулар от SAP и др. 

Застъпващите се глобална пандемия, война, климатична криза, които доведоха до влошаване на социалното и икономическо неравенство, отклониха света от пътя за постигане на SDG до 2030 г. Сега повече от всякога, бизнесът се ангажира като корпоративен гражданин заедно с ООН, правителствата и гражданското общество за справяне с тези предизвикателства и за постигане на Целите чрез сътрудничество между всички заинтересовани страни, с иновативното лидерство на отговорния бизнес и целенасочени инициативи, базирани на данни.

02 юни, вторият ден на форума е фокусиран върху усилията на бизнеса за постигане на устойчивост: има ли и какви са ефективните инструменти за привличане на повече компании и за увеличаване на скоростта за работа по SDG. Сред темите на деня са и начините за измерване на напредъка, постигнат от компаниите. Ще бъде осъществено и включване на живо от конференцията Stockholm+50, посветена на Световния ден на околната среда. В последващата дискусия „Справяне с тройната планетарна криза: Ролята на частния сектор в Европа“ ще бъдат обобщени и претеглени  основните теми, повдигнати на Стокхолм +50, значението на екологичните действия на бизнеса в Европа и как Глобалният договор на ООН и локалните мрежи в цяла Европа, каквато е и Българската, мобилизират бизнеса за тази кауза. Дискусията ще се съсредоточи върху ускоряване на действията по климата и плановете за зеления преход в Европа.

Форумът ще приключи с обявяването на световните SDG Пионери 2022. Конкурсът отличава онези професионалисти от компании-членове на Глобалния договор на ООН, които, следвайки 10те принципа на ООН за правата на човека, трудови норми, околна среда и антикорупция, работят убедително за постигане на Целите за устойчиво развитие. Днес Целите са припознати от 193 държави в света, сред които и България, която се присъединява към Плана за устойчиво развитие 2030 още при обявяването му през 2015 г. За първи път до финалния кръг на конкурса „SDG Пионери“ достига и български бизнес лидер – Димитър Цоцорков, председател на надзорния съвет на „Асарел-Медет“, след като беше отличен като SDG Пионер на България в локалния кръг, проведен от Българската мрежа. Това прави очакването на церемонията по обявяване на 10те носители на приза „SDG Пионери“ 2022 много по-вълнуващо за страната ни.

Вижте цялата програма тук: https://events.unglobalcompact.org/leaderssummit22/1866601 

Компаниите-членове на Глобалния Договор на ООН и всички  техни служители имат право на свободен достъп до сесиите: https://events.unglobalcompact.org/leaderssummit22/2013193