DSC_1852

АЕЦ Козлодуй отбеляза Световния ден на околната среда 2022

И тази година Атомната електроцентрала посвети поредица от инициативи на Световния ден на околната среда, който през 2022 г. премина под мотото „Само една Земя” с фокус върху устойчивия живот в хармония с природата.
На 2 юни служители на компанията почистиха и облагородиха възстановените през 2020 – 2021 г. от атомната централа два детски къта в района на парка на град Козлодуй. Убедени в необходимостта от грижа за средата, в която живеем, те окосиха тревните площи, реновираха оформения игрален кът, монтираха две нови цветни пейки и засадиха цветя.
Традицията Световният ден на околната среда да бъде отбелязван чрез засаждане на дърво в Алеята на екологията пред Спортно-оздравителния комплекс на АЕЦ „Козлодуй” бе продължена на 3 юни тази година. Млад червенолист явор бе засаден в създадената през годините горичка, която продължава да расте, за да радва всички жители на града.
В събитието, наред с представителите на атомната централа, се включиха гости от Община Козлодуй, ДП РАО и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”. ДП РАО се присъедини и тази година към инициативата на АЕЦ „Козлодуй” и засади втора малка липа.
Още една проява, организирана от АЕЦ „Козлодуй”, отправя призив да опознаем природата, за да се грижим по-добре за нея и да я пазим. Това е стартиралия през месец март фотоконкурс за пейзажна фотография под наслов „Красивата природа на България”. Поканата за участие към работещите в атомната централа и членовете на техните семейства важи до 1 август и има за цел ядрените енергетици да споделят запечатани от тях гледки, разкриващи прелестта на родната природа през четирите годишни сезона. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 15 август 2022 г.
Като участват активно в различни екопрояви, работещите в АЕЦ „Козлодуй” ясно показват, че всички трябва да осъзнаваме значимостта на мотото „Само една Земя” и да се грижим за природата – един от важните приоритети на Дружеството.
С производството на електроенергия с нулев въглероден отпечатък и екологичната си политика атомната централа дава своя принос в опазването на околната среда и потвърждава ангажираността си като член на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН да следва основополагащите принципи на Договора.

 

Kozloduy_NPP_03-06-2022 (4)