10то издание на “Гордея се с труда на моите родители” разкри тайните на десетки професии пред 500 деца и тийнейджъри

Styled Photos for Your Instagram Feed, Large Size Template

За десета година проектът “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН запозна деца между 6 и 18 годишна възраст с професии от различни сектори. В седмицата на будителите над 500 деца прекараха цял работен ден в компаниите на родителите си. 

През този ден на отворените врати организаторите в компаниите-участници в проекта, чрез интерактивни игри, работилници и практически задачи, представят на малчуганите и по-големите деца същността на ключовите си професии, тяхното бъдеще и мястото им в конкретната фирма.

Сред основните цели на “Гордея се с труда на моите родители” е да се покаже на децата, че трудът е ценност и потребност, и носи удовлетворение. Децата и тийнейджърите виждат родителите си в напълно друга роля – на специалисти, които са необходими и полезни за общата цел на компанията, но и за обществото, независимо каква професия упражняват. Така се създава една съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания. Сред представените професии са химик, лаборант, инженер-изследовател, финансист, HR, програмист, геодезист, геолог, минен специалист, еколог и др.

“Десет години след стартирането на “Гордея се с труда на моите родители” компаниите са все така активни, а проекта – търсен. Примерите за деца, които са избрали бъдещата си професия именно по време на първите издания на проекта и днес вече изучават свързана с нея специалност, потвърждава необходимостта от този проект. Днес, в динамиката на развитието на професиите от една страна и на нарастващия дял на младежи, които нито учат нито работят, е все по-важно да дадем на децата си ясна представа за различните професии и да ги насочим в правилната за тях посока от най-ранна възраст. И да им покажем, чрез примера на родителите им, че професионалната реализация носи и лично удовлетворение.”, споделят от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Компаниите, които тази година се включиха в „Гордея се с труда на моите родители“ са сред най-големите в своите икономически сфери – Асарел-Медет, Аурубис, групата Геотехмин с Геострой и Енергео, Летище София, ОББ и Кей Би Си Банк България, Овергаз, Пощенска банка, Софарма, Солвей Соди, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 и Транспрес. Те представят индустрии като минно дело, газоразпространение, електропроизводство, лека промишленост, търговия, IT, банково дело, фармация, социални дейности, логистика и креативна индустрия. 

„Гордея се с труда на моите родители“ е първото от серията събития за ранно професионално ориентиране на деца и младежи, а заключителното събитие е „Базар на професиите“, което ще се проведе на 25 и 26 ноември 2022 в София Тех Парк. Компаниите ще разкажат отново за ключовите си професии, но вече за всички желаещи деца, младежи и родители. Те ще могат да се срещнат със специалисти от различни професионални сфери и чрез инсталации, работилници, демонстрации и презентации – да се докоснат до същността на професиите и да открият своето призвание.

Официален партньор на „Гордея се с труда на моите родители“ са фондация BCause и Фондация на бизнеса за образованието. Медийни партньори на проектите са Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Dnes.bg, Rabota.bg, BGlobal, b2b Media, Сега, Аз чета, Danibon.