Общо събрание на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

ОС

 

Уважаеми членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН,

Националният съвет на Сдружение „Българска мрежа на Глобалния договор на ООН”,  има удоволствието да ви покани на редовното годишно Общо събрание на Сдружение „Българска мрежа на Глобалния договор на ООН”, което ще се проведе на 20 септември 2022г. от 14:00 часа, в UniCredit Studio, пл. Св. Неделя 7, 1000 София, България.
Събранието ще се проведе при следния дневен ред:
1. Отчет за дейността на Националния съвет за 2021 г. и освобождаване от отговорност на
членовете на Националния съвет.
Проект за решение: ОС на БМГД на ООН приема отчета за дейността на НС за периода 2021
г. и освобождава от отговорност членовете на НС за дейността им през 2022 г.
2. Приемане на насоки за дейността на сдружението и бюджет за 2022 г.
Проект за решение: ОС на БМГД на ООН приема насоки за дейността и бюджет за 2022 г.
3. Приемане на Годишен доклад за дейността на Сдружението за 2021 г
Проект на решение: ОС на БМГД на ООН приема Годишния доклад за дейността на
Сдружението за 2021 г.
4. Приемане на Годишния финансов отчет на Сдружението за 2021 г.
Проект за решение: ОС на БМГД на ООН приема Годишния финансов отчет на Сдружението
за 2021 г.
5. Разни

Писмените материали, свързани с дневния ред на заседанието на Общото събрание са на разположение електронно и на следния адрес: гр. София, ул. „Филип Кутев“ 1.
Предложения за изменения и допълнения в дневния ред могат да бъдат изпращани в секретариата на БМГД на ООН, в писмен вид и подкрепени с мотиви, най-късно 14 (четиринадесет) дни преди обявената дата за провеждане на Общото събрание.
Каним ви да присъствате лично или чрез упълномощен представител. Моля, тези от вас, които няма да имат възможност да присъстват на събранието или да изпратят упълномощен представител, да ни уведомят предварително на e-mail: secretariat@unglobalcompact.bg. 

 

Details

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН приветства избора на България за председател на Икономическия и социален съвет

image1170x530cropped
Българската мрежа на Глобалния договор на Организацията на Обединените нации (ООН) приветства избора на България за председател на Икономическия и социален съвет, един от най-важните органи в най-голямата международна организация.
Доверието, което постоянният представител на България в ООН посланик Лъчезара Стоева получи, е продължение на високата оценка за работата на страната ни по прилагането на Целите за устойчиво развитие, в резултат на което България бе избрана и за член на Икономическия и социален съвет за периода 2021-2023 година със 186 от общо 192 гласа.

„Поздравяваме посланик Стоева за приоритетите, които си поставя като председател – ограничаване и справяне с въздействието на пандемията върху Целите за устойчиво развитие, както и съживяване на „страстта“, която характеризира разработването и изпълнението на Целите, договорени през 2015 г.“, заяви Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на ТехноЛогика. Той изрази готовността на Мрежата да работи съвместно с българската държава за изпълнението на тези политики.

„Въпреки кризите, които раздират обществото ни, българският бизнес продължава да е фактор на стабилност, гарант за устойчив, приобщаващ и отговорен растеж, стимулиращ заетостта, внедряването на иновации и опазването на околната среда“, коментира още Огнян Траянов.

Доказателство за отдадеността на българския бизнес към устойчивото развитие е и фактът, че българин за първи път се нареди сред десетте бизнес лидери в света, които бяха отличени като пионери на Целите за устойчиво развитие на Организацията на Обединените нации (ООН). Димитър Цоцорков достигна до финалния кръг на конкурса, след като беше отличен за Пионер на Целите за устойчиво развитие) на България в националния конкурс, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Линк към новината на сайта на ООН

Details

Стартира записването за „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите” 2022 на Българската мрежа

гордея се и базар

Събитията за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН – „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“ – ще се проведат през ноември.

Десетото издание на проекта „Гордея се с труда на моите родители” е планирано за 1 ноември, Деня на народните будители. В края на месеца, на 25 и 26 ноември, осмият Базар на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. 

Хибридният формат на събитиято, с възможности за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, ще бъде запазен, за да се даде възможност на повече деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. Същевременно присъствената програма ще бъде обновена, а възможността за интеракция с младежите ще направи досега им до професиите запомнящ се. Разбира се, присъственото участие на лектори и гости ще се определи от епидемиологичната обстановка и от политиките на всяка участваща компания. 

Очаквайте повече информация за програмата, формата и мястото на провеждане на събитията.

Прочетете повече

Details

#ProudOfOurMembers: VMware Bulgaria

vmware_072022_2

 

”VMware инвестира в инициативи за подобряване на заобикаляща ни среда и икономическия климат в България”, Диана Стефанова, вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware

VMware Bulgaria e глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност. Какво е корпоративна устойчивост за VMware Bulgaria и групата VMware, към които принадлежи и компанията? Разкажете ни за международния опит, прилагането му в страната, лидерството на българския екип и интегрирането на устойчивостта в бизнес стратегията.

 

Прочетете повече

Details

Нови правила на ЕС за социално и екологично отчитане за компании с над 250 служители

EU-flag

От 2024 г. големите компании ще трябва да разкриват публично информация за начина, по който работят и управляват социалните и екологичните рискове.

Във вторник,  21 юни, евродепутатите и правителствата на ЕС сключиха споразумение за нови правила за отчитане на големите компании. Директивата за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD) ще направи бизнеса по-отговорен, като го задължи да разкрива своето въздействие върху хората и планетата. Това има за цел да сложи край на greenwashing-a и да положи основите за стандарти за отчитане на устойчивостта на глобално ниво.

Новите изисквания на ЕС за отчитане на устойчивостта ще се прилагат за всички големи компании (с над 250 служители и 40 милиона евро оборот, както е определено в Счетоводната директива), независимо дали са публични или не. Компаниите ще трябва да докладват за въздействието си върху околната среда, човешките права, социалните стандарти и работната етика въз основа на общи стандарти.

Прочетете повече

Details

Ролята на академията за постигане на Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие

academy_cover_1_reference

 

На 22 юни 2022 г. ще се състои онлайн дискусия на тема: „Ролята на академията за постигане на Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие“.

Академичната общност има важна роля в тяхното изпълнение. Тя участва активно в определянето на смислени и осъществими цели, подкрепени с научни доказателства, по време на процесите на консултации, водещи до официалните преговори по Дневен ред 2030. Приносът на учените е ключов и за разработването на устойчиви решения, изследвания и знания и прилагането им при подготовката, установяването и тестването на подходящите инструменти, които биха били необходими за справяне с предизвикателствата на новите цели.

Прочетете повече

Details

ВУЗФ ще отбележи своята 20 годишнина с научно-приложна конференция “Икономика на страха”

640x360

 

На 23 юни 2022 г. от 10.30 часа във ВУЗФ стартира научно-приложна конференция “Икономика на страха”, посветена на 20-та годишнина на висшето училище. Тя се организира съвместно с Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab и под патронажа на г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата на Република България.

Форумът ще бъде открит от доц. д-р Григорий Вазов, президент и ректор емеритус на ВУЗФ, изпълнителен директор на VUZF Lab и г-н Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Конференцията ще протече в два панела – Панел IИкономиката на страха и политиката на централната банка и Панел IIПредпоставки за развитие на икономиката на страха.

Сред участниците са Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, Илия Лингорски, член на УС на Българската народна банка, Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на Република България, Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите,  проф. д-р Боян Дуранкев, проф. д.ик.н. Методи Христовпроф. д.ик.н. Виржиния Желязкова, гл. ас. д-р Красимира Найденова, доц. д-р Ирена Николова, д-р Даниела Караангова и др.

Прочетете повече

Details

“Солвей Соди” откри един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

“Солвей Соди” откри един от най-големите заводи за натриев бикарбонат в света

Председателят на Българската Мрежа на Глобалния Договор на ООН Огнян Траянов участва в официалното честване на 25-годишнината от успешната приватизация на „Солвей Соди“ АД – Девня, и откриването на новата инсталация на компанията за производство на натриев бикарбонат.

Г-н Траянов връчи на г-н Номикос поздравителен адрес за изключителните постижения, иновативността, ангажираността към бъдещите поколения, Целите на ООН за устойчиво развитие и решимостта на „Солвей Соди“ да допринесе за решенията на основните предизвикателства пред човечеството чрез устойчиви решения.

Поредният мащабен инвестиционен проект в завода в Девня “Солвей Соди”, джойнт венчър между белгийската научна компания “Солвей” и турската индустриална група “Шишеджам”  увеличава капацитета за производство на натриев  бикарбонат, дериват на калцинираната сода, в завода с 200 000 тона. С тази инвестиция заводът в Девня, който е най-големият за производство калцинирана сода в Европа, се превръща във втория по големина завод за производство на натриев бикарбонат в Европа и един от най-големите в света. Откриването на новата инсталация е част от събитията, организирани по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди”.

„Изключително съм горд с това модерно и енергийно ефективно съоръжение, в което сме интегрирали целия натрупан през годините опит и най-добрите налични технологии“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на “Солвей Соди”. „Тази инвестиция допълва усилията през последните 25 години – инвестирахме 1,6 милиарда лева, за да направим този завод пример за индустрията на калцинирана сода и натриев бикарбонат.”

Прочетете повече: https://www.unglobalcompact.bg/?page_id=11298

KAM_0185

Details

12 компании влизат в програмата за растеж на ENDEAVOR – DARE TO SCALE 2022

Photo_Dare to Scale 2022

В програмата са селектирани 21 предприемачи от различни сектори – ИТ и софтуер, хранително-вкусова индустрия, недвижими имоти, медии, както и организация с нестопанска цел

За четвърта поредна година предприемаческата мрежа Endeavor стартира програмата за растеж Dare to Scale, селектирайки в новия клас 12 компании от различни сектори.

Програмата се реализира с основен партньор Пощенска банка, подкрепата на Софтуер Груп, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНСМП) и с капиталов партньор SeedBlink. Медийни партньори на Dare to Scale 2022 са Forbes Bulgaria, The Recursive и Bloomberg TV Bulgaria.

Всички селектирани компании отговарят на предварително зададените критерии – да имат доказан продукт или услуга на пазара, оборот от минимум 200,000 лв. за 2021 г. и не повече от 150 служители. Селекцията на предприемачите се реализира от ментори, борда на Endeavor и мениджъри на Пощенска банка, Софтуер Груп и ИАНМСП.

Основните въпроси по време на интервютата бяха свързани със стратегията на компаниите за растеж, бизнес модела и потенциала за лидерство. Дванадесетте компании са представлявани от 21 предприемачи – основатели на бизнеси от различни индустрии – ИТ и софтуер, хранително-вкусова индустрия, недвижими имоти и медии. Тази година за първи път има отворен слот за компания, развиваща своята дейност в полза на обществото/ НПО. В него влиза Българската стартъп асоциация – BESCO.

Програмата ще се проведе в София и ще е с продължителност от четири месеца – от м. септември до м. декември 2022 г. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Предприемачите ще преминат през специализирани обучения в четири основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Участниците ще могат да се включат в нетуъркинг събития, по време на които да се запознаят и да обменят опит с основите представители в предприемаческата екосистема. Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което участниците ще презентират своите компании пред жури от утвърдени бизнес лидери.

Прочетете повече

Details

АЕЦ Козлодуй отбеляза Световния ден на околната среда 2022 с поредица от събития

Kozloduy_NPP_03-06-2022 (4)

И тази година Атомната електроцентрала посвети поредица от инициативи на Световния ден на околната среда, който през 2022 г. премина под мотото „Само една Земя” с фокус върху устойчивия живот в хармония с природата:

  • на 2 юни служители на компанията почистиха и облагородиха възстановените през 2020 – 2021 г. от атомната централа два детски къта в района на парка на град Козлодуй. 
  • традицията WED да бъде отбелязван чрез засаждане на дърво – млад червенолист явор, в Алеята на екологията пред Спортно-оздравителния комплекс на АЕЦ „Козлодуй” беше продължена и тази година. В събитието, наред с представителите на атомната централа, се включиха гости от Община Козлодуй, ДП РАО и „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”. ДП РАО се присъедини и тази година към инициативата на АЕЦ „Козлодуй” и засади втора малка липа.
  • Новата проява, с която АЕЦ „Козлодуй” отправя призив да пазим природата е фотоконкурса за пейзажна фотография под наслов „Красивата природа на България”. Поканата за участие е към работещите в атомната централа и членовете на техните семейства с краен срок за участие до 1 август.

Прочетете повече

Details