Представяне на новия модул към програмата „Отговорният избор“

 

logo-1

В края на септември, заедно с г-жа Цанка Миланова, изпълнителен. директор на Българска хранителна банка, беше представен пред служители на Овергаз новият обучителен модул към програмата „Отговорният избор“, на тема „Излишна ли е излишната храна“. 

По време на обучението, г-жа Миланова сподели мрачната статистика, че в България ние ежедневно изхвърляме 1835 тона храна или 670 000 тона годишно. Тези количества се равняват на огромните 2,2 млрд. порции храна на година – порции, които биха могли да отидат не на сметището, а при нуждаещите се. У нас 1,58 млн. души живеят на прага на бедността, което означава, че всеки втори българин не е в състояние да си осигури пълноценно хранене. В това число влиза всяко трето българско дете и всеки втори пенсионер. 

Модулът „Излишна ли е излишната храна“ засяга теми като това кой най-често изхвърля храна в големи количества, какво да правим с остатъците от храна и най-важното какво ние самите можем да направим, за да намалим разхищението на хранителни продукти.

За да се справи с неблагоприятната статистика, Българската хранителна банка е насочила усилията си към борбата 21762194_1792545467427152_4966302756471144004_nс разхищението на храна у нас. С помощта на нестихващите групи доброволци, екипът на Българската хранителна банка се грижи не само за намаляване на изхвърлените количества годна за консумация храна и нейното достигане до нуждаещите се, но и за разпространяването на знания относно правилното съхранение на хранителните продукти, максималното им оползотворяване и отговорното пазаруване.

Заинтересованите компании могат да заявят обучение за своите служители на secretariat@unglobalcompact.bg.

Научете повече за работата на Българската хранителна банка на техния уебсайт.

Прочетете още информация за програмата „Отговорният избор“ и условията за участие