По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, #BeatPlasticPollution. Статиите са продукт на UN Environment. 

Как светът на спорта се бори със замърсяването с пластмаса

 

(Снимка: Reuters)

От водолази, разчистващи отпадъци от морското дъно, до лекоатлети, които събират боклук докато бягат, спортисти, фенове и клубове обединяват сили, за да се справят с огромните количества пластмаса, която замърсява световния океан.

По време на големи спортни събития могат да се генерират до 750 000 пластмасови бутилки за няколко часа, ето защо е нужно да се търси промяна и глобалният обхват на спорта да се използва, за повишаване осведомеността сред феновете.

Ето няколко примера за спортове и спортисти, които са приели това предизвикателство.

1) Плаване:

Едно различно състезание и кауза, която наистина си заслужава – Volvo Ocean Race проследява седем отбора, които се състезават на разстояние 45 000 морски мили в продължение на осем месеца в изтощителна конкуренция и има за цел да повиши осведомеността по въпроса за устойчивостта, както и за заплахата, която пластмасата представлява за океаните. Тази година една от яхтите се състезава, за да популяризира кампанията „Чисти морета“ (Clean Seas).

Екипажът на борда събира и информация за микро пластмасата, като част от научната програма на Volvo Race.  Briton Dee Caffari разказва: „С научните експерименти, които провеждаме на борда на лодката, можем да получим сурови данни за микро пластмасата. Събираме референтни данни, които не могат да бъдат игнорирани от обществото, и се надяваме, че в бъдеще ще видим промяна в количеството микро пластмаса във водата.“

2) Футбол

Тотнъм може да не спечели Висшата лига тази година, но английският клуб е лидер в борбата с пластмасовите отпадъци. През април клубът заяви, че постепенно ще прекрати употребата на пластмаса за еднократна употреба на новия си стадион, който ще бъде отворен през следващия сезон. Целта е прекратяване използването на пластмасови сламки, бъркалки, прибори за хранене и всички опаковки за еднократна употреба свързани с тези продукти.

В Съединените щати Adidas и Major League Soccer пуснаха специални екипи, изработени от Parley Ocean Plastic, за мачове, които се играят през уикенда на Деня на Земята. Всички 23 клуба носеха екипите от влакна, създадени от пластмасови отпадъци, събрани от плажове и крайбрежни региони.

3) Атлетика

Тазгодишният маратон в Лондон се проведе в рекордно топло време, но беше уникален и заради друго – организаторите въведоха използването на биоразградими чаши, за да намалят броя на пластмасовите бутилки, които обикновено биват изхвърляни по улиците след събитието. Около 90 000 чаши бяха поставени на три пункта за вода по маршрута, както и 760 000 пластмасови бутилки за бегачите. Всички бутилки са събрани и рециклирани след състезанието, а използването на чашите ще продължи и в бъдеще.

4) Игрите на Британската общност 2018

Игрите на Британската общност се проведоха през април на Златния бряг в Австралия и организаторите бяха решени да направят всичко възможно, за да защитят този красив регион и океана. Балоните с хелий бяха забранени по време на събитието, а зрителите бяха насърчавани да носят свои собствени бутилки, които да пълнят многократно от пунктовете за вода.

5) Плуване

8,900 километра – най-дългото плуване. В края на май приключенецът и активист Ben Lecomte ще плува от Токио до Сан Франциско в името на науката и устойчивостта. Приключението на Lecomte ще го преведе през „Голямото тихоокеанско сметище”, което представлява маса от отпадъци с площ три пъти по-голяма от тази на Франция.

Lecomte и неговият помощен екипаж ще допринесат за осем изследователски програми по време на плуването, които обхващат всичко от замърсяване с пластмаса до течения и радиация. Екипажът ще събира ежедневно водни проби и микро пластмаса, за да помогне на изследователите да научат повече за тези микроскопични замърсители, които достигат до хранителната верига.

6) Гмуркане

В Обединените арабски емирства група водолази събира тонове боклук от дъното на Арабско море, за да повиши информираността за щетите, причинени от пластмасови отпадъци, като същевременно документира морския живот в района. Мохамед Фаласи, морски биолог, основал екипа, след като открил, че морското дъно е покрито с отпадъци. Сега той и приятелите му правят почиствания през уикенда, събирайки отпадъци от пластмаса, метал, стъкло, керамика, гума.

(Снимка: Pixabay)

7) “Plogging”

Не е нужно да сте елитен спортист, за да се присъедините към битката срещу замърсяването с пластмаса. Може да опитате „plogging“. Шведската тенденция, която представлява събиране на отпадъци по време на тичане, набира сила и на 5 юни – Световен ден на околната среда, когато ще се провеждат „plogging” събития по целия свят. Името идва от съчетаването на шведската дума „plocka“, която означава „събирам” с „jogga „, „тичам”.

 

Източник: UN Environment

Превод: Жасмина Русева