#Скъсай с пластмасата

Ако не можеш да я рециклираш, откажи я

infografica_02

Замисляли ли сте се за количеството найлонови торбички, които използвате на ден или седмица? Стряскащата статистика гласи, че в световен мащаб един милион найлонови торбички се употребяват всяка минута. Иновация през 70-те години на миналия век, днес найлоновите торбички представляват продукт, произвеждан в количество един трилион на година. Те достигат планински върхове, дори Еверест, полярни ледници, най-тъмните дълбини на океаните –  найлонова торба е била открита дори на най-дълбоката точка на Тихия океан, на дълбочина от 10,898 метра, и създават огромни екологични предизвикателства. Нерядка гледка са „летящите“ полиетиленови торбички, захвърлени на улицата или заплели се в клоните на някое дърво. Голяма част от този тип отпадък попада и във водните басейни и достига до крайбрежни ивици, брегове и плажове. Всяка година близо 13 милиона тона пластмасов отпадък достига до океаните – количество за чието пълно разпадане могат да отнемат до 1 000 години. 

Веднъж попаднала в реката, морето или океана, пластмасата често бива и погълната от водните животни, бъркайки я с храна. Доказателство за това са откритите пластмасови частици в стомасите на приблизително 71% от морските птици и 30% от костенурките. Голяма част от тази пластмаса, попаднала във водата, се разлага на микро частици, които замърсяват околната среда и убиват морската фауна. Тези частици могат да попаднат и във водопреносната система, съответно във водата, която пием.  

Полиетиленовите торби не са единствения проблем. Замърсяване причиняват и разнообразие от пластмасови отпадъци, които представляват 10% от цялостния отпадък, който ние създаваме. Парадокс в същото време е това, че половината от пластмасовите продукти, които използваме са такива за еднократна употреба. По последни данни  днес произвеждаме двайсет пъти повече пластмаса в сравнение с 1960-те. Ако продължаваме със същото темпо, до 2050 г. ще сме произвели още 33 млрд. т. пластмаса, т.е съотношението риба: пластмаса ще бъде 1:1, а огромна част от нея ще попадне в океаните, където ще остане с векове.

infografica_08

Не е тайна, че причина за замърсяването на природата с пластмасови отпадъци, е човекът и неговото нехайство. Използването на пластмасови продукти за еднократна употреба дълбоко се е вкоренило в ежедневните ни дейности – посягаме към найлоновата торбичка, за да сложим покупките си, използваме пластмасови прибори, сламки и бъркалки, които се изхвърлят почти веднага след това. Почти една трета от пластмасовите опаковки, които изхвърляме се озовават по улиците на градовете ни и сред природата.

Потреблението на пластмаси в офиси и компании има значителен принос за тоновете отпадъци.  Показателно за това твърдение е, че по последни данни един американски офис служител използва приблизително 500 пластмасови чаши годишно. У нас, практиката по време на фирмени срещи и събития често включва използване на пластмасови чаши за напитки. Малцина обаче се замислят какво се случва с чашите, след като бъдат изхвърлени в коша с общия отпадък. Отговорът е – отиват на сметището, където разграждайки се, пластмасата с години отделя силно отровни вещества, замърсяващи почвата и водата.

Има много неща, които можем да направим, за да намалим своя негативен ефект върху замърсяването на околната среда с пластмасов отпадък, както като индивидуални потребители, така и като производители и компании.

Най-достъпните лични решения са да заменим пластмасовата бутилка със стъклена, пластмасовата чаша с керамична или стъклена, полиетиленовата торба с платнена, както и да се откажем от използването на пластмасови сламки, бъркалки, прибори и кутии за храна. И нека не забравяме – събирайте разделно своя отпадък и предавайте годния за рециклиране. Тези практики не костват голяма инвестиция, а напротив, ще спестят от месечния ви бюджет. 

poster1

В корпоративен аспект производителите на опаковки (около 40% от пластмасата по света се използва за производство на опаковки) могат да улеснят рециклирането на пластмасови продукти чрез иновации и дизайн, а компаниите-потребители могат да насърчат своите служители в правилното събиране и разделяне на отпадъците на работното място.

Редица световни компании вече са осъзнали сериозността на проблема и поемат инициативата по ограничаване на замърсяването с пластмасов отпадък в свои ръце. През септември 2017 г. в американския град Сиатъл, над 150 ресторанта доброволно се отказват да предлагат пластмасови сламки на своите клиенти.

От януари тази година едни от най-популярните вериги супермакети в Обединеното кралство обявиха планове да предприемат плавна замяна на пластмасовите опаковъчни продукти с хартиени такива.

От нас зависи какво наследство ще завещаем на бъдещите поколения – чиста околна среда, на която да се наслаждават, или екосистема, задушена в прегръдката пластмасовия плик.

–––
Световният ден на околната среда се отбелязва  всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда от 1974г. в над 100 страни. Този ден е най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.

Тазгодишното издание на Световния ден на околната среда е под наслов #Скъсай с пластмасата и обръща внимание върху нарастващия проблем за околната среда, предизвикан от замърсяването с пластмаса.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва този ден от 2012 г. насам като традиционно адаптира ежегодната тема на глобалната инициатива към проблемите и нуждите на нашата действителност.

 

Статистическата информация е по данни на UN Environment.