По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, #BeatPlasticPollution. Статиите са продукт на UN Environment. 

Индийката поела на мисия за борба със замърсяването с пластмаса

 

walking woman

Снимка: © Rajeshwari Singh

Rajeshwari Singh, 32 годишна индийка родом от град Vadodara в западна Индия, пътува към Делхи. Но тази млада жена не е избрала най-лекия път, по който да стигне до столицата. Singh ще извърви пеша разстоянието до Делхи, под погледа на изгарящото слънце, преминавайки през 22 населени места, така прекосявайки над 1,100 километра. 

Преходът, който Singh е предприела на 22 април и който ще отнеме период от шест седмици, цели да обърне внимание върху замърсяването причинено от пластмаса.

Темата, която Singh е избрала за своето начинание е „Моят отпадък, моя отговорност“. Нейната цел е проста: да повиши осведомеността на хората, които среща по пътя си, за да прекрати употребата на пластмаса и да се възползва от възможността да набере средства за своята собствена организация.

„Аз ходя образувайки 0% замърсяване, като отбягвам всякакъв тип пакетирана в пластмаса храна, бутилирани напитки и вода. Тъй като аз с години не използвам пластмаса, ще срещна хора по пътя на прехода си, с които ще имам възможност да поговоря. В моя преход ще премина през 22 големи града и четири провинции, за да достигна до Делхи на 5 юни – Световния ден на околната среда,“ каза Singh.

Singh, която през последните 10 години не е използвала пластмаса иска да вдъхнови същия тип поведение у хората, които среща по пътя на прехода си. Тя ще покрива дистанция от близо 30 км. на ден, ходейки през ранните часове на деня или при свечеряване, за да избегне екстремно високите температури на северна Индия.

Singh цели да използва своето начинание и за да набере средства в подкрепа на сфери като образование, изследователска дейност и управление на отпадъците.

Засега по време на прехода си Singh е преминала и през няколко малки премеждия, като например деня, в който бездомно куче отмъква едната й обувка. „Опитах се да го хвана, но то тичаше с моята обувка в уста. Накрая открих обувката няколко метра надолу по пътя. Сега тази история ми звучи смешно, но тогава бях много притеснена за това как ще вървя без обувката си.“

Singh  продължава разказа си: „Няколко пъти бях преследвана и от мъже на мотори, но се справих със ситуацията“.

Независимо от трудностите, които среща по време на своето начинание, Singh продължава със същия устрем. Тя не е използвала пластмаса по време на пътя си.

След като Singh пие вода само от локални водни източници, тя е забелязала как водата във всеки град или село, през които преминава, има различен вкус.

Понякога различни хора се присъединяват към нея по време на прехода й, но през повечето време тя върви сама.     

 

Автор: UN Environment