По случай 5 юни – Световен ден на околната среда, Българската мрежа публикува редица кратки истории, свързани с тематиката на събитието тази година, #BeatPlasticPollution. Статиите са продукт на UN Environment. 

Какви действия предприема индийската провинция Сиким, за да сложи край на замърсяването с пластмаса?

 

landscape-842792_960_720

Снимка: UN Environment

Малката провинция Сиким, намираща се в Хималаите, води своя собствена зелена революция. Независимо от това, че е малка и сравнително изолирана, а местното население живее на изключително тежък планински терен, Сиким се отличава като един от екологичните лидери в Индия.

Сиким, която през 1998 г. се превръща в първата индийска провинция, забранила употребата на пластмасови торби, се намира и сред първите, които насочват вниманието си върху употребата на пластмасови бутилки. През 2016 г., Сиким взима две особено важни решения. Налага забрана за използването на бутилирана вода в държавните институции и по време на държавни събития. Второ, налага забрана за употребата на стиропор и чинии и прибори за еднократна употреба в цялата провинция, с цел намаляване токсичното замърсяване с пластмаси и справяне с набиращия сила проблем с отпадъците.

Изчислено е, че с нарастващото население и увеличаващата се консумация, световната употреба на пластмасови бутилки ще нарасне до половин трилион годишно до 2021 г.

Благодарение на положените огромни усилия за повишаване на осведомеността и с налагането на санкции, тази забрана показва резултати. Местните жители на Сиким вече използват чинии изработени от хартия, дървесни листа и други био продукти. Офисите на държавните институции също заменят пластмасата, вече употребявайки филтрирана вода, диспенсери за вода и бутилки за многократна употреба.   

Въпреки това, големият брой туристи, които посещават Сиким, подлагат местните власти пред известно предизвикателство за оказването на контрол върху употребата на пластмасови бутилки. Правителството обмисля налагане на забрана върху тяхната употреба в цялата провинция, което означава, че туристите ще трябва да се снабдяват с питейна вода от диспенсери в хотелите, ресторантите и обществените места.

Сиким е  първата провинция в Индия, която обявява стремеж към превръщането си в напълно органичен производител, което означава, че скоро цялата хранителна продукция произведена в Сиким, няма да съдържа пестициди.

„Това, което се случи е, че по време на силна дъждовна буря през 1990те, пластмасови торби блокираха канализацията, което доведе до образуването на мащабно свлачище. Инцидента отне и човешки животи. Това накара управляващите да въведат забрана за употребата на пластмасови торби,“ споделя  Rajendra P Gurung, изпълнителен директор на Ecotourism and Conservation Society of Sikkim (ECOSS), местна НПО, работеща в Сиким.

Благодарение на въвеждането на санкции, държавни политики и осъществяването на огромна информационна кампания, тази малка провинция смело върви по пътя да се справи със замърсяването с пластмаси.

 

Автор: UN Environment